Z

ZO MAAK JE DE BESTE FOODFOTO’S (MET JE TELEFOON)!

Foodfoto's maken // fotografie eten

Foto’s maken. Velen van ons zijn er in ieder geval tijdens iedere maaltijd mee bezig. Het liefst maken we zoveel mogelijk mensen hongerig door keer op keer een smakelijke foto van ons gerecht te delen. Vergeet de peperdure statieven, grote lenzen en andere prijzige camera-accessoires even. Wij tippen in dit artikel hoe je met je iPhone de lekkerste foodfoto’s kunt maken.

Zorg voor een goede basis

1. Een goede (telefoon)camera

En nee, dan hebben we het in dit geval dus niet over een dure Canon camera, maar over de camera van je smartphone. Wij fotograferen zelf graag met de geliefde iPhone, zoals de nieuwste iPhone XS. Wat de camera van de iPhone XS onder andere zo goed maakt?

De telefoon heeft een dubbele camera waardoor je onder andere een mooi scherpte-diepte effect creëert. In alle lichtomstandigheden zijn de details goed te zien en het heeft een snelle en nauwkeurige autofocus.

2. Een goed perspectief

Probeer, voordat je je gerecht vastlegt, eerst verschillende perspectieven uit om te zien van welke kant het gerecht het best naar voren komt. Probeer niet alleen een horizontale foto, maar houd je camera ook eens in een hoek van 45 graden.

3. Natuurlijk licht

Voor de hand liggend, maar o zo belangrijk tijdens het fotograferen van eten. Lastiger als je ’s avonds in een donker restaurantje zit, maar overdag zéker iets waar je op moet letten. Het beste kun je fotograferen tijdens ‘The Golden Hour’. Dit is het eerste en laatste uur van de dag dat de zon schijnt.

Gebruik bij het fotograferen van eten geen flits, vermijd LED verlichting en blauw, roze of paars licht.

Foodfoto's maken

Het is waar: van samen eten word je gelukkiger >

Gebruik een goede focus

1. Hongerige en ongeduldige tafelgenoot? Begrijpelijk, maar neem toch even goed de tijd om je foodfoto’s te maken.

2. Om te voorkomen dat je een bewogen foto krijgt kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de tafel als steun.

3. ‘’Lock de focus’’ door op je scherm hetgeen je wilt focussen aan te tikken. Zo krijg je tevens een mooi scherpte-diepte effect.

Meer tips om op te letten


1. Ga niet in je eigen schaduw staan, want zo ontstaan er lichte en donkere delen op je foto. Houd er juist rekening mee waar het licht vandaan komt en ga niet tussen het licht en het gerecht in staan.

2. Let erop of je bord schoon is. Vette vingers aan de rand van het bord is zonde van je foodfoto.

3. Gebruik eventueel handen in een foodfoto. Dit maakt het geheel wat speelser en minder statisch.

4. Haal dingen weg waar nodig. Vieze servetten, bestek, een waxinelichthoudertje. Soms is less more.

Bewerken!

De laatste en niet onbelangrijke stap tijdens het maken van foodfoto’s: de bewerking. Er zijn zoveel verschillende apps waar je tegenwoordig zelfs ‘mislukte’ foto’s kunt transformeren tot een mooi beeld. Afterlight en Snapseed zijn er twee die veel worden gebruikt onder (food)bloggers.

In deze apps vind je veel verschillende opties om een foto op de juiste manier te bewerken. Maak de foodfoto bijvoorbeeld lichter, scherper of kleurrijker en creëer een mooi contrast.

Meer tips voor de nabewerking van je foto lees je hier >

Houd de foto wel zo natuurlijk mogelijk. Wil je naast de basic bewerkingen toch nog een filtertje gebruiken? Doe dit dan met behulp van Instagram of VSCO. Gebruik dan wel steeds dezelfde filter om een rommelige timeline te voorkomen!

Wij zijn benieuwd naar jouw beste foodfoto’s! Tag je @girlswhomagazine in je berichten?