5

5 x DE MOOISTE HAVENSTADJES VAN NEDERLAND

vissersdorpen Nederland - traditionele havenstadjes nederland - pittoreske dorpjes Nederland - Pittoreske dorp Heusden - de mooiste kleinere stadjes in Nederland

Wanneer het over havensteden gaat, denken de meeste aan grote steden zoals Rotterdam & Amsterdam. Maar, wist je dat Nederland heel veel pittoreske (kleine) havenstadjes heeft? Bekend én onbekend, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier vind je 5 x de mooiste havenstadjes van Nederland!

Bij deze 5 x mooie havenstadjes van Nederland lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat! >

1. Volendam

We beginnen direct met één van de bekendste havenstadjes van Nederland: Volendam. Dit vissersdorpje staat bekend om z’n knusse oude huisjes, vishandel, ouderwetse klederdracht en gezellig terrassen. Daarbovenop is het de thuisbasis voor vele Nederlandse muzikanten. Leuk voor een dagje oudhollandse activiteiten zoals het passen van typische Volendamse kleding en het eten van een vers gerookte paling. En, wie weet spot je wel een BN’er!

Dit zijn 5 x activiteiten om te doen in Volendam >

2. Heusden

Liefhebbers van kunst, cultuur én lekker eten kunnen hun hart ophalen in het oude Brabantse vestingstad Heusden. Want met een reeks activiteiten variërend van het bezoeken van de vele kunstgalerijen en het eten van een verse vis op de Vismarkt is er altijd wat te beleven. Maar, ook met de mooie molens, oude bruggen en de overblijfsels van een kasteel is hier rondlopen een hele ervaring. Net alsof je door de straten van de 17e eeuw wandelt. Hoe leuk?

3. Veere

In het rijtje met de mooiste havenstadjes van Nederland hoort dit vissersdorp zeker in thuis. Want, de tekenen van een rijk verleden en de kleine steegjes van Veere geven het gevoel dat je rond wandelt in een oudhollands schilderij. Het enige verschil? De ooit rijk beladen schepen uit Schotland in de havens zijn vervangen voor mooie jachten. Hier vind je leuke activiteiten om te doen in Veere >

4. Thorn

Thorn wordt niet voor niets het witte stadje van Limburg genoemd. De opmerkelijke witgeschilderde huizen, monumentale panden en de authentieke straatjes houden deze bijnaam hoog. De abdijkerk, die hoog boven de witte huisjes uit torent, maakt het plaatje helemaal af.

Het verhaal achter de witte huizen? Vroeger was dit havenstadje van Nederland een eigen land die eeuwenlang bestuurd werd door vrouwen. Toen de Fransen aan de macht kwamen, eiste deze belasting. Hoe meer ramen en deuren een huis had, hoe meer belasting betaald moest worden. Om minder te hoeven betalen metselden de inwoners hun ramen dicht en verfden de muren wit om niet op te vallen.

Ook leuk! 12 x mooie dorpen in Nederland >

5. Sneek

Van het zuidelijke Limburg gaan we naar het noordelijke Friese stadje: Sneek. Ondanks deze havenstad bruist van de evenementen, unieke hotspots & cultuur, staat Sneek toch bekend als ‘de watersportstad’. De naam is te danken aan het grootste jaarlijks zeilwedstrijdevent van Europa dat hier plaats vindt. Maar, je kan op de binnenlandse wateren ook terecht voor vele waterfaciliteiten variërend van suppen en kanoën tot een grachtenrondvaart. En, daarna uitrusten op de gezellige terrasjes!

En, welke leuke havenstadjes van Nederland zijn jouw favoriet?

CategoriesNederland