T

TEXEL GUIDE! SLAPEN, DOEN & HOTSPOTS OP TEXEL

wat te doen op texel - activiteiten texel - wat te doen op texel tijdens corona - texel tips - oesters rapen texel - op oost texel - paardrijden texel - leuk dingen om te doen op texel - ijsboerderij texel

Voor een ultiem vakantiegevoel in eigen land stap je op de boot naar Texel. Gevalletje: ‘hier móeten we vaker heen’. Ga jij een weekendje uitwaaien op Texel en ben je op zoek naar leuke activiteiten op het waddeneiland? Hier vind je 15 x tips & activiteiten op Texel. 

Wat te doen op Texel? Hier vind je de leukste dingen om te doen op Texel >

Hoe kom je op Texel?

Nou, idealiter met de auto. Dat is wel zo snel. Het OV op Texel is prima, maar niet zoals veel van ons kennen uit grote steden. Daarnaast wil je je tijd op Texel optimaal benutten en niet te lang onderweg zijn. De auto dus. Heb je net als wij alleen geen vierwielsvriend? Dan kan je er makkelijk een auto huren. Wij maken altijd gebruik van MyWheels om het een betaalbare service is en ze altijd overal in de buurt staan.

Met de auto rijd je naar de Noord-Hollandse plaats Den Helder om daar op de boot te rijden. Je betaalt doordeweeks €25 voor een retour en in het weekend €37. Passagiers zonder auto of fiets betalen slecht €2,50. Na 20 minuten varen sta je al op je bestemming. De boot tussen Texel en Den Helder gaat ieder uur tussen 6.30 uur en 21.30 uur. Haal je ‘m net niet? Dan drink je toch een lekker kopje koffie.

Slapen op Texel, bij Op Oost

Het allereerste dat je doet als je een weekje of weekendje Texel plant is natuurlijk het boeken van een mooi verblijf. En die zijn er op Texel in overvloed. Wij zijn helemaal fan van boutique hotel op Oost en komen er het liefst ieder jaar. In deze authentieke Texelse stolpboerderij met wierschuur word je wakker met uitzicht over de tuin, de Waddenzee dijk en het dorpje Oost op steenworp. Hier boek je een van de prachtige kamers >

wat te doen op texel - activiteiten texel - wat te doen op texel tijdens corona - texel tips - oesters rapen texel - op oost texel - paardrijden texel - leuk dingen om te doen op texel - ijsboerderij texel

Bezienswaardigheden, hotspots en activiteiten op Texel >

1. Ga oesters rapen

Als je bij Op Oost Texel slaapt kun je via hen op pad met de Oesterman, die je alles vertelt over het rapen, open maken, schoonmaken en slurpen van oesters. Verser dan direct van het Wad ga je het niet krijgen. Zelf op pad? Kan ook! Lees dan wel even de ‘regels’ en tips voor het rapen van oesters

wat te doen op texel - activiteiten texel - wat te doen op texel tijdens corona - texel tips - oesters rapen texel - op oost texel - paardrijden texel - leuk dingen om te doen op texel - ijsboerderij texel

2. Ga eten bij restaurant het Kook Atelier Texel

Bijzonder uit eten op Texel? Reserveer dan een tafeltje bij Het Kook atelier, onderdeel van het mooie hotel Op Oost. Je hóeft hier inette slapen om er te kunnen eten, maar voor een complete ervaring de je dat natuurlijk wel ;-). In de keuken van het Kook Atelier bereidt chef Joram de gerechten – 15 smaaksensaties! – die zijn geïnspireerd door de natuur; ingrediënten komen van dichtbij en rechtstreeks uit de omgeving, die mede-eigenaar Valerie eigenhandig plukt. Een tafeltje reserveer je hier >

Meer hotspots op Texel onder de foto >

leukste restaurants texel - hotspots texel - goede restaurants texel

3. Maak een (strand)wandeling en bezoek een van de vele strandpaviljoens

Of je nou besluit te wadlopen of de dag goed begint met een lekkere strandwandeling: je geniet ongetwijfeld van de mooie natuur en de rust die het eiland je brengt. Uiteraard combineer je de wandeling ook met wat lekkers van een de vele strandtenten op het eiland. Een paar aanraders: 

Strandpaviljoen Paal 9 is elke dag geopend van 11 tot 17 uur voor afhaal, maar hebben ook een heerlijk terras. Rondom het strandpaviljoen kun je een prachtige wandeling over het strand, door de Bollekamer en bij De Hors.  

