C

CITYBATTLE: DE GROOTSTE VERSCHILLEN TUSSEN LISSABON EN PORTO

Bezoek je de hoofdstad Lissabon of het romantische Porte? Beide steden zijn fantastisch voor een week(endje) weg, maar hoe maak je nou een keuze? Open dit artikel, want ik vergelijk ik de verschillen tussen Lissabon of Porto wat betreft de activiteiten, de prijzen, de accommodatie en het eten. Lissabon of Porto, Lissabon versus Porto, Lissabon citytips, Porto citytips, accommodatie Lissabon, hotspots Lissabon, hotspots Porto, eten Lissabon, eten Porto, bevolking Lissabon, citybattle, eten Portugal, food Lissabon, Drinks Lissabon, Things to do Lissabon, Things to do Porto

Kun jij niet kiezen tussen Lissabon of Porto? Beide steden zijn namelijk fantastisch voor een week(endje) weg, maar hoe maak je nou een geschikte keuze? In dit artikel vind je de grootste verschillen tussenbeide!

Dit is de Lissabon of Porto Citybattle!

IN HET ALGEMEEN

Lissabon

Veel vakantiegangers bezoeken Lissabon vanwege het dichtbijgelegen strand, het nachtleven en de Portugese straatmozaïek. Lissabon is een levendige stad met kleine trams en lokale bewoners die door de straten slenteren. De stad biedt vele trekpleisters aan en toffe hotspots. De binnenstad van Lissabon heeft een beetje van alles. Rustige straten zonder auto’s, 100en winkels en enorme pleinen waar het wemelt van de straatmuzikanten, toeristen en locals.

Wat te doen in Lissabon? Vind hier onze Lissabon City Guide >

Porto

Alles is vers in Porto; het brood, gegrilde vis, olijven, kaas, en wijn. De Portugezen hebben er sowieso een handje van om de meest bescheidene gerechten fenomenaal te laten smaken. En hoewel Porto een beetje in de schaduw van Lissabon lijkt te staan, is het een prachtige en rauwe stad. Een beetje toeristisch, maar veel minder dan Lissabon.

Tijd om verder te vergelijken. Hoe zit het met het aanbod van activiteiten, het eten in beide steden, de bevolking en de prijzen? Welke stad past beter bij jouw wensen?

Bezoek je de hoofdstad Lissabon of het romantische Porte? Beide steden zijn fantastisch voor een week(endje) weg, maar hoe maak je nou een keuze? Open dit artikel, want ik vergelijk ik de verschillen tussen Lissabon of Porto wat betreft de activiteiten, de prijzen, de accommodatie en het eten. Lissabon of Porto, Lissabon versus Porto, Lissabon citytips, Porto citytips, accommodatie Lissabon, hotspots Lissabon, hotspots Porto, eten Lissabon, eten Porto, bevolking Lissabon, citybattle, eten Portugal, food Lissabon, Drinks Lissabon, Things to do Lissabon, Things to do PortoHet verschil tussen Lissabon en Porto

ACTIVITEITEN: LISSABON OF PORTO

Beide steden zijn tot op zekere hoogte ingesteld op toerisme waardoor er aan TripAdvisor suggesties geen tekort is. Porto heeft smalle steegjes, steile trappen, mozaïektegels, rode daken en kleurrijke muren die je uitnodigen voor urenlange wandelingen.

In Lissabon bruist het op straat, kun je overal genieten van Fado muziek en staren naar vele bezienswaardigheden. Who wins?

Lissabon

Ondanks de vele heuvels in het centrum is Lissabon goed te belopen, met veel interessante bezienswaardigheden binnen korte afstand van elkaar. Of je nu in de hippe wijk Baixa verblijft, of in het charmante Alfama, overal gebeurt iets. Daarnaast heeft de wijk Belém vele interessante punten om je de hele dag bezig te houden.

Door de grote hoeveelheid weekendmensen die Lissabon aantrekt, is er een groot assortiment aan activiteiten. Neem bijvoorbeeld de trein naar een strandplaatsje in de buurt, of doe een culinaire wandel- of segwaytour of huur een scootertje.

