&

‘LIFE IS BETTER WITH COLOUR’ EN ANDERE LEVENSLESSEN VAN FRIDA KAHLO

frida kahlo - inspiratie - life lessons - levenslessen - tips

Mexico’s meest begeerde en inspirerende kunstenaar kan er maar één zijn: Frida Kahlo. Iedereen heeft wel eens van haar gehoord of zag een zelfportret op Pinterest voorbij komen. Frida’s werk was kleurrijk en prikkelend. Naast haar kunst is ook Frida’s houding in het leven dapper en inspirerend. Niet meer dan logisch dat we Frida op een voetstuk zetten en haar wijze lessen doorgeven aan jullie!

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, ofwel Frida Kahlo (1907-1954), was een Mexicaanse surrealistische kunstschilderes. Als dochter van een fotograaf werd kunst met de paplepel ingegoten. Ze had echter niet veel geluk: in 1913 werd Frida op zesjarige leeftijd getroffen door polio, kinderverlamming aan haar rechterbeen.

Op 17 september 1925 werd de bus waarin de dan achttienjarige Kahlo zat, aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning doorboorde haar lichaam in haar linkerzij en kwam er langs haar vagina weer uit. Haar ribben en heup waren gebroken, haar eerder verlamde been was op elf plaatsen gebroken, haar ruggengraat was op diverse plaatsen gebroken, en haar voet was verbrijzeld.

6 x Levenslessen van andere sterke vrouwen >

Tijdens haar bedrust besloot Frida het schilderen op te pakken. Ze plakte een spiegel op het plafond en begon zichzelf te schilderen. Vandaar dat uit haar collectie van 143 schilderijen, 55 zelfportretten zijn. Haar ongeluk zette zich helaas voort: ze kreeg twee miskramen en haar man, Diego Rivera, had een affaire met Frida’s zus. Toch probeerde Frida er ondanks alles kleur aan te geven.

Frida KahloLevenslessen Frida Kahlo

 

Hieronder vind je 6 x levenslessen van Frida Kahlo >

Het leven is beter met kleur

Haar huis, de inrichting ervan, haar jurken, de bloemen in haar haar – alles had kleur. Hemelblauw, knal geel, diep rood, klavergroen, zoet roze of pimpel paars, alles kon en alles mocht. ‘She chose beauty over sadness and colour over pain,’ wordt ook wel gezegd.

Accepteer wie je bent, ook als anderen het ‘gek’ vinden

Frida was niet ‘gewoontjes’ in haar uiterlijk. Je kan haar uittekenen met een unibrow en harige bovenlip. Zij heeft echter nooit overwogen om er iets aan te doen als iemand commentaar had. En waarom zou ze ook? Ze dikte het zelf nog extra aan op haar zelfportretten. Als we het hebben over zelfvertrouwen, is Frida hét voorbeeld.

9 x Barack Obama’s beste feministische uitspraken >

Ook al is het soms pijnlijk, het leven is vooral mooi

Vanaf jongs af aan leeft Frida met fysieke pijn. En toch houdt ze de moed erin. Vervolgens is het niet enkel meer fysieke pijn, maar moet ze ook een mentale strijd voeren. “I am not sick. I am broken,” schreef Frida in haar dagboek. “But I am happy to be alive as long as I can paint.”

Frida Kahlo – levenslessen

Schaam je niet voor je afkomst

Frida vierde haar Hispanic afkomst met traditionele Mexicaanse klederdracht, vaak aangevuld met rode lippenstift, rode nagellak en rozenparfum. Haar afkomst kwam daarnaast ook terug in haar kunstwerken.

Je hoeft liefde niet te kunnen verklaren

Niemand begrijpt de liefde die Frida voor Diego had. Ze scheelden ruim twintig jaar, ze hadden beide affaires, hij maakte weinig tijd voor haar. “The marriage of Frida and Diego is like the union between an elephant and a dove,” aldus Frida’s moeder, Matilde Calderon. En laten we zelf eerlijk wezen, stiekem geven we allemaal nog om iemand die misschien niet de perfecte match was..

12 x Vrouwelijke kunstenaars van eigen bodem >

Zoek een hobby

Voor Frida was dit tuinieren. Bij Casa Azul, waar ze woonde en nu het Frida museum zit, kwam een prachtige tuin die ze met liefde verzorgde. Eén zijn met de natuur gaf Frida rust en vrijheid. Natuur is ook een groot element in haar werk. Flora en fauna komen overal wel terug.

Maar ze was bovenal een onbevreesde en sterke vrouw die doorzette tot het einde.

CategoriesChill