Strandpaviljoen Kaap Noord ligt vlakbij de vuurtoren en is de hele dag geopend voor warme dranken en snacks. Op de terugweg kun je via de duinen teruglopen naar de parkeerplaats (of naar je elektrische fiets natuurlijk!)

Strandpaviljoen Paal 17 is ook een heerlijke plek om iets lekkers te halen en te vertoeven. Tip: start bij Paal 17 voor een wandeling over het strand. Wandel vervolgens naar Paal 15 en via het bos en de duinen weer terug naar Paal 17. Je bent zo’n 5 kilometer onderweg en kunt vervolgens weer bijkomen met een drankje. Proost!

tips telex - dagje telex - bezienswaardigheden texel - activiteiten texelWat te doen op Texel  // Dagje Texel Tips // bijzondere activiteiten op Texel

Meer activiteiten op Texel >

4. Beklim de Eierland vuurtoren

Texel heeft een vuurtoren uit de boeken: eentje die felrood is geschilderd en overal bovenuit steekt. Je kunt deze Eierland vuurtoren zelfs beklimmen en dat is zeker de moeite waard. Boven wacht namelijk een prachtig uitzicht op je. Op heldere dagen zie je niet alleen de mooie natuur om je heen maar ook buureiland Vlieland.

5. Ga lammetjes knuffelen op de Schapenboerderij 

Misschien wel de gezelligste activiteit die je kunt bedenken, want lammetjes knuffelen is altijd een groot succes. Op de Schapenboerderij Texel is van alles te beleven. Je kunt thee drinken tussen de cavia’s, je eigen biertje meenemen en uitkijken op de weilanden, rondstruinen en souvenirs scoren in hun boerderijwinkel en natuurlijk: schapen aaien! Kortom: een absoluut feest voor dierenliefhebbers. Maar ook voor mensen die van een bijzonder terrasje houden: hier moet je heen!

wat te doen op texel - activiteiten texel - wat te doen op texel tijdens corona - texel tips - oesters rapen texel - op oost texel - paardrijden texel - leuk dingen om te doen op texel - ijsboerderij texel - schapenboerderij texel

6. Ontsnap uit de Texel Escape Room

Escape Rooms, wij zijn. gek op. Een beetje avontuur, lekker competitief én je hersenen kraken. Dat laatste doe je zeker tijdens de Escape Room op Texel, die helemaal in het teken staat van Michiel de Ruyter. De Escape Tour Texel is niet zoals al de andere Escape Tours: je dwaalt namelijk niet door één stad, maar door meerdere dorpjes. Hoe leuk?! Hier reserveer je een plek >

7. Bezoek de Ijsboerderij

Op Texel is er zo’n beetje voor alles een boerderij, en dat is fantastisch voor wie van ambacht houdt. Sla ook zeker een bezoekje aan Ijsboerderij Labora niet over. Het ijs wordt hier gemaakt van verse melk en room van eigen melkkoeien. Koeien die ‘gewoon’ buiten hun kostje bij elkaar grazen in de wei. 

Geniet van het ijsje aan één van de picknicktafels in de tuin bezoek ook de stal, waar onze ongeveer 120 koeien volautomatisch worden gemolken door melkrobots. Kinderen kunnen zich uitleven op een groot springkussen, een klimtoren en een glijbaan. Ideale plek voor een familie-uitje op Texel. 

8. Koop iets leuk bij een ‘weg-winkeltje’

Een concept dat in de randstad nooit denkbaar is, en daarom extra leuk om tegen te komen op Texel: het ‘weg-winkeltje’. Eigenlijk niets meer en niets minder dan een klein onbemand winkeltje langs de weg, waar verse producten worden verkocht. Van yohgurt ijs tot aarbeien en tulpen van het veld. Gebruik van maken? Vergeet dan geen muntjes mee te nemen!

wat te doen op texel - activiteiten texel - wat te doen op texel tijdens corona - texel tips - oesters rapen texel - op oost texel - paardrijden texel - leuk dingen om te doen op texel - ijsboerderij texel

 

9. Hap een haring (of iets anders) in de haven van Oudeschild

Je kan Texel niet verlaten zonder verse vis te hebben gegeten. Waar je dat het beste doet? In Oudeschild! Vanaf vrijdagmiddag liggen de kotters in de haven van Oudeschild en dat is altijd een mooi gezicht. Tip: maak een wandeling over de haven, langs de dijk en bezoek ook het kleine  waddenstrandje de Hornt. Uitgewaaid? Scoor een verse kibbeling in de haven of strijk neer op het terras van Visrestaurant ’t Pakhuus; dé place to be voor visliefhebbers op Texel.

