EAT / Recepten & Trends

KERSTDINER VOOR TWEE MAKEN: 4-GANGEN RECEPTEN

Hoe fijn het ook is om tijdens kerst met z’n allen zorgeloos aan te schuiven bij familie, thuis dineren met je lover is misschien wel nóg leuker. Pak lekker uit en maak er een kerstavond van om nooit te vergeten. Inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste recepten voor een 4-gangen kerstdiner voor twee.

Wil je een relatief makkelijk kerstdiner voor twee maken? Vind hier dé recepten voor een 4-gangen kerstmenu >

Voorgerecht: Ceviche van garnalen en avocado met citroen & ui

Wij vinden dit feestelijke en frisse recept goed passen bij de feestdagen! Geen klassiek kerst voorgerecht zoals een garnalencocktail, maar een Peruaanse ceviche met een leuke twist. Onder de foto vind je hoe je dit recept maakt!

ceviche recept - ceviche maken - ceviche recepten - recept avocado - recept met garnalen - garnalen recept - garnalen en avocado - avocado boten - gezonde recepten - diner recepten - voorgerecht kerst - starter kerstBron: Yes, more please 

Ingrediënten 

2 tot 3 medium avocado’s
450 gr kleine middelgrote garnalen gepeld en gekookt.
1 kleine tomaat in kleine blokjes
½ engelse komkommer in kleine blokjes
1 kleine paarse ui gesnipperd
150 gr verse ananas in kleine blokjes
8 tot 10 stukjes Peperoncini’s in plakjes gesneden
20 gr peterselie fijngehakt
4 el olijfolie
1 limoensap
1 kleine sinaasappel, het sap en de schil
(2 el peperoncino-pekel)
¼ tl knoflookpoeder
¼ tl selderijzout
Verse zwarte peper
Zout naar jouw smaak

Bereidingswijze 

1. Meng in een middelgrote kom alle gehakte groenten, de garnalen en de gesneden peperoncini’s. Voeg het limoensap, de sinaasappelschil en het sap, 2 eetlepels peperoncino, de olijfolie, het knoflookpoeder, selderijzout, zwarte peper en een of twee snufjes zout naar smaak toe. Meng goed door elkaar, dek af, zet in de koelkast en laat minstens 30 minuten marineren.

2. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden, verwijder de pit en snijd een reepje van de achterkant van elke helft om de ronde kant plat te maken en ze stabiel op het bord te maken. Snijd met een schilmesje de binnenkant van de avocado voorzichtig in een ‘rooster’.

3. Sprenkel wat limoensap en een beetje zout over elke halve avocado op een serveerschaal en vul ze daarna met het ceviche mengsel.

4. Garneer als laatste met limoen- en sinaasappelpartjes, bananenchips of met crackers. 

Liever een soepje? Vind hier 21 makkelijke en heerlijke recepten >

Tussengerecht: Aubergine met geitenkaas mousse, granaatappel, pistache & munt

Dit kleine hapjes is ideaal als tussengerecht voor het kerstdiner. Het ziet er feestelijk uit en vult niet teveel! Onder de foto vind dit recept voor een kerstdiner voor twee.

originele borrelhapjes - leuke borrelhapjes - vegetarische borrelhapjes - borrelhapje aubergine - borrelhapjes maken - borrelhapjes recepten - tussengerecht kerstBron: Ciels Table Tales  // // kerstdiner 3 gangen // kerstdiner 4 gangen // kerstdiner 5 gangen // kerstdiner voor twee

Ingrediënten voor 10 aubergine hapjes

1 aubergine
1 ei
80 g paneermeel
250 g cherry tomaten
200 g romige geitenkaas
4 el crème fraîche
1 granaatappel
Handje gezouten pistache noten
1 bosje munt

Meer (romantische) recepten voor twee personen vind je hier >

Bereidingswijze

1. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm. Maak twee bakjes, 1 met een opgeklopt eitje en 1 met het paneermeel. Leg elke plak aubergine eerst in het ei en daarna in het paneermeel. Zet een grillpan op het vuur met een scheutje olijfolie en rooster de aubergine tot beiden kanten goudbruin gebakken zijn.

2. In de tussentijd maak je de geitenkaas mouse door de geitenkaas op te kloppen met crème fraîche tot je een romige mouse hebt. Je kan de geitenkaas mouse straks op de aubergine leggen met een lepel of een spuitzak.

3. Snij de cherry tomaten in dunne plakjes en hak de pistache noten grof.

4. Versier de krokante aubergine met de geitenkaas mouse, de tomaten schijfjes, granaatappel pitjes, pistache noten en munt en besprenkel nog kort met wat peper en zout.

Hoofdgerecht: Gemarineerde Rib-eye met marinade

recepten voor twee personen - romantische recepten - valentijnsmenu - thuis koken - recepten voor twee personen - thuis date avond - thuis koken samen - velantijsrecepten - makkelijke recepten voor 2 - diner voor 2 - koken date nightBron: Bibby’s Kitchen @ Thirty Six // kerstdiner 3 gangen // kerstdiner 4 gangen // kerstdiner 5 gangen // kerstdiner voor twee

Ingrediënten

Voor de marinade

2 el olijfolie
2 el citroensap
1 grote stam rozemarijn, zonder steeltjes
2 el sojasaus
2 el worcestersaus
1 teen knoflook, geperst
Lekkere snuf gedroogde rode chilivlokken
Zwarte peper

Voor de steak

Olijfolie, om in te bakken
2 rib-eye steaks

1. Doe alle marinade-ingrediënten in een kom en meng alles door elkaar. Smeer het vlees in met de marinade, dek af en laat een nacht afkoelen.

