&

”ZICHTBAAR ZIJN IS HELEMAAL MIJN DING” | DRANKJE MET… Suzanne van Duijn, Founder VrijeMeid.nl

Ze werkt aan PR- en contentklussen voor klanten, schrijft e-books, runt een blog én reist 3 tot 4 maanden per jaar. Een ondernemende ‘Digital Nomad‘ kun je haar zeker noemen. In dit interview spraken wij Susanne van Duijn, founder van VrijeMeid.nl over haar (werk)week, de voor- en nadelen van ondernemen en haar persoonlijke tips!

Vrijemeid, vertel eens – wie ben jij?

“Hoi, ik ben dus Suzanne, ook wel bekend als Vrije Meid! Ik blog al jaren op VrijeMeid.nl en ben ook te volgen als @vrijemeid op Instagram. Ik probeer anderen te inspireren en informeren over een vrij leven.

Voor mij staat dat voor een leven als ondernemer, (part-time) digital nomad, reiziger en met veel persoonlijke groei en geluk. Zelf ben ik nu ruim drie jaar zelfstandige. Ik run samen met Chantal het platform PR-cursus.nl, waar we ondernemers alles leren over zichtbaar zijn en gratis in de media komen. Daarnaast geef ik sinds kort Instagram-cursussen over digital nomad worden en schrijf ik momenteel mijn tweede e-book.”

Met deze e-course kun jij overal ter wereld werken >

Druk, druk, druk! Hoe ziet een (werk)week er ongeveer uit bij jou?

“Sinds ik voor mezelf werk, reis ik veel. Ik ben ongeveer drie a vier maanden per jaar in het buitenland. Als ik in Nederland ben (het grootste deel dus), werk ik bij Hashtag Workmode, een co-workingspace voor vrouwelijke ondernemers.

Normaliter ben ik rond half 9 op kantoor. Ik werk per dag aan iets anders (ik heb ‘themadagen’). Maandag is mijn blogdag. Dinsdag werk ik nog aan freelance PR- en contentklussen voor klanten. Woensdag en vrijdag werk ik met Chantal aan PR-cursus.nl. En donderdag is tegenwoordig mijn ‘Instagram-cursus en e-books-dag’. Dit geeft veel overzicht en focus, juist omdat ik veel verschillende dingen doe. Maar uiteindelijk draait alles eigenlijk over online media.”

interview girlbosses / interview vrije meid / susanne van duijnFoto door: Anoukfotografeert // Suzanne van Duijn // Digital Nomad

Je vlogt, schrijft artikelen en e-guides, je bent bezig met PR en organiseert workations. Vertel het ons eens, hoe zie jij door de ondernemings-bomen het bos nog?

“Nou, die themadagen helpen mij dus heel erg! Anders loopt alles door elkaar. Daarnaast helpt het dat alles uiteindelijk draait om online PR. Content en PR zijn daaraan verbonden. En mijn Instagram-cursus en e-books zijn natuurlijk ook online.

Het is ook grappig om te zien dat veel mensen die mijn blog lezen of mij volgen op Instagram, vervolgens mijn Digital Nomad Insta Course volgen, of klant worden bij PR-cursus.nl. We hopen zo ook genoeg ‘community’ te hebben om de workation vol te krijgen die we dit jaar organiseren met Female Workation!”

Meer interviews met inspirerende ondernemers vind je hier >

Je doet dus veel uiteenlopende dingen – waar ligt écht jouw signatuur?

“Online media, en daarmee verbonden PR en content. Onder PR valt eigenlijk ook weer content, want met eigen content kan je ook gratis zichtbaar zijn en een reputatie opbouwen. Dat zichtbaar zijn is helemaal mijn ding. Mijn motto is dan ook al jaren ‘get out there’. Als ondernemer moet je je laten zien om genoeg klanten te kunnen krijgen.

Daarbij slaat ‘get out there’ ook op ‘lekker veel reizen’. Dat is mijn andere signatuur. Ik reis dus drie a vier maanden per jaar en ben net terug van een digital nomad-avontuur van vier maanden in Azie. Daar schreef ik al veel over op mijn blog, maar sinds afgelopen winter geef ik er dus ook cursussen over en heb ik een Digital Nomad E-Book gelanceerd. Het empoweren van anderen om zichtbaar te zijn en een vrij leven (daardoor te kunnen) leiden, daar sta ik voor!”

 

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van ondernemen?

“Voordelen: heel veel! Ik ben begonnen met ondernemen omdat ik vrijheid wilde. Lekker cliché, he? Ik wilde zelf kunnen bepalen waar en wanneer ik werkte, en ook voor welke klanten en hoe ik dat deed. Mijn verlangen om meer te reizen speelde hierbij een grote rol. Wat ik ook tof vind aan ondernemen is dat je jezelf continu ontwikkelt. Het is zo leerzaam. En als je vandaag iets bedenkt, kan je het vandaag nog gaan uitvoeren en er bij wijze van spreken morgen geld mee verdienen.

Het nadeel is de afhankelijkheid van klanten, en klanten die te laat betalen. Elke maand weten wat je verdient zou best chil zijn. Maar zelfs die onzekerheid zie ik als voordeel. Want dat mijn inkomen niet vaststaat, kan er ook voor zorgen dat ik volgende maand mijn beste omzet ooit draai. De sky is the limit!”

8 x tips voor een goede indruk op je nieuwe werk >

Wie of wat geeft jou inspiratie & motivatie in het werkleven?

“Wie mij afgelopen jaar erg heeft geïnspireerd is Charlotte van ‘t Wout. Ik heb ook twee cursussen van haar gevolgd. Verder lees ik veel boeken (The E-Myth en Rich Dad Poor Dad kan ik aanraden!) en ga ik regelmatig naar events.

Vorig jaar ging ik naar Girlboss Rally in LA en Traverse, een event voor bloggers. Dit jaar was dat The Self-Made Summit en heb ik mij aangesloten bij The Next Women. Ik denk dat je ook veel leert van ‘gewoon doen’, fouten maken en daarvan leren. En doen wat je leuk vindt en zien dat je daar geld mee verdient, is de beste motivatie.”

interview girlbosses / interview vrije meid / susanne van duijn

Heb je nog tips voor vrouwelijke ondernemers?

“Uiteraard: zichtbaar zijn! Als je in een hoekje blijft afwachten, zullen je klanten je niet weten te vinden. En blijf jezelf ontwikkelen. Verhoog je tarieven telkens weer, blijf jezelf en je producten of diensten verbeteren, blijf vernieuwen. Dat houdt het leuk en zo blijf je ook relevant.

En wees niet bang om bij te sturen om je leven nog leuker te maken. Alles kan! Ga daar voor! Wil jij meer reizen? Make it happen. Als je het slim aanpakt kan je op reis zelfs goedkoper uit zijn dan in Nederland. Kies een goedkoop land en werk door voor Nederlandse opdrachtgevers op reis.”

En tot slot, waarom volg jij Girls Who Magazine?

“Omdat het een heerlijk online magazine en Instagram-account is voor de moderne vrouw. Lekker veel eet-artikelen ook, daar houd ik van, haha! De interviews vind ik ook altijd leuk, dus extra tof dat ik daar nu zelf onderdeel van ben!”

Meer zien en horen van Suzanne? Volg haar op Instagram of via VrijeMeid.nl!

CategoriesDrankje met