Niets is lekkerder dan genieten met een frisse oester in de ene hand en een (mousserend) wijntje in de andere. Wil je eens wat anders op je oester dan een partje citroen of een ‘standaar’ vinaigrette? Hieronder vind je 5 feestelijke oester toppings om binnenkort te proberen.
Heb je binnenkort iets te vieren? Doe dit dan met een glaasje bubbels en een van deze tips voor heerlijke oester toppings >
1. Oesters met Granny Smith, Citrusgel en Avocado-ijs
Bron: Culinaire Ambiance
Ingrediënten voor 4 oesters
4 oesters, schoongemaakt
1 granny smith, in stukjes gesneden
10 gr kaviaar
Citrusgel ingrediënten
100 gr limoensap
150 gr citroensap
100 gr yuzusap
100 gr kalamansisap
50 gr gembersiroop
450 gr suikerwater (verhouding 30/70 suiker/water)
50 gr water
5 gelatineblaadjes
60 gr agar agar
Snuifje zout
Avocado-ijs ingrediënten
150 gr avocadopuree
150 gr yoghurt
100 gr granny jus
5 gr stabilisator
60 g limoensap
Snuifje Thais currypoeder
1 g santana
10 g kaviaar
Bereidingswijze
Citrusgel
1. Voeg het limoensap, citroensap, yuzusap, kalamansisap, de gembersiroop en het suikerwater samen en laat opkoken.
2. Los de gelatineblaadjes op in water en voeg deze toe.
3. Voeg de agar agar toe.
4. Laat afkoelen en haal het hele mengsel half koel door een zeef.
Avocado-ijs
1. Voeg de ingrediënten voor het avocado-ijs samen en draai ze in een ijsmachine klaar.
Open de oesters, leg ze op ijs en maak af met stukjes granny smith, de citrusgel, het avocado-ijs en een toefje kaviaar.
Leuk! Vind hier 11 grappige weetjes over oesters die jij wilt weten >
2. Oesters met mignonette granité
Bron: Umami Girl
Ingrediënten voor 12 oesters
12 oesters, schoongemaakt
1/2 kopje rode wijnazijn
1 sjalot, fijngehakt
5 peperbolletjes, geplet
1/4 theelepel fijn zeezout
1/4 theelepel suiker
Bereidingswijze
1. Voeg de rode wijnazijn, sjalot, peperbolletjes, het zeezout en de suiker samen en breng gedurende 30 seconden aan de kook op een laag vuur. Zet het mengsel aan de kant en laat afkoelen.
2. Giet het gekoelde mengsel door een fijne zeef in een kleine ovenschaal.
3. Zet het mengsel gedurende 3 uur in de vriezer en ga er iedere 15 minuten met een vork door om het ijs in kleine stukjes te breken.
4. Open de oesters, plaats ze op ijs en garneer ze met de granité.
3. Gegrilde oesters met ponzu-saus
Bron: Just One Cookbook
Ingrediënten voor 6 oesters
6 oesters, schoongemaakt
Snuifje grof zeezout
Ponzu-saus ingrediënten
3 eetlepels ponzu
1/4 theelepel yuzu kosho
Garnituur ingrediënten
1 daikon, geraspt
1/2 Perzische/Japanse komkommer, geraspt
1 lente-ui, in stukjes gesneden
1 citroen, in stukjes gesneden
Bereidingswijze
1. Voeg de yuzu kosho en ponzu samen en meng goed.
2. Plaats de oesters gedurende 4 à 5 minuten in de voorverwarmde oven.
3. Open de oesters, leg ze op ijs en garneer ze met de stukjes daikon, komkommer, lente-ui en citroen.
4. Overgiet de oesters tot slot met een beetje yuzu kosho-ponzusaus.
Perfect voor bij de oesters! Vind hier feestelijke (mousserende) wijnflessen >
4. Oesters in Vichyssoise met Kaviaar
Bron: Food Network
Ingrediënten voor 8 oesters
8 oesters, schoongemaakt
Kaviaar
Bieslook bloesems
Dille
Vichyssoise ingrediënten
15 gr boter
20 gr fijngehakte prei
1 kleine aardappel, geschild en in stukjes gesneden
120 ml koud water
Snuifje zout
2 eetlepels dubbele room
25 gr verse spinazie
5 eetlepels crème fraîche
1/4 vel gelatine
Bereidingswijze
Vichyssoise
1. Verwarm de boter in een kleine steelpan en stoof de prei lichtjes aan.
2. Voeg er de aardappelen en het water bij en laat zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
3. Breng op smaak met zout.
4. Giet alles samen in een blender en pureer het geheel met de room en de spinazie tot je een mintgroene kleur krijgt.
5. Giet het mengsel door een een fijne zeef.
6. Klop de crème fraîche in een mixer.
7. Verwarm de vichyssoise in een middelgrote pan en voeg de gelatine toe.
8. Voeg de crème fraîche en de vichyssoise samen en meng goed door elkaar.
Verwijder het sap van de oesters en vul ze met de vichyssoise. Garneer met een toefje kaviaar, bieslook bloesem en dille.
5. Oesters met Zure Room en Zeekraal
Bron: Libelle Lekker
Ingrediënten voor 10 oesters
10 oesters, schoongemaakt
Citroensap
Handje zeekraal
2 eetlepels zure room
1 theelepel mierikswortelpasta
2 theelepels rijstazijn
Rode peperbolletjes
Zwarte peperbolletjes
Snuifje zeezout
Bereidingswijze
1. Meng de zure room met de mierikswortelpasta en de rijstazijn. Breng op smaak met citroensap, zwarte peper en zeezout.
2. Blancheer de zeekraal 2 à 4 minuten in kokend water. Giet af en doe onmiddellijk in ijswater zodat de zeekraal mooi groen en knapperig blijft.
3. Plet de roze peperbolletjes.
4. Open de oesters en lepel in iedere oester een beetje zure room.
5. Werk af met de zeekraal, geplette roze peper en zwarte peper.