Porto

Vanwege het lekkere eten, de prachtige uitzichten en de vriendelijke mensen is Porto al een bezoekje waard. Maar, Porto is een kleinere stad en dus zijn de bezienswaardigheden en de aangeboden activiteiten beperkter.

Wel leuk is een bezoek aan de wijnkelders van Gaia, om jezelf bij te scholen over wijn. Ook kun je er een fiets huren, mooie wandelingen maken en een port proeverij bijwonen. Allemaal leuke dingen, maar lissabon wint qua diversiteit aan activiteiten.

Dus. Waar ben je naar op zoek? Wil je iedere dag inplannen met activiteiten en zeker niet stilzitten tijdens je citytrip? Of ga je een weekje weg om een beetje tot rust te komen en wellicht wat vroeger in bed te belande?

Dit zijn de mooiste onontdekte steden van Europa >

verschillen porto en lissabon - Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tips

HET ETEN: LISSABON OF PORTO

Zowel Lissabon als Porto is een paradijs voor fijnproevers. Het ligt tenslotte in Portugal! In beide steden kun je kleine restaurantjes bezoeken waar je eten voorgeschoteld krijgt zoals je moeder het bereidt zou hebben. Althans, mits je moeder goed kan koken!

Lissabon

In Lissabon is er absoluut geen tekort aan hippe zaken. In tenten zoals SeaMe, verschillende zaakjes in LX Factory, A cevicheria en in Mercado Da Ribeira kun je heerlijk en gezellig eten. De kans is wel groot dat je tussen de internationale toeristen zit. Best gezellig, maar of het authentiek is, mwah. Voor authentiek Portugees eten moet je in Lissabon zijn bij één van de zaken van José Avillez (de Ron Blaauw van Portugal).

Meer hotspots in Lissabon >

Porto

De eetgelegenheden in Porto zijn iets minder hip, maar dus wel een stuk authentieker en vaak ook goedkoper. Wij kwamen tijdens een fietstocht terecht in een mini-vissers-dorpje met daarin restaurant. Bommetje vol met locals. We dronken twee flessen fantastische wijn, aten 3 hele vissen van de gril, kregen er friet, salade en brood bij en betaalden minder dan €40! Authentiek, leuk én meer dan betaalbaar. Daarnaast scoort Porto ook wat betreft de lokale wijn wat extra punten.

Dus. Waar ben je naar op zoek? Voor hippe eettentjes, verfijnde gerechten, sterrenzaken of gezellig foodmarkets ben je in Lissabon aan het juiste adres.
Ben je meer op zoek naar karakteristieke, authentieke en lokale restaurant, waarbij je wordt geserveerd door nuchtere bediening? Porto is your choice. 

11 x bijzondere dingen om te doen in Porto >

Bezoek je de hoofdstad Lissabon of het romantische Porte? Beide steden zijn fantastisch voor een week(endje) weg, maar hoe maak je nou een keuze? Open dit artikel, want ik vergelijk ik de verschillen tussen Lissabon of Porto wat betreft de activiteiten, de prijzen, de accommodatie en het eten. Lissabon of Porto, Lissabon versus Porto, Lissabon citytips, Porto citytips, accommodatie Lissabon, hotspots Lissabon, hotspots Porto, eten Lissabon, eten Porto, bevolking Lissabon, citybattle, eten Portugal, food Lissabon, Drinks Lissabon, Things to do Lissabon, Things to do Porto

Meer verschillen tussen Lissabon en Porto >

BEVOLKING: LISSABON OF PORTO

Het valt niet te ontkennen dat de Portugese bevolking over het algemeen heel gastvrij en verwelkomend zijn. Naast het heerlijke eten en de lage prijzen is dit is een belangrijke reden om Portugal te bezoeken, als je dat nog niet hebt gedaan.

Lissabon

Lissabon is als hoofdstad uiteraard erg druk. Er heerst een werkcultuur en ondanks het feit dat mensen vriendelijk zijn, is dit te merken. Ze zijn wat gehaaster en nemen waarschijnlijk minder snel de tijd om een toerist in nood te helpen. Ondanks de drukte kom je natuurlijk ook heel veel locals tegen, die net als jij genieten van een koffie of glaasje wijn. 

