1

12 x TIPS OM EEN NIEUWE TAAL TE LEREN

vreemde taal leren - tips om een taal te leren - nieuwe taal leren gratis

Er zijn boordevol redenen om een nieuwe taal te willen leren. Misschien wil jij wel je CV pimpen met een extra skill of roept het buitenland jou en wil jij jezelf voorbereiden op een verhuizing naar een ander land. Het kan zijn dat een bepaalde taal je altijd gefascineerd heeft, je je hersenen en geheugen wil trainen of dat je de extra uren van de pandemie effectief wil gebruiken. Redenen genoeg! Maar de vraag is: hoe doe je dat dan? Wij helpen je een handje. Hier vind je 12 x tips om een nieuwe taal te leren.

Of het nu Spaans, Koreaans of gewoon Engels is. Hier vind je 12 x tips om een nieuwe taal te leren >

Geef een twist aan een dagje Netflix

We zijn niet vies van een dagje bankhangen met Netflix die overuren draait. Maar het kan je ook helpen met het leren van een nieuwe taal en het zo omdraaien in iets educatiefs. Zet je favoriete serie op een andere taal en laat de ondertitelingen weg. Als dit nog een stapje te ver is, kan je een film die je al gezien hebt aanzetten in een andere taal. Hiervan weet je al wat er gebeurt en is het (hopelijk) makkelijker te volgen.

Hier vind je 10 x de beste Spaanse series op Netflix >

Betaalde cursussen

Dit is misschien een beetje voor de hand liggend, maar dat is niets voor niets. Schrijf je in bij een lokaal buurthuis of ga zelfstandig aan de slag met een online cursus van bijvoorbeeld LOI of NHA. Het voordeel van zowel een buurthuis als een zelfstudie is dat je een begeleider krijgt die jou helpt als je vragen hebt.

Nieuwe taal leren met gratis apps

Het hoeft natuurlijk niet altijd geld te kosten. Er zijn tegenwoordig ook apps waarbij je heel makkelijk én gratis een nieuwe taal kan leren. Duolingo is daar één van. Aan de hand van verschillende soorten opdrachten kan jij virtuele munten verdienen en nieuwe niveaus ontgrendelen. Zo leer jij speelsgewijs vloeiend een taal te spreken.

Nieuwe taal leren gratis // tips om een taal te leren

Dans, vertaal & zing

Zet een buitenlands liedje op en probeer deze te vertalen. Lastige woorden kun je opzoeken in een woordenboek of online  vertaalmachine. Daarna komt het leukste gedeelte: probeer zo goed mogelijk mee te zingen met de tekst en dans er lekker op los. Zo leer je een nieuwe taal zingend onder de douche, dansend tijdens je ochtendroutine of gewoon tijdens een leuke danssessie.

Wees niet bang om vragen te stellen

Of het nu gaat om uitspraak, grammatica of het schrijven van teksten. Als je iets niet begrijpt, wees niet bang om het te vragen! Het helpt je de leerstof te snappen maar je weet ook zeker dat je het juist leert. En als je niemand hebt die je eventueel zou kunnen helpen: Google is je beste vriend.

Lees je favoriete boeken

Eventjes de werkelijkheid ontsnappen en weg zakken in een goed verhaal? Lees je favoriete boeken in een andere taal. Bij een al gelezen boek, weet je al wat er gebeurt. Dit maakt het makkelijker om een boek te volgen. Zelfs in een andere taal! Mocht het alsnog een stap te ver zijn: begin dan met kinderboeken. Vaak zijn deze wat makkelijker.

10 x top fictie boeken van dit moment >

Kranten lezen

Probeer elke ochtend een buitenlandse krant te lezen. Tegenwoordig hoef je daar geen abonnement op te hebben en vind je deze gewoon online. Zo leer je niet alleen een vreemde taal maar blijf je ook up to date van wat er in de wereld gebeurt. Een win-win situatie dus!

Podcasts bingen

Naast boeken, kranten en liedjes kunnen de podcasts niet in dit lijstje ontbreken. Podcasts zijn wereldwijd populair en je hebt ze in alle talen. Luister eens naar een podcast van iemand die een andere taal spreekt en probeer te begrijpen wat er gezegd wordt! Ook leuk: Hier vind je 10 podcasts die je helpen om een nieuwe taal te leren >

Koffer inpakken & naar het buitenland verhuizen

Roept het buitenland jou? Boek een vliegticket, pak je koffers in én gaan! Je leert het makkelijkst een taal door jezelf in te dompelen in de taal. En waar kan je dat beter dan in een land waar ze deze taal spreken?

Tips om een taal te leren // nieuwe taal leren gratis

Gesprekken voeren

Blijf je toch liever in Nederland maar wil je wel meer praktijk oefeningen doen? Dan zijn gesprekken voeren de oplossing. Als iemand in jouw omgeving de taal al beheerst, vraag of diegene met jou gesprekken wil voeren (in de taal die je aan het leren bent natuurlijk). Vaak klinken woorden net wat anders dan op papier. Door te praten, oefen je ook gelijk de uitspraak!

Herhaling is key

Soms willen we de kracht van herhaling weleens onderschatten. Maar het is zo belangrijk dat je de leerstof blijft herhalen, herhalen én herhalen. Op deze manier onthoud je de stof beter en zal je het minder snel vergeten. Je bent geen spons. Als je iets maar één keer doet, is de kans groot dat je het zo weer vergeten bent. Kortom: herhaal.

8 x manieren om bij te scholen ná je studie >

Durf fouten te maken

Je zal niet alles in één keer goed doen. Daar zijn we namelijk mens voor. En dat maakt natuurlijk he-le-maal niet uit. Het allerbelangrijkste is dat je niet opgeeft! Durf fouten te maken, daar leer je tenslotte van!

Nu is het jouw beurt om aan de slag te gaan! Met welke bovenstaande tips spreek jij binnenkort een nieuwe taal?

CategoriesNiet gecategoriseerd