D

DIT IS ALLES WAT JE MOET JE WETEN OVER HET PIOPPI DIEET

pioppi dieet - pioppi - dieten - dieettrends - dieettrends 2020

Het Pioppi dieet is de laatste trend in dieetland. Je kunt er mee afvallen maar het is daarnaast ook een eetpatroon waarmee je jouw gezondheid zal verbeteren. Hieronder vind je alles wat je moet weten over dit dieet.

Wat is het Pioppi dieet?

Het Pioppi dieet is vernoemd naar een dorpje in Italië. In het dorpje Pioppi wonen de langst
levende mensen ter wereld. De mensen worden er niet alleen heel oud, ze worden dit ook nog eens op een hele gezonde manier. Chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en
vaatziekten komen hier bijna niet voor.

Dit wekte de nieuwsgierigheid en interesse van de cardioloog Dr. Aseem Malhotra die onderzocht wat het geheim van de bewoners van dit Italiaanse dorpje was. Samen met documentairemaker Donal O’Neill bezocht hij het vissersdorpje en sprak met de inwoners. Hun bevindingen zijn te zien in hun documentaire ‘The Big Fat Fix’. Dr. Aseem Malhotra bracht ook een boek uit.

Nieuwsgierig naar meer dieettrends? Vind hier de dieettrends van 2020 >

Het dorpje Pioppi

Pioppi is een klein dorpje gelegen aan de kust in Zuid-Italië en telt ongeveer 300 inwoners.
Omdat het dorpje klein en arm was vonden supermarkten het niet interessant genoeg om er een vestiging te openen. Omdat het dorpje ook nog vrij geïsoleerd lag waren de inwoners aangewezen op zichzelf. Ze leefde hoofdzakelijk van de vissen en zeedieren die ze zelf vingen. Ze teelde hun eigen gewassen, maakte hun eigen olijfolie en kazen. Omdat de inwoners van dit dorpje arm waren en op zichzelf aangewezen waren, maakte ze ook perioden mee van weinig voedsel.

Nu weten we dat vasten gezondheidsvoordelen heeft, dit is ook een reden waarom intermittent fasting zo populair is. Bij intermittent fasting worden perioden van vasten afgewisseld met perioden waarin je mag eten. De inwoners van Pioppi deden dit ook, voor hun was het alleen geen keuze maar werden ze gedwongen om te vasten. Uit onderzoeken blijkt dat vasten anti-aging effecten heeft. Het Pioppi dieet schrijft daarom voor om iedere week gedurende een periode van 24 uur te vasten. 

pioppi dieet - pioppi - dieten - dieettrends - dieettrends 2020pioppi dieet // pioppi // dieettrends // dieet // diëten // eetpatroon // voedingspatroon // pioppi dieet recepten // pioppi recepten // dieettrends 2020 // intermittent fasting

 

Omdat het dorpje Pioppi al die tijd geen supermarkt had, konden de bewoners dus ook geen bewerkt voedsel eten. Veel wetenschappers zijn het met elkaar eens dat (zwaar) bewerkt voedsel risico’s voor de gezondheid heeft. De inwoners hadden alleen toegang tot voedsel van eigen vangst en eigen teelt. Dit was dus voedsel zonder schadelijke toevoegingen zoals toegevoegde suikers, E-nummers, kleurstoffen en conserveermiddelen.

Hoe ziet het dieet er uit?

Het Pioppi dieet bestaat uit de voedingsmiddelen die ze in het dorpje Pioppi aten. Het is een dieet wat rijk is aan vetten. Deze vetten worden gegeten in de vorm van olijfolie, vette vissoorten en noten. Voor groenten is ook veel plaats binnen dit dieet. Voor vlees is ook wel plaats maar niet heel veel. Vlees was voor de inwoners van Pioppi een luxe die de meeste mensen zich niet konden veroorloven. Ze aten vaker vis uit de zee, van hun eigen vangst.

De inwoners van Pioppi hadden goede sociale banden omdat ze op elkaar aangewezen
waren om te overleven. Er wordt gedacht dat sterke sociale banden goed zijn voor de
gezondheid. Het is in onze samenleving natuurlijk moeilijk om dat op dezelfde manier aan te pakken, maar het geeft wel aan dat het belangrijk is voor je gezondheid. Een ander element van het Pioppi dieet is het gebrek aan stress. Het is dan ook altijd goed om te bekijken hoe je bepaalde bronnen van stress uit je leven kunt krijgen of te verminderen.

20 x makkelijke en vullende koolhydraatarme recepten vind je hier >

Wat eet je iedere dag?

Met het Pioppi dieet mag je iedere dag 2 porties fruit eten en 5 porties groenten. Het is de bedoeling om bij zowel ontbijt, lunch als avondeten fruit en/of groenten op te nemen zodat je bij iedere maaltijd vezels hebt. Olijfolie heeft een prominente plaats in dit dieet. Het liefst gebruik je extra vierge olijfolie bij de koude gerechten zoals de salades. Je mag hiervan tot 4 eetlepels per dag eten. Van noten mag je daarnaast iedere dag een handje vol eten.

Als je het dieet wilt gaan volgen is het dus de bedoeling dat je om de dag (of vaker) een vette vissoort eet. Daarnaast moet je volvette zuivelproducten en veel eieren eten. Eieren zijn namelijk een goede bron van eiwitten, essentiële vetzuren, mineralen en vitamines. Het is zelfs bedoeling dat je iedere week minimaal 10 eieren eet. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten moet je in dit dieet vooral vermijden. Dit zit vooral in producten als pasta, brood, witte rijst, vruchtensappen, frisdranken en bakkerijproducten.

Ben jij al genoeg geïnspireerd om met het Pioppi dieet te beginnen?