1

11 GRAPPIGE WEETJES OVER OESTERS DIE JIJ WILT WETEN

weekend tips amsterdam september 2020 - wat te doen in amsterdam dit weekend - zilte zondag

Oesterliefhebber of niet, de ziltige schelp uit de zee is een bijzonder dier. En dat geeft ons reden genoeg om jullie kennis over dit zoute pareltje een beetje bij te spijkeren. Dat ze van geslacht veranderen wisten jullie wellicht al, maar ook deze weetjes over oesters zijn goed om te weten voor jouw volgende oesterdate!

Maar eerst, hoe maak je oesters open?

En nu, 11 x leuke weetjes over oesters:
1. Attentie, fitgirl! Oesters zijn heel gezond en super goed voor de lijn. Ze bevatten namelijk bijna geen vet, heel weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen.

2. Verse oesters kun je tot maximaal tien dagen na de verpakkingsdatum eten. Veel langer dan de meeste andere vissoorten. Bewaar ze wel ff in de koelkast hé! .

3. Oesters aan de oostkust zijn vaak ziltiger dan de oesters die uit de westkust. De oesters uit het oosten hebben dan ook veel weg van ‘het drinken van de oceaan’. Het kan dus zo zijn dat je Westerse oesters wel lust, en die uit het Oosten niet.

4. Dat oesters continu van geslacht veranderen. Tja, je kunt dus zeggen dat oesters transgender zijn. Gedurende hun oesterleventje hebben ze meerdere identiteiten. Oesters wisselen namelijk heel wat af tussen het mannelijke en vrouwelijke geslacht.

Deze 11 bizarre weetjes over sushi wist je waarschijnlijk nog niet >

5. Rauwe oesters leven nog als je ze opeet. En dat kun je zien. Als je het mesje tegen hun rand duwt, hoort een écht verse oester iets te bewegen.

6. Casanova at wel vijftig oesters per dag. Vandaar ook het geloof dat het hoge zinkgehalte in oesters de zaadproductie bij de man bevordert.

7. Oesters filteren water. Ze zuiveren gemiddeld 40 liter water per dag. Daar hebben ze het nogal druk mee dus!

8. Je kunt het water het best uit de oester laten lopen, tenzij je zeewater lekker vindt. Na enkele seconden komt er nieuw, vers vocht in de oester. Daarnaast moet je goed kauwen op je oester. Zo komen alle smaken in je mond tot zijn recht.

9. De grootste oester ooit had een gewicht had van bijna twee kilo en ruim 35 centimeter lang.

10. De oester is een van de oudste diersoorten op aarde. Er zijn fossielen van oesters gevonden die rond de 520 miljoen jaar oud zijn. Say whut?!

11. Oesters moet je zo snel mogelijk eten, en wanneer je ze serveert, moeten ze continu gekoeld blijven.

Kijk, ben jij weer even bijgepraat over oesters en kun jij binnenkort pronken met je oesterinformatie. 

PIN IT!

Alles wat je moet weten over oesters? Wist je dat je van oesters sterk wordt?

Weetjes over oesters

 

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Menu