1

11 x LEUKE PLEKKEN AAN DE KUST VAN KROATIË

De kust van Kroatië is een favoriet onder veel toeristen. En, dat is natuurlijk niet voor niets. Want, met een kustlijn van bijna 6000 km lang en ruim 800 stranden, vind je hier flink wat leuke spots. Dit zijn
11 x leuke plekken aan de kust van Kroatië.

Van unieke stranden en kliffen tot oude steden met veel cultuur. Hier vind je 11 x leuke plekken aan de kust van Kroatië >

1. Pula

De prachtige stad van Pula is niet alleen bekend door één van de best bewaarde amfitheaters, ook zijn de stranden de moeite waard om te bezoeken. Naast dat je hier heerlijk kan ontspannen op een handdoek met een cocktail in je hand, zijn er ook genoeg andere activiteiten om te ondernemen. Zo kan je een boottocht door het Nationaal Park Brijuni maken of van de kliffen in Nationaal Park Kamenjak springen.

Meer Kroatië! Hier vind je 11 x mooie plekken in Kroatië >

2. Rovinj

Rovinj is één van de meest kleurrijke stadjes van Kroatië. Hier heeft iedere woning een vrolijke kleur, net zoals de boten in de haven die ook in alle kleuren van de regenboog zijn geverfd. Wandel door ‘t oude centrum en kijk je ogen uit bij alle kronkelende straatjes en leuke boetiek winkels. Of neem een duik in de zee op de vele rotsen met vlakke plekken. Door de trappetjes in het water klim je makkelijk in en uit het water. Da’s ook handig!

3. Eiland van Krk

Naast de lastig uit te spreken naam heeft het eiland Krk heel veel moois te bieden. Leuke stranden vind je onder andere in Vrbnik, Malinska & Boska, waar je hele middagen kan vertoeven met een handdoek op het zand. Eén ander ding waar ze hier ook om bekend staan, zijn de handgemaakte wijnen van een Kroatische druifsoorten. Dat hoort ook zeker op je to do lijstje wanneer je een trip naar de kust van Kroatië boekt.

4. Porec

Deze fraaie havenstad gaat al een tijdje mee. Het is dus niet zo gek dat je in Porec overal waar je kijkt tekens van een rijk verleden ziet. Ook leuk is dat je hier één boottocht ver bent van het mooie Venetië in Italië. Zo drink je de ene dag Kruškovac (Kroatische likeur) en eet je de andere dag overheerlijke pasta’s in Italië!

Dit zijn 10 x de mooiste restaurants in Europa >

5. Trogir

Voor verkoeling hoef je in Trogir niet ver te zoeken. De stad staat namelijk aan het einde van de baai van Kastela en is omringd door de Adriatische zee. Naast dat je in ‘t water kan springen, kan je ook in de bomvolle geschiedenis duiken van deze stad. Bezoek de klokkentoren, kathedralen, paleis en diverse musea tussen het zonnen door!

6. Dubrovnik

De parel van de Adriatische Zee, dat is hoe de havenstad Dubrovnik ook wel genoemd wordt. Door de oude stadsmuren, mooie uitzichtpunten en diverse forten staat de complete oude stad op de Werelderfgoed van UNESCO. Dat belooft sowieso veel goeds!

7. Zadar

Vroeger was Zadar een belangrijke stad in de strijd om de macht door verschillende heersers. Nu is het een gezellig (oude) stad vol met leuke koffiebarretjes en toffe eettenten. Een beetje toeristisch, maar dat gaat gelukkig niet ten koste van de sfeer. Ook leuk is een dagtrip naar de Kornati Islands waar je dolfijnen kan spotten, langs kliffen vaart en kan zwemmen in het helderblauwe water.

Ook leuk! Hier vind je 7 x openluchtbioscopen in Europa voor op je bucketlist >

8. Lukovo

Een hidden spot! Veel toeristen weten niet van Lukovo’s bestaan af. En, om dat het dorpje maar een paar honderd inwoners telt, is het vaak erg rustig op het strand. Aan de mooiheid van de baaien ligt het in ieder geval niet. Want het blauwe water, omringd met kliffen en het uitzicht op het groene landschap, zijn zéker wel Instagramwaardig!

9. Zlatni Rat

Zlatni Rat is één van de vele stranden aan de kust van Kroatië, maar wel één van de uniekste. In een driehoek gaat het strand kilometers de zee in, waardoor je bij de punt aan beide kanten zee vindt. Tel daar de witte kiezels en de groene omgeving erbij op. En, het lijkt net alsof deze strand regelrecht uit een sprookje komt.

10. Stiniva

Nog een bijzonder plekje aan de Kroatische kustlijn is Stiniva. Het strand ligt in een diepe inham, waardoor je letterlijk tussen de hoge kliffen zwemt. Deze kliffen zijn overigens niet alleen mooi, ook zorgen ze dat de helft van de baai met schaduw bedekt is. Daar is je huid ook blij mee!

Wildkamperen in Europa! Dit zijn leuke plekken waar het kan >


11. Split

Split is de tweede grootste stad in Kroatië en is, net zoals de andere op dit lijstje, mooi gelegen aan de kust. Hier kom je niet om veel te bezichtigen, maar vooral om te genieten van de fijne sferen, lekker eten én om grote cruiseschepen te spotten. Misschien leuk in combinatie met een roadtrip langs de kust van Kroatië?

Op een schaal van 1 tot 10: hoe graag zou je nu op één van deze leuke plekken aan de kust van Kroatië willen zijn?

CategoriesEuropa