W

WAT TE DOEN IN WENEN: 13 x TIPS, TO DO’S & HOTSPOTS

Citytips Wenen, Wat te doen in wenen. Tips in Wenen

Wenen. Een stad die zit vol zit met historische gebouwen, traditionele koffietentjes en plekjes met overheerlijk eten. In dit artikel hebben wij alle leukste hotspots en to do’s in Wenen voor je op een rijtje gezet. Dus boek je ticket, pak je koffers in en vergeet vooral je camera niet, want die ga je willen gebruiken.  

Algemene info & tips over Wenen >

Even een klein geschiedenislesje, want Wenen is een stad vol historie. Erg veel gebouwen stammen uit de tijd van de Barok in de 17e eeuw. In deze tijd wilde men de gebouwen als het ware tot leven brengen met veel beweging erin, en was niks teveel qua versiering en beeldhouwkunst. Elk gebouw lijkt wel een paleis, van binnen en buiten.

Wat ook zo fijn is aan deze stad, is dat de straten enorm wijd en ruim zijn. Dat is wel even wat anders dan in de Nederlandse steden. Je zou bijna denken dat ze in Oostenrijk meer ruimte hebben dan hier.

Als laatst iets wat goed is om te weten wanneer je naar Wenen gaat: het openbaar vervoer is overal, heel makkelijk te gebruiken en erg goedkoop!
Wanneer je een lang weekend gaat kun je bijvoorbeeld een 72 uur kaart kopen voor +- €20. Met deze kaart kan je in elke vorm van openbaar vervoer behalve de trein, maar wanneer je in Wenen blijft heb je die ook niet nodig.

5 x leuke lunchadressen in Wenen >

Wat te doen in Wenen >

1. Bezoek de Staatsopera

De opera van de stad bevindt zich in het centrum van de stad. Het is een bewonderingswaardig gebouw. Als je het gebouw van binnen wil bekijken, kan je tegen betaling een rondleiding krijgen. Ook kan je natuurlijk naar een voorstelling wanneer er eentje draait. Je betaalt de hoofdprijs, maar je krijgt er een enorm bijzondere ervaring voor terug!

Citytrip Wenen // Staatsopera Wenen

2. Wandel door de parken van Wenen

Door heel Wenen liggen veel mooie parken, zoals Resselpark, Volksgarten en Stadtpark. Altijd goed om even een break te nemen van je toeristische tour en een hapje te eten. In het park genaamd Burggarten ligt het Schmetterlinghaus: een tropische vlindertuin!

Ook erg leuk om tegen een kleine betaling even naar binnen te gaan en de mooie vlinders te bewonderen. Naast het Schmetterlinghaus ligt een populair en gezellig restaurantje, genaamd Palmenhaus. Mocht er plek zijn en wil je even uitrusten van al dat gewandel, dan is een drankje het daar zeker waard.

Citytrip Wenen // Park Burggarten // Wat te doen in Wenen

3. Ontdek de Weens koffiecultuur

Als je in stad aan de Donau bent, moet je gewoon langs een traditioneel koffiehuis. Zelfs al ben je geen fan van koffie (dat kan eigenlijk niet) en kom je er alleen voor de lekkere Oostenrijkse gebakjes.

De koffiehuizen kenmerken grotendeels de Weense eet- en drinkcultuur. De cafés zijn ingericht met mooie kroonluchters en de obers lopen rond in smoking. Een van die koffiehuizen in het centrum is Café Sperl: een echte aanrader. Vanaf dit koffiehuis kijk je uit op de mooie poort van de Spaanse Rijschool, waar paard en wagen op de toeristen staan te wachten voor een rondje door de stad.

Café Sperl // hotspots Wenen

4. Bewonder de Weense Kerken

Net als in vele andere grote steden heb je ook in Wenen veel mooie kerken. Drie voorbeelden hiervan zijn de Domkirche St. Stephan, de Karlskirche in het Resselpark, en de Votiefkirche in het Sigmund-Freud-Park, allemaal in het centrum van de stad gelegen.

Ook tijdens een dienst kan je bij de Komkirche St. Stephan gewoon naar binnen lopen en meeluisteren naar het gezang van het koor en het orgel dat wordt bespeeld. De Votiefkirche heeft een museum waar tegen een kleine betaling interessante kunsttentoonstellingen te bewonderen zijn.

Citytrip Wenen // Votiefkirche // hotspots Wenen

5. Bezoek de multiculti Naschmarkt

Op deze markt is eten uit veel verschillende keukens te vinden, maar de falafel met sausjes als hummus erbij is toch wel het populairste gerecht. Dit vind je er dan ook in overvloed!

Naast kraampjes met eten, waaronder verse en prachtig gekleurde groenten en fruit, kruiden, kleding en souvenirs, heeft de markt ook restaurantjes waar je gezellig kunt lunchen of dineren. Overdag is de Naschmarkt markt enorm kleurrijk met al haar etenswaren en vrolijke marktkraammannetjes, en ’s avonds hangt er een gezellige sfeer met veel lichtjes en lekker eten.

