W

WIL JE LACHEN? 8 x VROUWELIJKE KOMIEKEN OM TE VOLGEN

comedy - cabaretiers - vrouwelijke - female bosses - girlboss - vrouwelijke cabaretiers

Sinds een aantal jaar nemen de vrouwen de cabaretwereld beetje bij beetje over. De zalen worden groter en daarmee hun namen ook. Naast  vrouwelijke kunstenaars en chefs van eigen bodem willen we de comediennes van Nederland eens in het zonnetje zetten. Bij deze 8 is een lach is gegarandeerd!

Er heerst een cliché dat vrouwen niet grappig zouden zijn – of in ieder geval minder grappig dan mannen. Het klopt ook dat dit wereldje vooral door mannen werd gedomineerd voor een lange tijd. Maar dat ze grappiger zijn vrouwelijke cabaretiers? No way. 

We kennen allemaal wel dé mannen, zoals Youp van ’t Hek en Hans Teeuwen, maar het podium is niet alleen voor hun hilarische grappen. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwelijke Nederlandse komieken die het podium op klimmen, gewaagde opmerkingen durven te maken en een gezonde dosis zelfspot hebben. Bij deze tippen wij 8 grappige vrouwen wiens humoristische shows je kunt bijwonen.

Anne Neuteboom

Anne Neuteboom, ofwel Neut, studeerde in 2013 af aan de Konings theateracademie. In 2014 won ze de juryprijs van het Griffioen/Zuidplein cabaretfestival en in 2015 de jury- én publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten.

Het jaar erop kreeg ze het voor elkaar om wel twee verschillende programma’s neer te zetten, de tweede ook genomineerd voor de Neerlands Hoop (!). Nu is ze bezig met een derde show ‘Hit me baby one more time’. Check ook even de zelfgemaakte stickers op haar site – gratis tip.

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en de universiteit van Hiroshima. Hier bracht ze haar mensenkennis toch iets anders in de praktijk. Ze schrijft columns en boeken, presenteert programma’s en documentaireseries en staat op het podium als cabaretière. Cornelisse is vooral gefascineerd door taal en hoe mensen hiermee omgaan. Leuk: Paulien heeft ook een boek geschreven, bestel ‘m hier >

Paulien Cornelisse – cabaretière // leuke vrouwelijke cabaretiers // cabaretiers vrouw // nederlandse komieken

Soundos El Ahmadi

Naast actrice en presentatrice is Soundos ook stand-upcomedian. Sinds 2007 hoort ook zij bij het gezelschap Comedytrain. Ze heeft zoveel deelnames aan programma’s op haar naam staan, die zijn niet te tellen, in 2016 werd zij ook nog ‘ff’ de huiscomedian van De Wereld Draait Door en oh ja, ook nog een eigen Netflix special. Haar humor is pittig. “Over je eigen falen praten, op het podium kwetsbaar durven zijn: dát is pas edgy,” zegt ze tegen hierover tegen Trouw.

Claudia de Breij

Claudia de Breij is een welbekende naam. De Breij is al jaren actief in de televisie-, radio- en cabaretwereld. De meeste mensen zullen haar kennen van ‘Mag ik dan bij jou’ en/of de oudejaarsconferences. Bovendien heeft ze al meerdere prijzen op haar naam staan. Afgelopen jaar won ze de prijs ‘Meest invloedrijke vrouw’ in de categorie Cultuur in de Opzij Top 100.

Ook leuk: Claudie de Breij heeft meerdere boeken geschreven, die bestel je hier >

Claudia de Breij – comedienne // vrouwelijke cabaretiers // leuke cabaretiers // cabaretiers vrouw

Quinty Misiedjan

Misschien een ander podium dan het theater, maar groot is het zeker. Quinty Misiedjan, beter bekend als Quinsding, werd uitgeloot bij geneeskunde, maar stiekem zijn we daar best blij mee. Dat was voor haar namelijk het moment dat ze zich op YouTube stortte. Hier post ze grappige video’s met anderen óf met zelfbedachte personages. Ze heeft ook al meerdere nominaties op haar naam staan voor haar social media-skills en video’s.

Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp begon met de studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, maar heeft deze niet afgerond. Een week na haar stop stond ze op het Camerettenfestival en won – zegt genoeg toch. Sinds 1982 heeft ze al 20 shows op haar naam staan (!). Het knappe van haar is dat ze puur entertainment kan afwisselen met gevoeligere liedjes. Ook Brigitte heeft een boek op haar naam staan, het grote lees en liedboek bestel je hier >

Klimaat- en milieuactivisten om te volgen >

Sara Kroos

In 2000 won ze op haar achttiende de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival: Sara Kroos. Dit was voor haar de eerste grote stap in het wereldje. Haar wereldje werd groter vanaf 2005 toen ze als vaste gast bij De Lama’s kwam, dat improvisatieprogramma. Sinds 2001 heeft Sara al 11 verschillende shows op haar naam staan. Op het moment tourt ze even niet, maar ook haar Instagram met ‘veelal lelijke foto’s’ is het volgen waard.

En ook deze komiek is een multi-talent. Hier vind je welke boeken op haar naam staan >

Eva Crutzen

Naast verschillende (gast)rollen in tv-programma’s is Eva Crutzen ook comedienne. In 2016 was Crutzen genomineerd voor de Neerlands Hoop voor haar voorstelling Spiritus. Ze heeft al drie seizoenen Klikbeet erop zitten (een sketchprogramma) en sinds eind 2019 is ze vaste gast bij de satirische talkshow Promenade. Dit jaar zou ze beginnen met de try-outs voor haar nieuwe voorstelling Hardcover, maar dat wordt nog even uitgesteld.

Welke van deze leuke cabaretiers ga jij in de gaten houden?

CategoriesChill