D

DIT KAN WÉL! OESTER PLUKKEN IN NEDERLAND: 8 x STRANDEN & TIPS

oesters rapen - oesters rapen nederland - oesters rapen in nederland - oesters in nederland - oesters zelf rapen nederland - oesters rapen tips - oesters rapen hoe - waar oesters rapen - wanneer oesters rapen

Oesters plukken, wij hóuden van dit uitje in de natuur. Gewoon met je eigen handen van het strand, om vervolgens een heerlijke oesters te slurpen (met een glaasje bubbels?!). Op zoek naar plekken in Nederland om deze ziltige hap te rapen? Hier vind je tips, informatie & locaties!!

Extra moeite doen voor jouw voorgerecht van vanavond? Van oesters plukken op Texel tot Groning: vind hier hoe en waar je oesters kunt plukken in Nederland >

Maar eerst: tips voor het oesters rapen 

Ga je op pad om zelf oesters te rapen? Dan is het handig om rekening te houden met de volgende tips >

– Tijdens het oesters rapen kun je het beste regenlaarzen en werkhandschoenen dragen. Doorgewinterde oesterrapers nemen, naast een mandje om de oesters in te verzamelen, ook een schroevendraaier mee. Dit omdat de oesters in de vrije natuur vaak tegen elkaar aan of tegen rotsen aan groeien.

– Gelijk slurpen na het rapen? Vergeet dan geen oestermesje mee te nemen. Tip: open je de oester en ruik je een sterke zwavellucht? Dan kun je deze beter overslaan. Waarschijnlijk is deze niet meer goed.

– Zorg dat je gaat rapen op een mooie schone plek, vermijd plekken dichtbij havens of industrie. Raap de kleinere oesters (ongeveer 10 centimeter) om rauw te eten en pluk grote van meer dan 20 centimeter om te grillen op de barbecue of in de oven.

– Raap bij voorkeur oesters die bij laag water net boven het water uitkomen. Ze hebben dan het meest verse water in zich en blijven langer op smaak. Houd het getij goed in de gaten zodat je altijd weer terug kunt lopen naar het vasteland.

Ook leuk: originele cadeaus voor oesterliefhebbers >

Wanneer begint het oesterseizoen?

Het oesterseizoen duurt ongeveer van september tot april (als de ‘r’ in de maand zit). In Nederland kun je oesters rapen op verschillende plekken aan de kust, van de provincie Zeeland tot de Waddeneilanden.

Nederlandse regels voor het plukken van oesters: 

Er zijn een paar regels waar je je aan moet houden als je zelf oesters gaat rapen in Nederland >

– Je mag tot 10 kg per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen) 
– Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen
– Je mag niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen – Je mag geen planten of wier beschadigen tijdens het rapen 
– Als een stuk strand afgezet is (bijv. omdat het verhuurd is), mag je er uiteraard ook geen oesters rapen 

wat te doen op texel - activiteiten texel - wat te doen op texel tijdens corona - texel tips - oesters rapen texel - op oost texel - paardrijden texel - leuk dingen om te doen op texel - ijsboerderij texel

Ook leuk! 11 grappige weetjes over oesters vind je hier > 

Waar kan ik oesters plukken?

Oesters kun je rapen (of plukken) op allerlei plekken in Nederland van Zeeland tot bij de Waddeneilanden. Hier vind je 8 plekken om oesters te plukken in Nederland >

Oesters plukken Zeeland

1. De Oesterdam

De provincie Zeeland is één van de Nederlandse provincies met een lange kustlijn en vele stranden, zowel aan de Noordzee als aan de Oosterschelde. Het is een provincie waar over het algemeen veel vis, schelp- en schaaldieren gevangen en gekweekt worden, zoals bijvoorbeeld de Zeeuwse mosselen. Daarnaast liggen aan de Oosterschelde meerdere goede plekken om oesters te plukken, waaronder de Oesterdam. Dit is een dam in de Oosterschelde die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt.. 

2. Oesters plukken in Yerseke

Nog een leuke plek om oesters te plukken in Zeeland is in het Zeeuwse Yerseke, dat ook wel bekend staat als de ‘oesterhoofdstad’. Yerseke is van oorsprong een echt visserdorp. Langs het strand vind je talloze oesterbanken waar je wildplukken is toegestaan. 
Tip: dit zijn de mooiste havenstadjes van Nederland >

3. Oesters plukken Wilhelminadorp

Een andere plek in Zeeland die bekend staat om het oesters rapen, is Wilhelminadorp. Het dorp ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Loop de Westhavendijk of de Oosthavendijk af naar het Goese Sas en begin direct met plukken! Ook op het strand rondom restaurant Katseveer vind je volop oesters.

Meer originele uitjes in Nederland vind je hier >

4. Scheldeoord

In tegenstelling tot de vorige 3 bestemmingen in Zeeland, bevindt Scheldeoord zich niet aan de Ooster- maar aan de Westerschelde. Ook hier kun je op het strand naar hartelust oesters rapen en genieten van een natuurlijke, gezonde maaltijd die je ook nog eens zelf bij elkaar gezocht hebt! 

weekend tips amsterdam - weekend amsterdam - wat te doen dit weekend amsterdam - amsterdam dit weekend - weekend tipsOesters rapen in Nederland // oesters plukken zeeland // oesters plukken noord-holland

Oesters plukken op Texel

5. De Mok

De Mok of Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel, tussen De Hors en ‘t Horntje, niet ver van het dorp Den Hoorn. Vanwege het beschutte en ondiepe water in de baai mag deze plek niet missen in dit rijtje met plekken om oesters te rapen. De Mokbaai is een ideaal leefgebied voor schelpdieren als de oester en de mossel!

Meer leuke dingen om te doen op Texel >

6. De Cocksdorp 

Nog een leuke plekken om oesters te rapen in Noord-Holland is op het noordelijkste puntje van Texel. Daar vind je Cocksdorp, een dorp met ongeveer 1.185 inwoners waar je in de omgeving goed oesters kunt rapen, zoals rondom het dijklichaam (Lancasterdijk). Op pad met een gids? Hier starten ook een aantal lokale oestertours.

Oesters rapen op Vlieland

 7. Waddendijk bij Oost-Vlieland

Niet alleen op Texel is het mogelijk om oesters te rapen, ook op Vlieland kun je je eigen zilte maaltje bij elkaar zoeken. De beste raapplek op het eiland waar wildplukken toegestaan is, is de Waddendijk ten zuiden van van het dorp Oost-Vlieland.

Oesters rapen in Groningen

8. Lauwersoog 

Zeeland en de Waddeneilanden zijn wellicht plekken waar je direct aan denkt als je denkt aan oesters rapen, maar wist je dat je ook oesters kunt vinden in de provincie Groningen? Aan de Zeedijk, waar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt, bevindt zich een wildplukplek voor oesters. Tip: bezoek ook gelijk Nationaal Park het Lauwersmeer. Je zult versteld staan van de prachtige natuur in het ‘hoge noorden’. 

En, waar ga jij binnenkort oesters rapen in Nederland?

CategoriesWeekend tips