Laagdrempelig vis lunchen? Ga dan langs De Oude Vismarkt van Texel, waar je voor een prikkie vis kan bestellen. Je krijgt een zoemer mee en merkt het vanzelf als je gerecht klaar is. Wijntje erbij. Kan. Ook leuk: op de eerste etage van de viswinkel vind je een vis expositie waar je zeker even een kijkje moet nemen!

10. Vul je mandje in de zelfpluktuin

Nog zo’n leuke activiteiten op Texel in de natuur: naar de pluktuin! Pluk hier groenten, fruit en bloemen rechtstreeks uit de Texelse tuin. Na een mandje vol geplukt te hebben, geniet je hier van een lekker koffietje met een echte Texelse jutterskoek. De pluktuin is geopend van 1 mei tot eind oktober op maandag tot en met zaterdag.

Meer leuke dingen om te doen op Texel onder de foto >

mooiste plekken texel - wat te doen op texel - bijzondere activiteiten texel

11. Drink Texelse biertjes bij de Texelse bierbrouwerij

Nog een leuke hotspot op Texel is hun eigen brouwerij! Het eiland staat bekend om haar eigen Texelse producten en één van daarvan is het Texelse bier waarvan Skuumkoppe de meest bekende is. Tijdens een rondleiding bij de Texelse bierbrouwerij kun je ontdekken welke bieren nog meer worden gebrouwen op Texel. Wanneer je een rondleiding volgt bij de brouwerij, kun je zien hoe het bier gemaakt wordt en naderhand kun je meedoen aan een proeverij waarbij je vier types bier mag proeven.

12. Proef kaas op de Kaasboerderij

Bezoek Kaasboerderij Wezenspyk. Ontdek hoe ambachtelijke kaas gemaakt wordt, proef de kazen in de boerderijwinkel en geniet in het Kaascafé met uitzicht op het kerkje van Den Hoorn. Tip! Doe hier de boerderijtour waar je alles leert over kaas maken en het Texelse schaap.

tips telex - dagje telex - bezienswaardigheden texel - activiteiten texelBron: Kaasboerderij Wezenspyk // wat te doen op texel // paal 17 texel // paardrijden texel // op oost texel

 

13. Bezoek het Juttersmuseum

Op het strand spoelen allerlei bijzondere items aan, bijvoorbeeld van het vaste land of van boten, of misschien nog wel van veel verder! In het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora kun je al deze items in 1 hutje bekijken.

14 x Bijzondere Tiny Houses in Nederland >

14. ‘Gerechies’ proeven bij het Schoutenhuys in Den Burg

Midden in Den Burg vind je een groot plein waaraan onder meer de kerk van dit stadje ligt, maar ook het top restaurant het Schoutenhuys. Hoe mooi het interieur en het pand ook is, de echte reden om hier naartoe te gaan zijn de gerechies die ze er serveren. Deze kleine gerechten worden in verschillende gangen gereserveerd en het is een aanrader om hier ook de wijnproeverij bij te nemen.

15. Ga paardrijden over het strand of door het bos

Het houdt niet op met de leuke dingen om te doen op Texel! Nog zo’n toffe tip: Texel te paard ontdekken! Gallopeer bij ondergaande zon en geniet van de uitgestrekte natuur, samen met een paard. Er zijn verschillende maneges waar je ene bijzondere tocht kunt boeken, zo kun je bij Manege Elzenhof een strand- of bosrit boeken.

16. Sla een balletje op de golfbaan

Golven pal naast de duinen: dat ga je niet vaak meemaken. Bij Golfbaan de Texelse kun je zonder abonnement een balletje slaan bij de Driving Range. Voor €2,50 per persoon kan je hier clubs huren. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier hun hart ophalen! Check de website om alle mogelijkheden te bekijken. 

17. Ga fietsend het eiland over

Een fietseiland, zo wordt Texel ook wel genoemd. Lekker crossen door de natuur en knusse dorpjes. Een fiets huren kan hier overal en je kunt zelfs al meteen vanaf de boot op je huurfiets springen. Op Texel kun je ook een speciale Jan Wolkers fietsroute volgen. Dit is een route van ongeveer 27 kilometer en deze neemt je mee langs alle plekken waarmee Jan Wolkers een speciale band had.

Tip: om zoveel mogelijk van het eiland te zien (en niet compleet uitgeput op bestemming aan te komen) raden we aan een elektrische fiets te huren. Deze kun je op heel veel lekker op Texel huren, en sommige verhuurders komen de fiets zelfs naar je verblijf brengen. 

En, welke activiteiten op Texel ga jij doen? Veel plezier op ons grootste Waddeneiland!

CategoriesNederland