5

5 TIPS OM MEER (VET) TE VERBRANDEN

tips om meer te verbranden - tips vet verbranding - tips voor minder vet - hoe kan ik meer verbranden

Voor iedereen is de reden om af te vallen (en de weg er naartoe) verschillend, maar toch kan het handig zijn om te weten hóe je nu het best, en het snelst vet kunt verbranden. En dat kan soms al makkelijker dan je denkt.. Hieronder vind je de beste tips om meer (vet) te verbranden.

Meer vet verbranden? Zo doe je dat >

Je lichaam heeft energie in de vorm van calorieën nodig. Die energie gebruik je voor de ruststofwisseling (ademhalen, denken, slapen), spijsvertering en om te bewegen. Je kunt deze 3 vormen van verbranding tot op zekere hoogte beïnvloeden en verhogen.

1. Kweek spieren met krachttraining

Hoe zit dit? De ruststofwisseling is afhankelijk van je lichaamsgewicht en je spiermassa. Je lichaamsgewicht is de belangrijkste factor. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je nodig hebt. Als je afvalt, heb je dus blijvend minder calorieën nodig.

Ook de spiermassa telt mee. Spierweefsel is actiever dan vetweefsel en verbruikt daardoor meer calorieën, ook in rust. Een kilo spierweefsel verbruikt dagelijks 13 kcal, een kilo vetweefsel slechts 4,5 kcal. Dat is niet veel, maar het telt dag én nacht mee. Als het lukt om meer spiermassa te kweken, schroef je daarmee je stofwisseling op.

De Gezondheidsraad adviseert om minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Zoals oefeningen met gewichten of opdrukken.2. Eet meer eiwitten

Om voedingsstoffen te verteren en op te nemen is energie nodig, ongeveer 10% van je dagelijkse energiebehoefte. Voor de vertering van eiwitten is meer energie nodig dan voor de vertering van vetten en koolhydraten. Daarom kun je door het eten van eiwitten de stofwisseling een klein beetje verhogen.

een bijkomend voordeel is dat eiwitten de aanmaak van spierweefsel stimuleren. Ook verzadigen ze goed. Zorg dus dat je bij elke maaltijd een eiwitrijk product eet, zoals kwark, vis, eieren of peulvruchten. Maar overdrijf niet en kies ook eens voor plantaardige eiwitbronnen.

Vind hier de 5 makkelijke stappen naar een (deels) veganistische lifestyle > 

3. Zet de verwarming lager

Het klinkt misschien gek, maar kou helpt om de ‘bruine vetcellen’ te kweken. Deze bijzondere vetcellen slaan geen vet op, zoals gewone witte vetcellen dat doen. Ze verbranden juist vet en zetten dat om in warmte om je lichaam op temperatuur te houden. Bruin vet houdt de stofwisseling daardoor hoog.

Uit onderzoek blijkt dat proefpersonen wel tot 15% meer energie gaan verbruiken in koude omstandigheden. Het helpt dus om de verwarming een paar graden lager te zetten.

4. Kom in beweging

Meer bewegen is veruit de makkelijkste manier om je stofwisseling te verhogen en meer energie te verbranden. De Gezondheidsraad heeft in 2017 een nieuwe beweegrichtlijn uitgebracht. Voor volwassenen geldt: hoe meer beweging, hoe beter.

Als minimum wordt aangeraden 150 minuten per week matig of intensief te bewegen en dit het liefst verspreid over meerdere dagen. Bij matig bewegen kun je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen, stevig huishoudelijk werk en tuinieren. Onder intensief bewegen valt wandelen in lekker tempo en sporten zoals hardlopen, tennis, voetbal en fitness.

De beste sport apps voor een workout at home vind je hier > 

5. Zit zo min mogelijk

Uit onderzoek blijkt ook dat zitten zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Wissel zitten daarom af met staan en rondlopen. Een goede richtlijn is dat je minstens 250 stappen per uur zet. Dan zal je ook meer verbranden. Moderne activity trackers geven vaak een seintje als je te lang achter elkaar zit.

Welke van deze tips gaan jou helpen bij het (vet) verbranden?

Bron: Consumentenbond