8

8 x TOFFE TENTOONSTELLINGEN IN AMSTERDAM 2021

tentoonstellingen amsterdam - musea amsterdam - museum amsterdam - tentoonstellingen 2021 - tentoonstellingen musea - wat te doen in amsterdam

Amsterdam heeft tientallen musea. De één iets bekender dan de ander, maar allemaal de moeite waard. Naast vaste collecties hebben de musea ook wisselende tentoonstellingen. Benieuwd welke tentoonstellingen nu in Amsterdam te zien zijn? Lees dan snel verder!

Lees meer over museum tentoonstellingen in Amsterdam 2021 >

Stedelijk Museum Amsterdam – Bruce Nauman – t/m 24 okt 2021

Samen met Tate Modern (Londen) presenteert het Stedelijk Museum het grootste overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman. De tentoonstelling laat zien hoe Nauman zich altijd heeft beziggehouden met thema’s als lichaam, taal, controle en het atelier van de kunstenaar.

Het Scheepvaartmuseum – Cartografie & Curiosa – t/m 13 mei 2024

Vanaf het begin van de zeventiende eeuw wagen Nederlandse zeelieden zich steeds verder van huis. Zo vormen zij de basis voor kaartmateriaal. Deze eeuwenoude kaarten nemen je mee ‘op reis’ naar locaties die de Nederlandse geschiedenis vormden: Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. Bovendien bepalen het wereldbeeld op dat moment.

14 x Gave online museum tours >

Tropenmuseum – Healing Power – t/m 6 juni 2022

Zit je niet lekker in je vel, dan ga je naar de dokter, toch? Sommigen wenden zich echter tot behandelmethodes die teruggaan naar eeuwenoude tradities. Van amuletten, klankschalen en hypnotiserende troms tot sjamanen, heksen en voodoopriesters: aanbod genoeg. De tentoonstelling Healing Power toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest.

Van Eesteren Museum – We built this city on Rock and Roll – t/m 15 nov 2021

Deze tentoonstelling gaat over de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek daarin speelt. Door middel van popfoto’s van Gijsbert Hanekroot van Mick Jagger, Tina Turner, Bob Marley, Nina Hagen, Frank Zappa, David Bowie en vele andere popiconen, en objecten uit die tijd die de toenmalige jeugdcultuur vormgeven.

12 x Vrouwelijke kunstenaars van eigen bodem >

Rijksmuseum – Slavernij – t/m 29 aug 2021

Slavernij. Niet als abstract begrip, maar in de vorm van tien persoonlijke en waargebeurde verhalen. Verhalen uit zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als uit Zuid-Afrika en Azië. Nog even laat het Rijksmuseum een periode van 250 jaar die een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis zien. 

Ons’ Lieve Heer op Solder – Mode uit het Rijksmuseum in Huis – t/m 7 nov 2021

De tentoonstelling van Ons’ Lieve Heer op Solder bestaat uit een unieke verzameling 19de-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum. Zulke kleding werd gedragen door de vrouwen en kinderen die daar naar de verborgen kerk gingen. Bovendien is voor een groot deel de collectie nog niet eerder vertoond. 

7 x De beste steden in Europa voor kunstliefhebbers >

Foam is sinds 2017 partner en medeorganisator van recommended, een tweejaarlijks fellowship voor drie veelbelovende en opkomende kunstenaars die werkzaam zijn in de fotografie. Wanneer ga jij werken aanschouwen van Karla Hiraldo Voleau, Tobias Kruse en Mika Sperling?

Amsterdam Museum – ‘KASTK!JKERS’ – t/m 31 dec 2021

500 jaar geleden werd in Amsterdam het eerste weeshuis gesticht in de Kalverstraat. Toen was dat het begin van de jeugdhulp in de stad. Tienduizenden kinderen groeiden tussen 1580 en 1960 op in het Burgerweeshuis, wat nu het museum is. Hierom mogen jongeren uit de jeugdhulp eigen werk laten zien in de bekende ‘wezenkastjes’ op de binnenplaats. Zij vullen deze onder meer met schilderijtjes, tekeningen en (rap)video’s.

En, welke tentoonstellingen in Amsterdam staan in jouw agenda?

CategoriesWeekend tips