E

EEN CAMPER/KAMPEERVAKANTIE IN EUROPA: IN DEZE PRACHTIGE LANDEN KAN HET

wildkamperen Europa camper - Wildkamperen in Europa - Wildkamperen in Frankrijk - Wildkamperen in Zwitserland - Wildkamperen Noorwegen - Wildkamperen Noorwegen route - Wildkamperen IJsland - Wildkamperen Schotland - Wildkamperen Franse alpen - Wildkamperen Zweden - Wildkamperen in Baltische staten

Slapen onder de sterren, wakker worden met een bizar uitzicht en geluiden van de natuur. Er zijn weinig activiteiten die je meer het gevoel van vrijheid geven dan (wild)kamperen. En het leuke is: je hoeft er niet eens ver voor te reizen. Zo zijn er genoeg schitterende opties in Europa waar je op eigen houtje in de natuur mag kamperen, met je tent of camper. Hier vind je leuke landen waar je kan wildkamperen in Europa.

Kamperen en camperen is hot! Je kunt alles meenemen, je hoeft niet constant in- en uit te pakken en hebt gedurende je hele vakantie een eigen huisje bij je. Steeds meer Nederlanders schaffen een camper aan, maar je kunt er ook makkelijk een huren, bijvoorbeeld via een platform als Goboony. En dan, waar rijd je naartoe? Van IJsland tot de Highlands: hier vind je leuke landen waar je mag wildkamperen/camperen in Europa >

Wildkamperen in IJsland

IJsland heeft alle elementen voor de wildkampeerreis van je dromen. Ruige kusten, watervallen, geisers en gletsjers. Het is één van de groenste eilanden ter wereld met talloze ongerepte gebieden. Tegenwoordig mag je niet overal meer je tentharingen in de grond te steken, maar er zijn genoeg plekken waar dit wel kan. Check dit van te voren en je zit goed. Met de juiste plek en een beetje geluk, spot je misschien zelfs vanuit je tent het Noorderlicht! Hoe tof klinkt dat?

Ga jij de grens over tijdens corona? Hier moet je allemaal op letten! >

Met de camper door Zweden

Scandinavië is een échte paradijs voor wildkampeerders. Zo krijg je vrij spel om je camper op elk plekje neer te zetten (mits je – je aan de regels houdt) en val je, betreft de natuur, van de ene in de andere verbazing. Ook de Zweedse natuur is buitengewoon. Van naaldbomen tot loofbomen: de helft van het land is bedekt met bossen. Daarnaast staat Zweden vol met bijzondere meren waar je in kan plonsen na een dagje ontdekken of gewoon om te ontspannen!

Dichtbij huis: wildkamperen in de Franse Alpen

Wanneer we zeggen dat je niet ver hoeft te reizen om te kunnen slapen in de natuur, bedoelen we natuurlijk écht niet ver. Zo vind je een ander pareltje voor wildkamperen in Europa op 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Je mag hier alleen slapen op de aangegeven bivakzones, op andere plekken is het helaas niet toegestaan om te overnachten. Maar gelukkig staan al deze zones op leuke wandelroutes en mooie bossen.

Dit jaar in eigen land op vakantie? Hier vind je de leukste pop-up campings in Nederland >

Slapen in de natuurgebieden van Noorwegen

Noorse fjorden, uitgestrekte bossen en zelfs mooie witte parelstranden. Noorwegen beschikt over een groot portie prachtig natuur. Je hoeft je hier dan ook geen zorgen te maken om het gebrek aan mooie plekken om je tent op te zetten. Ook al kan een keuze maken tussen al deze oogverblindende locaties wat lastiger zijn. Net zoals in Zweden, mag je in Noorwegen vanwege het ‘allemans’ recht overal wildkamperen. Er zijn alleen een paar kleine lettertjes aan verbonden: blijf 150 meter bij bebouwing vandaan, blijf niet langer dan 24 uur op één plek en behandel de natuur met respect.

Slapen in de bergen van Zwitserland

Zwitserland valt een beetje buiten de boot in deze lijst. Niet vanwege de natuur, die is groots en wondermooi. Maar simpelweg omdat je niet in dit land mag wildkamperen, tenzij je hoger zit dan 2.000 meter. Laat dit je niet tegenhouden want na de klim en het opzetten van de tent, krijg je er een unieke ervaring en mooie uitzichten voor terug!

Ook leuk: Kamperen? Zo overleef je de wildernis >

De Highlands van Schotland

Voor wildkamperen in Schotland geldt één basisregel: neem niets mee behalve foto’s en laat niets achter behalve je voetstappen. Hou jij je aan deze regel? Dan vinden de Schotten alles best. Misschien niet wat je had verwacht (of juist wel) maar het land van de doedelzak, kilts en whisky heeft veel te bieden. Ook in de natuur waar prachtige lochs afwisselen met ruige kusten en fjordachtige inhammen. Tip: Wildkamperen in Schotland? Check deze toffe route >

Wildkamperen in Baltische staten

De laatste wildkampeerplekje(s) op dit lijstje zijn de landen van de Baltische staten. Het is in Litouwen, Estland en Letland legaal om je tentharingen overal in de grond te steken. En, net zoals in Scandinavië, zijn deze landen dunbevolkt met ongerepte natuurgebieden. Waardoor het dé perfecte plek is voor een wildkampeerreis. De prachtige kustlijnen, het verlaten binnenland, bossen en mooie natuurgebieden laten je verbazen waarom je deze bestemming niet vaker voorbij ziet komen!

Ben jij van plan om binnenkort te wildkamperen? Er zijn genoeg prachtige en leuke opties in Europa.

CategoriesEuropa