Citytrip Wenen // Wat te doen in Wenen // Naschmarkt

6. Plan een dagje naar het Schönbrunn Paleis

Een paleis zo groot als Schönbrunn heb je oprecht nog nooit gezien. Het is hoe dan ook heel erg gaaf om zowel buiten als binnen rond te lopen. Wil je alles goed bekijken, trek hier dan een dag voor uit.

Een dag heb je wel nodig met alle kilometers die je maakt. En hou je camera ten alle tijden bij de hand. Zeker wanneer je achterin de tuin omhoog bent gelopen om vervolgens uitzicht te hebben over het kasteel en een groot deel van Wenen. En mocht je nog naar de dierentuin willen: de ingang zit ergens in de tuin verstopt!

Citytrip Wenen // Wat te doen in Wenen // Schönbrunn Paleis

7. Bezoek het Slot Belvedère

Dit is ook weer een waanzinnig mooi paleisachtig slot. Van een afstandje zie je de reflectie van het kasteel in het water, een plaatje wat het onmogelijk maakt je camera in je tas te laten zitten.

In de avond wordt het gebouw in de schijnwerpers gezet, zoals je op de foto ziet. Je kan lekker door de tuin struinen (die by far niet zo groot is als die van Schönbrunn, maar wel erg hoffelijk en mooi), of het gebouw van binnen bewonderen. Het slot fungeert ook als kunstmuseum, waar onder andere veel schilderijen hangen van de bekende Gustav Klimt. Zeker het kijken waard!

8. En het Hundertwasserhaus

Wanneer je wel in bent voor iets geks en bijzonders, en je van kunst en architectuur houdt, is dit wel heel gaaf om te bekijken wanneer je in Wenen bent. Kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser ontwierp een bijzonder appartementencomplex dat dichterbij de natuur stond dan andere architectuur, met felle kleuren, geen onnatuurlijke rechte lijnen en veel groen (lees: planten en bomen die overal uitgroeien).

De woningen zijn tot op de dag van vandaag gewoon bewoond, dus je kan ze helaas niet van binnen bekijken. Wel is er een café naast en een klein winkelcentrum ertegenover met allemaal leuke winkeltjes, alles in dezelfde stijl als het Hundertwasserhaus.

Hundertwasserhaus // Wat te doen in Wenen

9. Bewonder het Paleizencomplex Hofburg

Hofburg is een zogeheten paleizencomplex in het centrum van Wenen. Eigenlijk zijn het allemaal mooie paleisachtige gebouwen bij elkaar die vandaag de dag fungeren als musea, de nationale bibliotheek en de Spaanse Rijschool, waar je naar shows kunt kijken.

Ook zitten er de ‘Kaiserappartements’. Dit waren de optrekjes van de familie Habsburg, welke van de dertiende eeuw tot 1918 in het Keizerrijk Oostenrijk heersten. Een aantal van deze appartementen kun je nu bezichtigen. Hofburg ligt erg mooi op de route wanneer je een rondje door Wenen loopt, en of je nu naar binnen gaat of alleen door het complex heen wandelt: aanrader!

Hofburg Wenen

10. Bezoek het Museumsquartier

Naast Hofburg ligt het Museumsquartier. Dit is een plein met een aantal enorme musea, zoals het Natuurhistorisch Museum, het Kunsthistorisch Museum en het Moderne Kunst Museum. Hou je van musea, dan weet je dat dit the place to be is. Ook als je hier niet echt fan van bent, zijn de gebouwen wederom van de buitenkant een kijkje waard.

Citytrip Wenen // Museumsquartier // Wat te doen in Wenen

11. Het Wiener Rathaus

Nog een mooi en Harry Potter-achtig gebouw dat op deze lijst niet mag ontbreken, is het Rathaus (stadhuis) van Wenen. In de winter wordt hier een enorme schaatsbaan om het gebouw heen aangelegd naast een gezellige kerstmarkt, en in de zomer is het gebouw de locatie van het Vienna Filmfestival, het grootste culturele en culinaire festival van Europa.

Citytrip Wenen // Rathaus // Wat te doen in Wenen

11. Eten in Wenen

Als afsluiter nog even een algemeen food-kopje, want Wenen heeft enorm veel lekker traditioneel eten. Je hebt natuurlijk de Wiener Schnitzel, een van de meest bekende gerechten uit Oostenrijk.

Door heel het centrum heen kan je Bratwürst halen, ook in verschillende soorten en maten, en met mosterd en ketchup. Héér-lijk warm tussendoortje. En last but not least, al het overheerlijke gebak. De Apfelstrüdel is natuurlijk het meest bekend, maar ook de Sachertorte (een smeuïge chocoladetaart, zie de foto) is een typisch Weense taart die je geproefd moet hebben. De Topfenstrudel en Kaiserschmarrn zijn overheerlijke toetjes, of gewoon lekker bij een kop koffie. Meer dan genoeg te proeven dus!

Slapen in WenenBooking.com

Welke hotspots, musea en paleizen ga jij bezoeken tijdens je citytrip in de hoofdstad van Oostenrijk?

Foto’s door: Jara Spijker
CategoriesEuropa