Porto

In Porto heerst deze drukke werkcultuur in mindere maten. De rondlopende bevolking neemt de tijd voor een praatje en zijn meer dan bereid je te helpen of even met je te kletsen. Dit zorgt ervoor dat je je snel thuis voelt.

Dus. Waar ben je naar op zoek? De bevolking zou geen doorslaggevende beslissing mogen geven. In beide steden zijn de mensen supervriendelijk. Maar als je iets minder behoefte hebt aan social moments with locals is Lissabon harstikke jouw ding. Wil je meer in contact staan met de lokale bevolking en even helemaal tranquillo zijn, net als hen? Misschien is Porto dan meer een stad voor jou.

Bezoek je de hoofdstad Lissabon of het romantische Porte? Beide steden zijn fantastisch voor een week(endje) weg, maar hoe maak je nou een keuze? Open dit artikel, want ik vergelijk ik de verschillen tussen Lissabon of Porto wat betreft de activiteiten, de prijzen, de accommodatie en het eten. Lissabon of Porto, Lissabon versus Porto, Lissabon citytips, Porto citytips, accommodatie Lissabon, hotspots Lissabon, hotspots Porto, eten Lissabon, eten Porto, bevolking Lissabon, citybattle, eten Portugal, food Lissabon, Drinks Lissabon, Things to do Lissabon, Things to do PortoDe Lissabon of Porto Citybattle

 

In deze steden kun je super goedkoop drinken >

DE PRIJZEN: LISSABON OF PORTO

De prijzen van eten en producten zijn in Portugal het laagst van West-Europa. Het is dus helemaal niet lastig om deze steden met een beperkt budget te bezoeken. Als hoofdstad is Lissabon de duurste stad van Portugal. Maar dit is erg relatief; de prijzen liggen slechts ongeveer 10% hoger dan in Porto. Om een beter idee te krijgen heb ik een klein overzicht gemaakt.

Lunchmenu in een normaal geprijsd restaurant: Porto €6, Lissabon €7,50
Espresso: Porto €0,50, Lissabon €0,60. Nou, phoe phoe..
Lokaal biertje: gemiddeld dezelfde prijs
Metro ticket: Porto €1,20, Lissabon €1,40

ACCOMODATIES

Wat betreft accommodatie hoef je je in beide steden absoluut geen zorgen te maken. In zowel Lissabon als Porto schieten de Airbnb’s en B&B’s als paddenstoelen uit de grond. Het aanbod in Lissabon is ietsjes groter, maar dus ook populairder en duurder.

10 x bijzondere bestemmingen voor een citytrip in Europa >

CONCLUSIE

Het komt er eigenlijk op neer dat je naar je persoonlijke reisbehoeftes moet kijken. Toch kunnen we het volgende concluderen.

– Ga je weg voor je rust? Ga dan naar Porto. Liever een drukke citytrip, een volle planning en misschien zelf wat uitgaan? Daarvoor moet je naar Lissabon!

– Als je de voorkeur geeft aan karakter en authentieke gastronomie, ga dan naar Porto. Lissabon is op culinair gebied gewoon wat hipper.

– Maar als je de voorkeur geeft aan architectuur en musea, ga dan naar Lissabon. In Porto zijn bijzondere dingen te zien, maar in stuk mindere mate.

– Ga je een weekendje, kies Porto. Hier is minder te doen en heb je aan twee dagen genoeg. Heb je de ruimte om een midweekje weg te gaan? Kies dan voor Lissabon. Je kunt hier, naast de vele activiteiten, dagtripjes maken naar dichtbijgelegen stadjes zoals Cascais.

Ondanks de verschillen zijn er meer overeenkomsten tussen Lissabon en Porto. Tuurlijk hebben beide steden eigen karaktereigenschappen en daarom zeggen wij: bezoek ze beiden. Gecombineerd, of los van elkaar!


Booking.com

CategoriesEuropa