M

MONEY MINDSET – HOE SCHAT JE JE EIGEN WAARDE IN?

Of je nou je eigen bedrijf bent begonnen of voor een baas werkt, geld is bijna altijd een gevoelig onderwerp. Salarisverhoging vragen, je tarieven omhoog gooien en jezelf uitbetalen. Het onderwerp aansnijden blijft een lastige opgave. Wat kunnen we hieraan doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je krijgt wat je jezelf waard vindt?… En misschien wel belangrijker: hoevéél vind je jezelf eigenlijk waard?

Waar we te weinig bij stilstaan is dat geld niet zomaar een papiertje met waarde is. Geld is een energie dat moet blijven stromen. Of we het nou willen of niet, we hebben een relatie met geld. Een goede of een minder goede, en daar bewust van worden kan een life changer zijn. Meer geld zorgt voor financiële vrijheid, wat uiteindelijk weer leidt tot persoonlijke vrijheid.

Sanne van der Ploeg, oprichtster van het platform TORNADEAUX, schrijfster en coach geeft ons tips tot het behalen van een Money Mindset.

Hoe is jouw eigen money mindset en is deze mindset er altijd al geweest?

“Ik ben opgegroeid met het idee dat geld iets is waar je hard voor moet werken, en als je het eenmaal hebt, dan moet je er zuinig mee zijn. Ik was een echte saver, al mijn geld spaarde ik op. Sinds afgelopen oktober ben ik actief en bewust bezig met het veranderen van mijn money mindset, en ik heb al grote stappen gemaakt. Nu zou ik mijn money mindset beschrijven als gevorderd, maar ik ben nog lang niet uitgeleerd”.

Hoe heeft jouw huidige money mindset jouw leven verbeterd?

“De grootste verandering is dat ik geen stress meer heb rondom geld. Ik vertrouw erop dat het Universum geld mijn kant op stuurt als ik het nodig heb. Klinkt zweverig, is het niet: lees ‘You’re a badass at making money’ of kijk ‘The secret’ als je niet begrijpt hoe dit principe werkt. Daarnaast zie ik geld nu als iets heel moois: een middel waarmee je een grote impact op de wereld kunt hebben. Ik ben ontzettend dankbaar voor geld, en enorm blij wanneer het mijn kant op komt. Een andere concrete verandering is het besef dat je niet hard hoeft te werken voor geld, je moet slim werken. Sinds ik me daarvan bewust ben, pak ik dingen heel anders aan. Daardoor heb ik nu twee passieve inkomstenstromen en een handjevol nieuwe verdienmodellen binnen mijn business”.

We hebben allemaal een eigen bestedingspatroon, we geven allemaal op onze eigen manier ons geld uit. We kunnen die bestedingspatronen onderscheiden met verschillende types, deze worden beïnvloed door je karakter, je persoonlijkheid en je opvoeding van huis uit.

Kun je ons meer vertellen over deze verschillende types?

“Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik een echte saver was: al mijn geld spaarde ik op. Het gevolg daarvan was is dat ik nooit wat leuks kocht voor mezelf. Mijn uitgavenpatroon was totaal uit balans daardoor. Altijd me maar krampachtig vastklampen aan het geld zodra ik het had. Maar je hebt bijvoorbeeld ook mensen die het tegenovergestelde doen: geld gelijk uitgeven zodra ze het hebben. Dit zijn spenders. Dan heb je ook nog mensen die net doen alsof geld niet bestaat, door bijvoorbeeld alle rekeningen gelijk in een schoenendoos te stoppen. Uit het zicht, alsof het niet bestaat”.

19 x dit herken je als je in de horeca werkt(e)

Hoe ontwikkelen deze types zich?

“Wat voor type je bent, wordt gevormd door je opvoeding, je omgeving en je ervaringen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn ouders en hun uitgavenpatroon, is het niet schokkend dat ik een saver was. Maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je vrienden hebt die een gat in hun hand hebben, en om niet buiten de groep te vallen, neem jij die gewoonte over. Je handelt vanuit de overtuigingen rondom geld die jij je eigen hebt gemaakt. Dit gaat allemaal onbewust”.

Deze types hebben allemaal eigen overtuigingen ontwikkeld wat betreft geld, hoe kunnen wij deze ombuigen zodat we er profijt van kunnen hebben?

“Overtuigingen zijn dingen die je gelooft, dingen die je ziet als waarheid. Maar, er is geen algemene waarheid: iedereen heeft een eigen waarheid. Het komt er op neer dat je een eigen verhaal hebt rondom geld, waar jij in gelooft, en waar je ook naar handelt. Een verhaal kan je herschrijven, en dat is ook wat helpt om je huidige overtuigingen te doorbreken. De eerste stap is om je overtuiging te ontkrachten. Als je gelooft dat geld slecht is, schrijf je bijvoorbeeld allemaal redenen op waarom dat niet waar is. Dan herschrijf je je beperkende overtuiging naar een krachtgevende: geld is goed, omdat… *jouw nieuwe krachtgevende verhaal*”.

Met deze 6 technieken stimuleer je je creativiteit!

Als we bewust zijn van onze huidige money mindset en bijbehorende overtuigingen, wat is dan onze volgende stap?

“De volgende stap is een keuze maken, de keuze om je money mindset dusdanig te ontwikkelen zodat het jou dient tijdens je reis naar je droomleven. Verandering begint met bewustzijn gevolgd door een keus, een commitment aan jezelf. Hoe je die verandering vervolgens bewerkstelligd kan op tientallen manieren: veel boeken lezen, video’s opzoeken op Youtube, een coach nemen en noem maar op”.

Sanne maakt gebruikt van een money management systeem om balans te creëren in haar uitgavenpatroon. Wil jij dit ook? Maak dan nu een afspraak met Sanne! Klik hier voor meer informatie. 

CategoriesWork