tafel dekken - tafel dekken regels - etiquette - tafel dekken etiquette
T

THUIS DINEREN ZOALS IN EEN RESTAURANT: ZO DEK JE DE TAFFEL ALS EEN PRO

Thuis dineren, maar dan wel met het echte restaurantgevoel? Dek jouw keukentafel dan op volgens de etiquette! Want hoe zat dat ook alweer met dat bestek, moet dat mes nou rechts of links en met de snijkant naar buiten of binnen? Wil je thuis eten zoals je uit eet? Hieronder vind je precies hoe jij de tafel moet opdekken bij een (chic) diner thuis.

Vind hier hoe jij de tafel moet dekken volgens de etiquette >

Wanneer je zelf een etentje organiseert, is het altijd leuk en goed om tijd aan het tafel dekken te besteden. Voor een feestelijke tafel is het niet meteen nodig om duur tafellinnen te gebruiken of kostbaar servies. Wel is het belangrijk om kleur en stijl op elkaar af te stemmen.

Het tafellaken

Gebruik bij een stijlvol diner geen placemats, maar een schoon en gestreken (stoffen) tafellaken. Het tafellaken moet rondom de tafel ongeveer 30 cm afhangen van rand en wit is altijd een goede (en veilige) keuze!

Gerecht inspiratie nodig? Vind hier 10 x  recepten voor een heerlijk diner thuis  >

De borden

Zet de borden ongeveer een vingerbreedte binnen de tafelrand, met een afstand van 50 à 60 cm van elkaar. Wanneer je het echt stijlvol wilt doen, gebruik dan onderborden, waarop elke keer een ander bord wordt gezet voor het voorgerecht, hoofdgerecht etc.

Je kunt hier gewone grote platte borden voor gebruiken. Leg op de ‘onderzetborden’ een mooi gevouwen servet tegen het schuiven. Kleine borden voor een salade of broodje (plus mesje op het bordje) komen linksboven het onderzetbord te staan (linksboven de vorken).

Is er een voorgerecht in een glaasje, zet dit dan op een schoteltje op het onderbord met een lepeltje en vorkje (aan beide kanten van het glas) op het schoteltje. Zorg er bij warme gerechten voor dat de borden zijn voorverwarmd.

tafel dekken - tafel dekken regels - etiquette - tafel dekken etiquette

Het bestek

Het bestek dat voor de verschillende gerechten nodig is, ligt boven en naast het bord. Je legt dit aan beide kanten van het bord en de volgorde van het gebruik is van buiten naar binnen. De vorken liggen links naast het bord, messen rechts en hiernaast de soeplepel. Wanneer soep in koppen wordt geserveerd i.p.v. borden, dan dek je in met een dessertlepel en niet met een soeplepel.

Bestek voor het nagerecht (vorkje, dessertlepel) ligt boven het bord. Leg messen altijd met de snijkant (scherp) naar het bord. Leg vorken en lepels ‘open’, dus met de holle kant naar boven.

Tijd voor nieuw, restaurant-proof bestek? Op Van Kempen en Begeer vind je veel betaalbare opties. 

Leuk servies nodig voor op tafel? Doe hier je inspiratie op >

Het glaswerk

De glazen ‘horen’ rechts boven de borden te staan. Het aantal moet gelijk zijn aan de verschillende te serveren dranken. De volgorde is: het eerst te gebruiken glas staat het meest rechts, het laatst te gebruiken glas meest links. Weer links van dit rijtje staat een waterglas. Als je het helemaal goed wilt doen, haal dan bij het serveren van de tweede wijn, de glazen van de eerste wijn weg.

Tip: van mooie kandelaars tot retro champagne glazen en fancy koffiekopjes: check Iittala voor allerlei eye catching tafel accessoires. 

De servetten

Leg de servetten altijd op of naast de borden. Het staat ook heel stijlvol en feestelijk als je ze bijvoorbeeld in een mooi wijnglas zet. Je hoeft hier natuurlijk geen echte linnen servetten voor te hebben!

tafel dekken - tafel dekken regels - etiquette - tafel dekken etiquetteTafel opdekken // tafel dekken // chic diner // tafel etiquette / etiquette // tafel opdekken tips // tafel opdekken regels

Dé 15 tafel etiquette voor een belangrijk diner vind je hier >

The finishing touch

Zorg ervoor dat de extra tafeldecoratie niet hinderlijk is voor de gasten, dus geen grote, hoge boeketten of bloemstukken, maar lage en kleinere exemplaren. Kaarslicht is een belangrijke sfeergever, maar zorg er wel voor dat iedereen kan zien wat hij/zij eet (en je dus genoeg kaarsen op tafel hebt).

Je tafel niet volgens de ‘etiquette’ dekken, maar op basis van inspiratie? Wij zochten een aantal toffe restaurants op, om hun manier van opdekken te laten zien:

Restaurants Jansz.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I’m sorry for what we’ve said before our morning coffee. (#???? @amsterdamcityguide )

Een bericht gedeeld door Jansz. Amsterdam (@jansz.amsterdam) op

Restaurant Compartir

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Details • • #attention #for #every #detail #restaurantcompartir #amsterdam #shareddining #tablesetting

Een bericht gedeeld door Restaurant Compartir (@restaurantcompartir) op

Ciel Bleu

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Step into a calm and composed realm of fine dining at Ciel Bleu restaurant ✨

Een bericht gedeeld door Ciel Bleu Restaurant (@ciel_bleu_restaurant) op

Ruby Rose

Mama Kelly

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

We call it PINK POWER !! #mamakelly #mamakellyamsterdam

Een bericht gedeeld door MAMA KELLY (@mamakellyamsterdam) op

Wanneer ga jij jouw tafel precies opdekken volgens de etiquette?

Bron omslagfoto: magiclinen.com