H

HOBBY TIP! 6 x REDENEN OM EIGEN KLEDING TE MAKEN

zelf kleding maken - naaien tips - voordelen zelf kleding maken

De zoveelste te strakke broek in de kledingbak moeten gooien? Geen zin om (weer) nieuwe kleding aan te schaffen? Zelf kleding maken is dé uitkomst! En nee, het is niet zo oubollig als je denkt. Het is zelfs weer helemaal terug van weggeweest. Waarom? Hier vind je 6 redenen om zelf kleding te maken!

1. Het is duurzamer én goedkoper

Je eigen kleding maken is een stuk goedkoper. Omdat je zelf de stoffen inkoopt, heb je een veel betere kijk op wat het kledingstuk gaat kosten. Bovendien betaal je bij veel merken alleen maar voor de naam van de kleding, en dat valt bij eigen kleding maken weg.

De enige investering die je wel moet doen, is het aanschaffen van een naaimachine van bijvoorbeeld Brother. Maar gelukkig hoeft een goede naaimachine helemaal niet duur te zijn. Je kunt natuurlijk ook kijken of je van iemand een naaimachine kan lenen.

Daarnaast is zelf kleding maken lekker duurzaam. Je hebt namelijk niet meer te maken met chemische processen voor het verven en wassen van kleding. Bovendien is er geen plastic nodig. Ook wordt kleding vaak gemaakt in landen met slechte arbeidsomstandigheden. Kortom: zelf kleding maken is goed voor het milieu, de wereld, én je portemonnee.

Meer leuke hobby’s voor binnen >

2. Je hebt altijd kleding die perfect past

Het grootste voordeel van je eigen kleding naaien is dat het áltijd past. Al bij het ontwerpen van jouw nieuwe kledingstuk kun je precies de afmetingen van jouw lichaam aanhouden. Daarbij zijn de huidige naaimachines voorzien van handige technieken die het naaien veel makkelijker maken. Zo kun jij de kleding precies op maat maken. 

Bovendien ken jij je lichaam als geen ander en weet je precies welke vormen jou het mooiste staan. Laat je creatieve brein de vrije loop en stap achter de naaimachine.

3. Jouw kleding is altijd uniek

Een ding weet je in ieder geval zeker als je zelf kleding maakt: niemand anders heeft hetzelfde kledingstuk!

Tekst gaat door onder de foto

zelf kleding maken en verkopen - zelf kleding maken ipis - eigen kleding maken hoe

4. Het is een stukje mindfullness

Mooi meegenomen: deze hobby is hartstikke goed voor de mind. Je bent alleen bezig met de handelingen die je doet en sluit je even volledig af van de buitenwereld. Het naaien van kleding kan heel rustgevend werken. Omdat je je richt op één bezigheid die alle ruimte in je brein inneemt, hoef je even niet te denken aan andere dingen. Voor je het weet, ben je meer dan een uur bezig en tover je een lap stof om in een prachtig kledingstuk

5. Je gaat bewuster met kleding om

Een kledingstuk naaien is alleen niet zomaar binnen 5 minuten gepiept. Daarom kies je veel bewuster welk kledingstuk je de moeite waard vindt om te naaien. Daarbij hoef je natuurlijk niet altijd nieuwe stoffen te gebruiken. Heb je veel oude kleding in je kledingkast hangen, die je eigenlijk niet zo veel aan doet? Gooi ze dan niet weg! Maar hergebruik ze voor je nieuwe kledingstukken. Zo ben je niet alleen bewust bezig met welke kledingstukken je gaat naaien, maar ook met je oude kleding

6. Creëer kleding in je eigen stijl

Tegenwoordig zijn we allemaal afhankelijk van de smaak van anderen, namelijk de designers en de inkopers voor de winkel. Daarom kan het heel goed voorkomen dat  er soms niets tussen zit wat jij leuk vindt. Door je eigen kleding te naaien kun je de kleding volledig naar jouw smaken. Je koop ten slotte je eigen stoffen, met de kleuren en patronen die jij leuk vindt. Je kunt helemaal je eigen draai geven aan de kledingstukken.

Bonustip

Heb jij nog geen naaimachine in huis? Of wil je tips voor het maken van mooie kledingstukken? Kijk dan eens op de website van Zijlstra Naaimachines. Hier vind je tevens naaimachines die ook geschikt zijn voor beginners.

En, wanneer ga jij aan de slag met je eigen kleding?

CategoriesChill