M

MOTIVATIE BRIEF SCHRIJVEN: ZO VALT JOUW BRIEF OP

motivatie brief - motivatie brief schrijven - tips motivatie brief - brief schrijven - motivatiebrief stage - motivatiebrief opleiding - motivatiebrief sollicitatie

Moet je binnenkort een motivatiebrief schrijven voor een sollicitatie, stage of opleiding? Hieronder vind je de zes stappen die je moet volgen zodat jouw brief opvalt. Let’s get the job done!

Vind hier de stappen om een goede motivatiebrief te schrijven >

Inleiding van je motivatiebrief

Bij het schrijven van de inleiding moet je op een aantal zaken letten: je moet duidelijk zijn, opvallen en jouw persoonlijkheid laten doorschemeren. Dat doe je met deze twee stappen.

1. Laat meteen je doel weten

De lezer moet direct weten waarom jij de brief geschreven hebt. Zorg daarom dat het doel van jouw motivatiebrief in de inleiding al aan bod komt.

2. Maak het snel persoonlijk

Voor sommige vacatures ontvangen bedrijven onwijs veel motivatiebrieven. Dit kan betekenen dat niet elke brief uitgebreid wordt gelezen. Het is dus belangrijk dat jij hier al opvalt tussen de rest. Zorg er daarom voor dat de lezer in de inleiding al een goed beeld van jou heeft.

Good to know! Dit zijn de 15 meest gestelde sollicitatievragen >

Middenstuk

In het middenstuk van de motivatiebrief ga je dieper in op jouw persoonlijkheid, wat jij precies meebrengt naar het bedrijf en wat je ambities zijn. Het is daarom belangrijk om jezelf eerst kort voor te stellen en je persoonlijkheid te omschrijven.

3. Stel jezelf feitelijk voor

In deze alinea ga je in op je opleiding, je werkervaring en je persoonlijke eigenschappen. Probeer hier feitelijk te zijn, zonder je cv op te dreunen. Het helpt als je voorbeelden geeft van de dingen die je hier noemt.

4. Maak een koppeling met de eisen

Lees de vacature nog goed door en maak een lijstje van alle functie-eisen en persoonlijkheid-eisen die erin staan. Benoem in de motivatiebrief alles dat betrekking heeft op jou en onderbouw dit met voorbeelden.5. Waar wil je heen en wat wil je nog leren?

Benoem ook zeker je ambities. Wat wil je zoal leren in de functie of tijdens de stage? Schaam je niet om te vertellen waar jij beter in wilt worden, zolang je maar goed onderbouwt waarom.

Slot van je motivatiebrief 

In het slot sluit je de brief netjes af en bedank je de lezer voor zijn of haar tijd.

6. Sluit af

Sluit de brief netjes af.

Bijvoorbeeld:

‘Bedankt voor uw tijd.

Met vriendelijke groet,

Nina Radak’

Ook handig! Vind hier dé golden rules voor een sollicitatie outfit > 

Vind hier nog een paar schrijftips voor een sterke motivatiebrief >

  1. Schrijf eerst globaal op wat er in de motivatiebrief moet komen te staan.
  2. Check de spelling (meer dan één keer).
  3. Lees je brief hardop voor.
  4. Laat je brief checken door iemand anders.
  5. Lees de motivatiebrief een dag later nog een keer door.

Welke van deze tips gaat jouw helpen met het schrijven van een ijzersterke motivatiebrief?

CategoriesNiet gecategoriseerd