S

STRAATINTIMIDATIE: DIT KUNNEN WE DOEN

straatintimidatie - straatintimidatie tips - wat te doen bij straatintimidatie - straatintimidatie linda - straatintimidatie cijfers - straatintimidatie onderzoek

Het lijkt wel topic of the month: straatintimidatie. Sinds LINDA.Meiden een blad eraan gewijd heeft, is het niet meer uit de media weg te denken. Maar het is niet iets van enkel nu. Het speelt al jaren, decennia. Bijna iedere vrouw krijgt er mee te maken. Weten wat je kunt doen? Lees snel verder.

Straatintimidatie: dit kunnen we doen >

Vooral vrouwen, meisjes en leden van de LGBTQ+ community worden regelmatig geïntimideerd op straat, stelt Stichting Stop Straatintimidatie. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden, krijgen agressieve seksueel expliciete opmerkingen te horen of worden een tijdje achtervolgd. 

8 x Inspirerende boeken over body positivity >

Of het nu licht of donker is, uit onderzoek blijkt dat meer dan tweederde van de vrouwen zich niet veilig voelt. Zeker ’s nachts nemen vrouwen extra maatregelen om ‘veilig’ de straat op te kunnen: sleutels tussen de vingers, locatie delen met vrienden, bellen met familie – noem maar op.

Wat kunnen we doen?

Teken de petitie van Stop Straatintimidatie

Er ligt een wetsvoorstel klaar waarmee straatintimidatie in heel Nederland strafbaar wordt gesteld. Teken de petitie van Stop Straatintimidatie en spreek je uit. Zo geven we een stem aan iedereen die ook vindt dat het hoog tijd is dat onze overheid een duidelijk signaal afgeeft.

Educate yourself: 9 x boeken over (on)gelijkheid en (anti-)racisme >

Verdiep je in partijprogramma’s

Als jij meer zekerheid in de politiek wilt rondom de aanpak van straatintimidatie, check dan wat jouw partij en andere hierover zeggen in hun partijprogramma’s. Hebben ze zelf wetsvoorstellen ingediend? Een motie ingediend? Bekijk deze concrete lijst voor meer inzicht.

Do’s & dont’s delen

Ken je iemand die wel wil helpen, maar niet zo goed weet wat nu wel en niet nog kan? Deel dan de do’s en dont’s van Stop Straatintimidatie. “Mag ik dan niks meer tegen vrouwen zeggen?” is een veelgestelde vraag. Tuurlijk wel, maar het gaat erom wat je zegt en hoe je iets verwoord.

Wie zijn de pardonners en wat willen zij? >

Durf je gemeente aan te spreken

Ervaar jij problemen in jouw dorp of stad? Voel jij je onveilig? Laat dit weten aan je gemeente. Zolang zij van niks weten, zullen ze sowieso niet handelen. Via Stichting Stop Straatintimidatie kun je een voorbeeldbrief downloaden die je op weg kan helpen.

Bij een ander

Wanneer je het bij een ander ziet gebeuren, is het nog wel eens lastig te mengen in de situatie. Toch helpt een simpele vraag aan het slachtoffer als “Gaat het?” al. Dit geeft het slachtoffer het gevoel gehoord en gezien te worden – niet alleen te zijn. De dader voelt zich hiermee indirect aangesproken, zonder reden te zien de situatie te laten escaleren.

Support stichtingen en organisaties

Support hen die dit probleem aan proberen te pakken, zoals Stichting Stop Straatintimidatie. Maar ook de Instagram van Cat Calls of Amsterdam. Zij krijten verhalen op straat, zodat het probleem onder de aandacht komt.

Zelf slachtoffer

Ook als je zelf slachtoffer bent is het belangrijk je uit te spreken. Soms leent de situatie zich niet. Deel dan je verhaal achteraf, om straatintimidatie wel onder de aandacht te brengen. Wanneer de dader in functie is, kun je bijvoorbeeld ook bij zijn of haar leidinggevende terecht.

CategoriesWork