2. Haal het vlees uit de koelkast en breng op kamertemperatuur. Als je aan het bakken bent, verwarm dan een grillpan tot hij super heet is. Sprenkel een beetje olijfolie over het vlees en breng op smaak met zout. Leg het vlees in de pan en bak voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Draai om en bak de andere kant nog 3 minuten. De perfecte steak bak je zo >

3. Giet de overgebleven marinade over het vlees om de pan te ‘blussen’ en draai het vlees om in de jus in de pan. 

Thuis dineren als in een restaurant: zo dek je de tafel als een pro > 

Bijgerecht 1: Geroosterde bospeen met honing en een tahini & gember dressing

Wees niet bang om de wortels mooi en (een beetje) zwart te laten worden – die voegt een perfecte rokerigheid toe die ze echt naar een ander niveau tilt. Onder de foto vind je het recept.

kerstdiner voor twee receptenBron: Ciels Table Tales // kerstdiner voor twee // kerstdiner recepten // kerstdiner voorgerecht // kerstdiner bijgerecht

Ingrediënten

Grote bos bospeen met loof (of zoveel als je zelf wilt maken)
1 el honing

Voor de tahini gember saus

Sap van een halve citroen
1 el tahini
1-2 cm verse gember
3 el Griekse yoghurt

Voor de topping

2 takjes peterselie
1 handje walnoten
Handje granaatappelpitjes
Olijfolie
Peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200*C graden.

2. Maak de bospeen schoon met water en knip de loven af tot 2 cm van de bospeen. Leg de bospenen naast elkaar op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, honing en peper en zout. Rooster de bospeen in het midden van de oven voor zo’n 30 tot 40 minuten tot ze goudbruin zijn en een mooi gerimpeld huidje hebben.

3. Maak ondertussen de saus en mix daarvoor de Griekse yoghurt, tahini, gember en citroen. Breng verder op smaak met peper en zout.

4. Als de bospeen klaar is kan je de tahini gember saus eroverheen leggen en afmaken met peterselie, granaatappelpitjes en walnoten.

Bijgerecht 2Geroosterde aardappeltjes met bieslook en een yoghurt dille saus

bijgerechten kerst - side dishes kerst - bijgerecht kerst - aardappel recept kerst - aardappel receptBron: Ciels Table Tales

Ingrediënten 

325 gr gemengde aardappeltjes met schil
Een halve rode ui
Paar takjes bieslook
Olijfolie
Peper en zout

Voor de yoghurt dille saus:

Een half teentje knoflook
125 gr yoghurt
2 grote takjes dille
1 el citroensap

Bereidingswijze

1. Kook de aardappeltjes in een pan met een beetje zout voor zo’n 15 minuten tot ze beetgaar zijn.

2. Verwarm ondertussen de oven voor op 220*C en maak alvast de yoghurt saus. Snij daarvoor de knoflook en dille fijn en mix samen met de citroensap, yoghurt en peper en zout. Zet zo lang even in de koeling.

3. Haal de aardappeltjes van het vuur en verspreid ze over een ovenschaal. Druk voorzichtig met de achterkant van een lepel op de aardappeltjes om ze lichtelijk te pletten. Besprenkel ze daarna met olijfolie, peper en zout en rooster ze in het midden van de oven voor 20 minuten. Snij ondertussen de rode ui in partjes. Draai na 20 minuten de aardappeltjes om en rooster nog zo’n 20 minuten met de rode ui erbij tot alles mooi goudbruin gekleurd is.

4. Maak nu het bord op met de aardappeltjes, rode ui en dille yoghurt saus en besprenkel het bord met kleine stukjes bieslook.

Wijntje erbij? Vind hier de 10 beste wijnen van de HEMA >

Dessert: Cannoli met pepermunt

Feestelijker gaat het niet worden! Hieronder vind je het recept.

kerstdesserts - desserts voor kerst - feestelijke desserts - feestelijke kerstdesserts - desserts om te maken voor kerst - leuke kerstdesserts - recepten kerstdiner - 4 gangen diner
Bron: Sugar and Cloth // kerstdiner voor twee // kerstdiner 4-gangen // 4-gangen diner kerst

Ingrediënten

12 mini of 6 gewone cannoli-schelpen
80 gr ‘semi sweet’ chocolade druppels
200 gr gehakte pepermunt
275 gr  ricotta kaas
40 gr poedersuiker
1 el poedersuiker
1/4 tl pepermuntextract

Bereidingswijze

1. Bekleed een bakplaat met vetvrij papier en zet apart.

2. Smelt de chocolade druppels tot een gladde massa. Doop een of beide uiteinden (wat je maar wilt) van een cannoli-schelp in de gesmolten chocolade en vervolgens in de gehakte pepermunt.

3. Zet op de met bakpapier beklede bakplaat en herhaal het proces totdat je alle cannoli-schalen hebt ondergedompeld. Zet de bakplaat 10 tot 15 minuten in de vriezer, of totdat de chocolade is uitgehard.

4. Roer ondertussen de ricotta, poedersuiker, het pepermuntextract en de resterende pepermunt door elkaar (bewaar een eetlepel of zo om erover te strooien) tot ze gemengd zijn.

5. Schep het mengsel in een klein boterhamzakje en bewaar het in de koelkast tot de schelpen gaar zijn.

6. Zodra de schelpen klaar zijn, knip je een klein hoekje van de boterhamzak en spuit je de vulling in elke schelp. Bestrooi met de overgebleven pepermuntschors.

Liever niet koken? Deze restaurants bezorgen een Kerstdiner >



Gerelateerde artikelen