Girls Who Work! Ondernemen is te gek, maar voor veel ZZP’ers of freelancers blijft de btw-aangifte een (onnodige) pain in the ass. En of je de boekhouding nou zelf doet of het uitbesteed aan een accountant, er worden altijd fouten gemaakt. Vaak zijn het onbedoelde slordigheden die makkelijk voorkomen kunnen worden. In dit artikel delen wij de meest gemaakte fouten in de btw-aangifte – die je voortaan niet meer zult maken.
1. Verkeerde maanden
Veel ZZP’ers doen hun btw-aangifte per kwartaal. Je doet bijvoorbeeld btw-aangifte over april, mei en juni en je btw-aangifte moet uiterlijk eind juli ingediend zijn. Soms wordt de maand juli dan per ongeluk meegenomen de btw-aangifte, maar deze maand hoort bij het volgende (derde) kwartaal. Goed om op te letten!
2. Btw over zakelijke etentjes
Een veel gemaakte fout is het terugvragen van btw over zakelijke etentjes, maar dit mag niet. Sterker nog, 20% van de kosten mag je niet eens boeken als kosten. Wel geef je de etentjes op als kosten, waardoor het wordt meegerekend in je jaaropgave.
Buitenlandse btw
Een zakelijk reisje gemaakt en hierbij veel uitgegeven? Dan staat er buitenlandse btw op je bonnen, maar deze mag je niet terugvorderen in Nederland. Deze btw mag je enkel terugvragen in het land waar je deze hebt betaald, maar voor kleine bedragen is dat vaak meer moeite dan dat het je aan geld oplevert.
Doe je het wel, let dan wel goed op de koers van het land op het moment van inboeken!
Bonnetje kwijt?
Ja, dat kan natuurlijk gebeuren. Helaas, want je kan de btw echt niet meer terugkrijgen. Ga niet gissen naar het bedrag en loop geen risico, want bij een controle heb je echt een probleem..
Makkelijk boekhouden // boekhoud tips // veelgemaakte fouten btw-aangifte // boekhoudprogramma // boekhouden zzp // btw aangifte doen
Gebruik de juiste betaaldatum
Dit gaat vaak mis! De factuurdatum (dus wanneer je de factuur verstuurd hebt) bepaald in welk kwartaal je factuur valt voor de btw-aangifte. Schuiven met de btw door de betaaldatum (de datum waarop de factuur daadwerkelijk betaald is) te gebruiken mag dus (helaas) niet.
Geen structuur & overzicht
Ook gebrek aan structuur en overzicht binnen je boekhouding kan problemen opleveren. Wees secuur, houd je inkomsten en uitgaven goed bij organiseer je administratie zo dat je makkelijk alles terug kan vinden.
De oplossing?
Alles structureel bijhouden kán veel tijd kosten, en het is dan ook zeker de moeite om te overwegen een boekhoudprogramma te gebruiken. Dat hoeft tegenwoordig geen traditionele (dure) boekhouder te zijn, maar kan ook een automatisch programma zijn. Boekhoudprogramma Jortt is bijvoorbeeld een veelgebruikt programma onder ZZP’ers en freelancers, omdat zij werken op een manier die iedere ondernemer snapt en waar je vrijwel niets zelf hoeft te doen.
Ook fijn is dat Jortt een ingebouwde automatische boekhouder heeft die voorkomt dat je ook nog maar één van bovenstaande fouten kunt maken. Je kunt er snel facturen/offertes mee maken, makkelijk herinneringen sturen naar wanbetalers, je btw-aangifte berekenen en makkelijk je bonnetjes digitaal bewaren. Dat maakt het ondernemen weer een stuk leuker! Hier vind je een overzicht van alle functionaliteiten >
Ook handig is dat je het programma eerst 30 dagen gratis kunt uitproberen!
En, doe jij je eigen boekhouding of besteed je het liever uit?