1

10 x BOEKEN OVER DUURZAAMHEID & MILIEU

boeken - milieu - duurzaamheid - minimalisme - leestips

Een andere kijk op de ongerepte natuur, minder gebruik van plastic of tips over een duurzame levensstijl. Wil jij bijdragen aan een beter milieu? Lees van één of meerdere van deze tien eye-openers, essays en boeken over duurzaamheid en het milieu.

Het duurzame advies is natuurlijk het aanschaffen een e-reader. Mocht je een groter fan zijn van een echt boek, ga dan voor een tweedehands versie of support je lokale boekhandel! Hieronder vind je 10 x boeken over duurzaamheid en mileu >

1. Als gezond verstand koning was – Dennis Storm

In Als gezond verstand koning was geeft Dennis Storm (voormalig presentator van vele reisprogramma’s) niet alleen veel informatie over de huidige staat van onze aarde, maar het is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. Bovenal is het een pleidooi om tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.

Hier koop je dit boek >

boek over duurzaam leven - boeken over duurzaamheid - leestips duurzaamheid - boek milieu - milieubewust leven boek Boeken over duurzaamheid // milieubewust leven boek // boek over milieu

2. Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

Volgens Jelmer Mommers zit er meer achter klimaatverandering dan de gemiddelde persoon denkt. Eigenlijk zit er nog veel meer achter en weten wij maar het topje van de ijsberg.

In een eerlijk, straight-to-the-point verslag, zoals dat vaak is bij De Correspondent, over klimaatverandering neemt Mommers de lezer aan de hand mee in een rollercoaster van zorgwekkende feiten, maar uiteindelijk ook hoop. Mocht je niet genoeg tijd hebben om te lezen of er geen fan van zijn, kun je hier een podcast over dit boek beluisteren.

boek over duurzaam leven - boeken over duurzaamheid - leestips duurzaamheid - boek milieu - milieubewust leven boek

3. Groen op hakken – meerdere auteurs

Groen op hakken is een boek met als doelgroep vrouwen die het best iets groener willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Ook wie al enthousiast begonnen is en nog een stapje verder wil gaan, vindt hier informatie en inspiratie.

Het boek is mooi opgebouwd zodat je stapje voor stapje bewuster kunt verduurzamen, namelijk: groen, groener, groenst. Onderwerpen als voeding, kleding en kinderen komen aan bod, aangevuld met veel tips, columns en lekkere recepten.

Hier koop je dit boek over groener leven >

4. Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Spullen kopen is een gevoelig onderwerp binnen duurzaamheid. Toch kun je verandering kopen, volgens Marieke Eyskoot. In deze ‘encyclopedie’ over duurzaam consumeren opgedeeld in de categorieën fashion, cosmetica, eten, wonen, werken, vrije tijd en weten, geeft Eyskoot je aantrekkelijke, duurzame alternatieven en de verhalen achter enkele van die merken.

Hier koop je deze gids >

boek over duurzaam leven - boeken over duurzaamheid - leestips duurzaamheid - boek milieu - milieubewust leven boek

7 x Klimaat- en milieuactivisten op Instagram om te volgen >

5. Het tegenovergestelde van een mens – Lieke Marsman

Even een verrassing in het lijstje: een roman. Dat leest toch weer anders dan een essay of een gids. Toch kan ook Lieke Marsman je goed aan het denken zetten over de natuur en het klimaat: ‘We kunnen er niet tegen dat er niemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten.

Ja, misschien zo nu en dan in de vorm van het schrille gegil dat onze slachthuizen vult, maar niet met woorden, niet met een oplossing voor de dingen waar we al tijden mee zitten.’ Lieke Marsman triggert onze ideeën over klimaatverandering en identiteit.

boek over duurzaam leven - boeken over duurzaamheid - leestips duurzaamheid - boek milieu - milieubewust leven boek boek over duurzaam leven – boeken over duurzaamheid – leestips duurzaamheid – boek milieu – milieubewust leven boek

6. L is for Lifestyle – Ruth Valerio

Je ochtendroutine: opstaan, tanden poetsen, douchen, ontbijten, naar werk rijden. Niks opvallends, toch? Je hebt niks geks gedaan, maar toch hebben deze simpele handelingen al impact gehad op mensen om jou heen en het milieu. In een A-Z-lijst geeft Valerio ons tips om kleine aanpassingen te maken in onze dagelijkse routine die zorgen dat we bewuster leven.

Hier koop je dit boek over bewuster leven >

7. The Imperfect Environmentalist – Sara Gilbert

Een voltijdsbaan, kinderen, vrienden, sporten – wanner heb je tijd om een eigen moestuin te onderhouden of een eigen trui te breien? Sara Gilbert, ook wel bekend van The Conners, geeft in dit boek tips hoe je kan beginnen, welke stapjes je kunt uitbreiden en hoe je jouw lichaam en huis kunt duurzaam-detoxen, zonder dat het allemaal teveel voor je wordt en je het maar weer laat voor wat het was.

Hier vind je dit boek >

Doen! 13 x tips voor minder plastic in huis >

8. De acht grote lessen van de natuur – Gary Ferguson

Gary Ferguson schreef al meer dan twintig boeken over ecologie en wildlife. Ze gaan voornamelijk over hoe de mens interacteert met de natuur. In De acht grote lessen van de natuur laat hij zien hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur.

Er heerst een groot verlangen om meer in harmonie met de natuur te leven. Ferguson beschrijft aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten dat we niet losstaan van de natuur: we zijn zelf natuur, maar zijn dat vergeten.

Hier koop je dit boek >

9. Nuclear War and Environmental Catastrophe, Noam Chomsky & Laray Polk

Deze is ietwat wetenschappelijker. Chomsky, beroemd taalwetenschapper en politiek activist,  bespreekt de geopolitieke ontwikkelingen die plaatsvinden tussen landen met nucleaire wapens. Daarnaast bespreekt hij de activiteiten rondom de vernietiging van de aarde, zoals de olie- en gasindustrie en de rol die China speelt in de Groene Revolutie, de landbouwrevolutie tussen 1960 en 1980.

Dit boek vind je hier >

10. A History of the World in Seven Cheap Things, Jason W. Moore & Raj Patel

Moore en Patel nemen de lezer mee door allerlei historische ontwikkelingen die tot het kapitalisme van vandaag hebben geleid, waaronder kolonisatie en daarbij uitbuiting van de medemens en de natuur.

Deze ontwikkelingen worden opgesplitst in zeven dingen die volgens het kapitalisme zo goedkoop mogelijk moeten zijn: natuur, geld, arbeid, zorg, voedsel, energie en levens. Een echte eye-opener, zoals dat wordt genoemd.

Hier koop je dit boek >

Welke boeken over duurzaamheid en milieu verschijnen binnenkort in jouw boekenkast?

CategoriesChill