D

DIT ZIJN 15 MEEST GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN

sollicitatiegesprek - vragen sollicitatiegesprek - sollicitatie - tips sollicitatiegesprek

Welke vragen kun je tijdens je sollicitatie verwachten? Waarschijnlijk kun je er wel een paar bedenken maar een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Zorg dat je jouw antwoorden op deze vijftien meest gestelde sollicitatievragen op zak hebt.

Vind hier de meest gestelde sollicitatievragen > 

1. Vertel eens iets over jezelf

Deze vraag geeft je de mogelijkheid om alles te zeggen wat je wilt, maar bedenk wel goed of de recruiter er wat aan heeft. Bereid een korte pitch voor, waarin je wat vertelt over je studie/werkervaring, waar je nu staat in je loopbaan, waar je goed in bent, welke problemen je graag oplost en naar welke uitdaging je nu op zoek bent. Een beetje persoonlijke touch of een passie uit je vrije tijd benoemen mag natuurlijk wel.

2. Wat weet je van de organisatie?

Je moet in staat zijn om iets te vertellen over de markt, producten of diensten, mensen en missie van de organisatie. Vertel dit niet alsof je het voorleest maar laat zien dat je je in het bedrijf hebt verdiept en geïnteresseerd bent om er meer over te weten. Vertel ook wat jou heeft gemotiveerd om bij dit bedrijf te solliciteren.

3. Waarom wil je hier werken?

Een goed antwoord op deze vraag laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan. Denk daarbij natuurlijk vanuit de behoefte van de werkgever. Als in je voorbereiding blijkt dat je het antwoord op deze vraag moet bedenken is dat misschien een teken dat dit niet de juiste plek voor jou is.

5 x dé golden rules voor een sollicitatie outfit vind je hier > 

4. Wat denk je dat deze functie inhoudt?

Houd het kort en taakgericht. Denk daarbij aan verantwoordelijkheden en waar je op af wordt gerekend. Als je niet helemaal zeker bent, zeg dat dan eerlijk. Vertel wat je al wel weet, en vraag gewoon naar de zaken die voor jou nog niet (helemaal) duidelijk zijn.

5. Wat spreek je wel/niet aan van de functie?

Noem drie of vier positieve kanten en één (onbelangrijk) minpunt. Het is belangrijk dat de positieve aspecten wel kloppen met de functie. Als ‘op pad gaan naar klanten’ je aanspreekt, terwijl dat niet of weinig voorkomt, scoor je natuurlijk geen punten.

6. Wat zijn je sterke punten?

Dit is het moment om zelfverzekerd jouw toegevoegde waarde te belichten. Bereid twee á drie competenties voor met duidelijke praktijkvoorbeelden. Noem natuurlijk wel competenties tijdens de sollicitatie die een link met de vacature hebben en geen competenties die misschien tegen je kunnen werken.

7. Wat zijn je zwakke punten?

Veel mensen beantwoorden deze vraag met een positieve zwakte, zoals ‘Ik leg de lat altijd erg hoog’ of ‘Als ik aan een taak begin, blijf ik op kantoor tot het af is’. Er is niets mis met het upgraden van je zwaktes, maar sla er niet in door. Wees origineel en leg een echte uitdaging op tafel. Welke eigenschap zit jou in de weg? Wat zou je willen verbeteren/veranderen? Wat heb je al gedaan of wat wil je doen om daaraan te werken? Je laat daarmee zien dat je beschikt over zelfinzicht en bereid bent om te leren.

sollicitatiegesprek - vragen sollicitatiegesprek - sollicitatie - tips sollicitatiegesprek

8. Hoe functioneer je in teamverband?

Voor recruiters is het belangrijk om te weten welke rol jij in een team inneemt en of dat bij de functie aansluit. Als je vertelt hoe je omgaat met collega’s, krijgen ze een beter idee van je persoonlijkheid.

9. Wat maakt jou geschikt voor de functie?

Het is heel simpel: hoe beter je antwoordt op deze vraag, hoe makkelijker je het je gesprekspartner maakt. Geef ze een reden om je aan te nemen! Vertel iets over hoe je talenten, (werk)ervaring en ambities van toegevoegde waarde voor de functie en het bedrijf zijn. Hou daarbij de competenties voor de functie in je achterhoofd.10. Wat onderscheidt jou van de rest?

Als je vorige antwoord nog niet overtuigend genoeg was, geeft deze vraag je tijdens de sollicitatie de kans om jezelf ten opzichte van de andere kandidaten te profileren. Wat maakt jou zo bijzonder? Wat maakt jou een aanwinst? Gooi jouw unieke mix van alles wat hierboven staat in de strijd en vergeet niet de passie en energie die je daarbij uitstraalt.

11. Wat zoek jij in een baan/werkgever?

Bedenk dat het tijdens een sollicitatiegesprek gaat om een wederzijdse klik. Vertel open en eerlijk wat je belangrijk vindt in een baan en werkomgeving. Als er geen match is, ben je waarschijnlijk beter af bij een ander bedrijf.

12. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Altijd een lastige vraag. Een recruiter weet ook wel dat wat je nu zegt een momentopname is en nog door 100 factoren kan wijzigen. Waar het om gaat is dat deze baan bij je passies en ambities aansluit en (globaal) in je carrièrepad past. Als je solliciteert voor een management traineeship terwijl je jezelf niet als leider van een afdeling of bedrijf ziet, heb je een probleem. Maar als je wel leiderschapsambities hebt en je solliciteert op een medewerkersfunctie, is het belangrijk dat er opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn.

Got the job? Vind hier 8 x tips voor een goede indruk op je nieuwe werk > 

13. Hoelang zie je jezelf voor dit bedrijf werken?

Met andere woorden: heeft het zin om tijd en energie in jou te investeren? Dat betekent overigens niet dat je geen ambities mag hebben. Een manier om op deze vraag te antwoorden is dat je bewust voor de langere termijn een stap wilt zetten, maar dat dat natuurlijk ook afhankelijk is van de mogelijkheid om te blijven leren en presteren.

14. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Wat je ook doet, blijf tijdens je sollicitatie positief of neutraal over je (oude) werkgever, collega’s of baas. Vertel ook geen gedetailleerde (persoonlijke) verhalen over hoe je tot deze stap bent gekomen. Bereid een logisch verhaal voor over wat je vorige werk leuk of bijzonder maakte, wat je daar hebt geleerd en waarom je nu toe bent aan een volgende uitdaging. Als je bent ontslagen, draai daar niet omheen. Vertel dat dan kort en concreet.

15. Heb je zelf nog vragen?

Laat zien dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent. Onderzoek het bedrijf en bereid een aantal vragen voor. Stel geen vragen alleen omdat dit gewenst is. Een recruiter heeft meteen door. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hoe ziet een typische dag eruit?’

Heb je binnenkort een sollicitatie? Bereid je goed voor met deze vragen!

CategoriesNiet gecategoriseerd