D

DIT KAN JIJ DOEN OM DE OCEANEN SCHOON TE MAKEN

Oceanen nemen ruim 70% van het oppervlakte van de aarde in, bieden prachtige uitzichten zowel boven als onder de zeespiegel, leveren ons voedsel, zuurstof om te ademen, werkgelegenheid en ingrediënten voor medicijnen. Allemaal mooie dingen en té belangrijk om te vervuilen, toch? Helaas is het een groot probleem dat onze oceanen steeds meer vervuild raken. En, maar liefst 80% is afkomstig van land. Een handje helpen met de oceanen schoon te maken? Dit is wat jij kan doen.

Hier vind je een aantal tips met wat jij kan doen om de oceanen schoon te maken >

Maar eerst, wat is er aan de hand?

Onze oceanen worden steeds viezer. Per jaar komt er meer dan 11 miljoen ton plastic in de zee terecht. Eenmaal in de zee breekt het vrijwel niet of héél langzaam af en kan het nog jarenlang met de stroming mee dobberen. Kleine deeltjes plastic kunnen ook doorgeslikt worden door vissen, ook vissoorten die wij op ons bord serveren. Dit betekent dat per week een mens een pinpas aan plastic eet. Verandert de situatie niet? Dan zal de hoeveelheid plastic binnen 10 jaar verdubbelen. Best schokkend niet?

Dit kan jij er doen >

1. Stop met wegwerpplastic

Wist je dat er per jaar ruim 8 ton plastic afval in de zee terecht komt? Om dit te stoppen, of op z’n minst te verminderen, kan jij het best: gebruik maken van hervulbare drinkflesjes, je eigen tas meenemen naar de winkel, herbruikbare metalen of bamboe rietjes gebruiken en voor je lunch een broodtrommel meenemen in plaats van boterhamzakjes. Kleine aanpassingen, met een groot impact. Dus, wat houdt je tegen? Hier vind je 21 tips voor een plasticvrij bestaan >

Ook leuk: 10 x Boeken over duurzaamheid en milieu >

2. Raap zwerfafval op tijdens je wandeling

Lekker aan het wandel? Of je nu naar je werk wandelt of een groot ommetje doet: zie je zwerfafval op de grond liggen? Ruim het op. Ook als je graag naar de zee gaat en je ziet op het strand afval liggen. Kleine beetjes helpen. Of doe mee aan de jaarlijkse the beach clean up bij de Noordzeekust in Augustus, hier raap je met een grote groep zwerfafval van het strand. En, hoe meer handjes, hoe meer vreugd (én hoe schoner het strand).

3. Ga voor duurzame vis op het menu

Een visje eten is natuurlijk erg lekker, maar aan de andere hand is niet-duurzame visserij één van de grootste bedreigingen voor zeedieren zoals zeeschildpadden, dolfijnen en haaien. Deze dieren worden namelijk (per ongeluk) gevangen als bijvangst tijdens het vissen, maar ook worden sommige vissoorten overbevist waardoor ze uitsterven. Dit voorkom je door duurzame vis te kopen.

Maar, hoe weet je of vis duurzaam is? Goede vraag én gelukkig zijn er een aantal opties die je als visconsument kan doen! Check de viswijzer, hier vind je een overzicht van vissoorten die duurzaam gevangen worden en kijk of de vissen het ASC-keurmerk hebben.

4. Kies voor onverpakt voedsel

Veel producten in de supermarkt worden (onnodig) verpakt. Maak een verschil door te kiezen voor verpakkingsvrije artikelen. Ook wanneer je fruit en groente koopt: gebruik dan niet de plastic zakjes die je in de winkel kan pakken, maar neem je eigen fruithoes mee.

Hier vind je verpakkingsvrije winkels in Amsterdam >

5. Teken petities

Wil jij helpen met oceanen schoonmaken? Daar zijn niet altijd tijdrovende of drastische maatregelen voor nodig. Je doet al veel door petities te tekenen. Denk aan de Greenpeace actie tegen wegwerpplastic of teken voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling om het plasticprobleem wereldwijd aan te pakken. Maar ook Plastic Soup foundation en Wereld Natuur Fonds hebben ook regelmatig petities op de website staan!

6. Dopper Wave & andere acties

Kleine aanpassingen in dagelijkse routines kan al voor een grote impact zorgen. Doe mee aan de Dopper wave en drink vanaf nu alleen uit een herbruikbare drinkfles of doe mee aan de verschillende clean-up acties van Nudge bij jou in de buurt. Maak Toekomst is een actie waarmee je met protestnummers de politiek laat weten dat ’t groener kan en je het groener wilt.

Als je denkt dat jouw stem in acties niet helpen, think again! Doordat ruim 100.000 de actie “I love statiegeld’ van Greenpeace, Statiegeldalliantie en Plastic Soup Surfer hebben ondertekent, komt er per 1 juli 2021 statiegeld op kleine flesjes!

7. Verminder je CO2 uitstoot

Klimaatverandering heeft niet alleen een negatieve impact op ons leven, maar ook op onze oceanen. Door voor duurzame voedsel te kiezen en vaker lopend of met de fiets op stap te gaan, gaat jouw CO2-uitstoot aardig omlaag. Dat resulteert automatisch ook bij het schoonmaken van de oceanen. Hier kom je erachter wat jouw ecologische voetafdruk is >

En, wat doe jij al om onze prachtige oceanen schoon te maken?
Of je dit nu doet met petities, kleine aanpassingen of met je stem! Samen zetten we verandering in gang!

CategoriesGive