W

WIE ZIJN DE PARDONNERS EN WAT WILLEN ZIJ?

pardonners

Stel je voor: als tweejarige peuter sla je samen met je ouders op de vlucht en verlaat je je thuisland. Je komt terecht in Nederland, waar je opgroeit en onderwijs volgt. Je wilt volledig meedraaien in de Nederlandse maatschappij, je woont hier immers langer dan in je voormalige thuisland, maar na 27 jaar is er nog steeds iets dat je tegenhoudt: je mag je geen Nederlander noemen omdat je na al die jaren geen Nederlands paspoort hebt gekregen. Dit is het lot van 10.000 ‘pardonners’, waar je nu een petitie voor kunt tekenen.

Een paspoort voor pardonners

In 2007 kregen 27.000 mensen een ‘generaal pardon’: ze mochten definitief in Nederland blijven. Maar toen de ‘pardonners’ na vijf jaar een Nederlands paspoort wilden aanvragen, bleken de regels te zijn aangescherpt. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moesten de pardonners een geboorteakte en paspoort van land van herkomst laten zien. Dat klinkt misschien simpel, maar voor veel pardonners is dit een onhaalbare eis. Veel vluchtelingen hebben geen papieren.

Leven in pauzestand

Hoewel het dus veertien (!) jaar geleden is dat deze mensen hoorden dat ze de rest van hun leven in Nederland mogen blijven, mogen ze zich geen Nederlander noemen. Want hoewel ze volop meedraaien in onze samenleving – al járen, zorgt het ontbreken van een paspoort voor een leven met beperkingen: ze kunnen niet vrij reizen, niet stemmen, geen huis kopen en niet elk beroep uitoefenen (zoals beroepen waarbij je beëdigd moet worden). Kortom: ze voelen zich Nederlander, maar mogen het nog altijd niet zijn. Om die reden voelen ze zich een tweederangsburger.

Waar gaat het mis?

Voor deze pardonners wordt het Nederlanderschap in de weg gestaan door bureaucratische regels. De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen zodat pardonners eindelijk Nederlander mogen worden. Maar die hoop was helaas van korte duur: staatssecretaris Broekers-Knol kondigde een nieuw onderzoek aan. Dat terwijl er de afgelopen jaren al vele onderzoeken zijn gedaan. Na een generaal pardon en veertien jaar wachten zou je kunnen stellen dat nóg een onderzoek het laatste is wat deze mensen nodig hebben. Wat zij nodig hebben is datgeen waar ze recht op hebben: het Nederlanderschap.

Om die reden is er een petitie gestart: #wijhorenerookbij. Deze petitie roept de politiek op om deze mensen eindelijk een Nederlands paspoort te geven. De teller staat al op 35.450 handtekeningen, maar er zijn er nog veel meer nodig. Jij kunt twee dingen doen:
teken de petitie hier
– deel de petitie met vrienden, familie en collega’s

Lees hier het verhaal van Hiske:

‘Ik stopte met mijn grootste passie’
CategoriesGive