O

OESTER RAPEN IN NEDERLAND: HOE EN WAAR?

oesters rapen - oesters rapen nederland - oesters rapen in nederland - oesters in nederland - oesters zelf rapen nederland - oesters rapen tips - oesters rapen hoe - waar oesters rapen - wanneer oesters rapen

Zin in een uitje in de buitenlucht én ben je ook nog eens fan van oesters? Wij hebben precies wat je zoekt! Je kunt namelijk oesters rapen in Nederland. Hoe en waar? Dat vind je hier! 

Extra moeite doen voor jouw voorgerecht van vanavond? Vind hier waar je oesters kunt rapen in Nederland >

Nice to know! In Nederland heb je al heel lang de platte oester, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw was er een oesterziekte. Om de oogst van de oesters geen gevaar te laten lopen importeerden de oesterkwekers de creuse. Deze werd super populair en hebben de oorspronkelijke Nederlandse oester bijna helemaal ‘overgenomen’.

Waar kan ik oesters rapen?

Oesters kun je rapen (of plukken) op allerlei plekken in Nederland van Zeeland tot bij de Waddeneilanden. Goede Zeeuwse plekken om te rapen, zijn de Oesterdam, Wilhelminadorp en het Katseveer. Er is meer dan genoeg te rapen en je mag wel 10 kg per keer per persoon per dag meenemen in je emmertje. Het nationaal park Oosterschelde heeft een duidelijke kaart waar je precies op kunt zien waar je de oesters mag rapen .

Wanneer kan ik oesters rapen?

Raap in de regel wanneer de r in de maand is (september t/m april). Dan heb je de meeste kans op een avondje heerlijke oesters happen met een flesje bubbels!

weekend tips amsterdam - weekend amsterdam - wat te doen dit weekend amsterdam - amsterdam dit weekend - weekend tipsOesters rapen in Nederland

Ook leuk! 11 grappige weetjes over oesters vind je hier > 

Wat neem je mee?

Draag werkhandschoenen die tegen water kunnen en neem een schroevendraaier en een emmertje mee. Trek je (regen)laarzen maar uit de kast, hoe hoger hoe beter. Ook is het handig om een droog setje kleding mee te nemen voor de weg terug. Natuurlijk mag een oestermesje niet ontbreken op je paklijst, vers geraapt zijn ze nou eenmaal het lekkerst.

Waar moet je op letten?

Zorg dat je gaat rapen op een mooie schone plek, vermijd plekken dichtbij havens of industrie. Raap de kleinere oesters (ongeveer 10 centimeter) om rauw te eten en pluk grote van meer dan 20 centimeter om te grillen op de barbecue of in de oven.

Raap bij voorkeur oesters die bij laag water net boven het water uitkomen. Ze hebben dan het meest verse water in zich en blijven langer op smaak. Houd het getij goed in de gaten zodat je altijd weer terug kunt lopen naar het vasteland.

Ruikt een oester raar? Bij twijfel niet doen. Vind je het toch te spannend om zelf op pad te gaan? Je kunt ook op pad met een gids!
En, waar ga jij binnenkort oesters rapen in Nederland?

Meer leuke uitjes in Nederland vind je hier >

CategoriesWeekend tips