8

8 x TIPS VOOR EEN GOEDE INDRUK OP JE NIEUWE WERK

tips voor je eerste werkweek

De eerste dag op je nieuwe job kan voelen als een eerste schooldag. Wat staat je te wachten, wat trek je aan en zullen ze je wel aardig vinden? Maar geen zorgen, het hoort er allemaal bij. Om de zenuwen van de eerste dagen een beetje te onderdrukken en een goede eerste indruk te maken bij je nieuwe baan, hebben we een paar tips jouw eerste werkweek onder elkaar gezet.

1. BE. ON. TIME

Dit klinkt hopelijk echt als een no-brainer, maar toch willen we het nog goed benadrukken. Het is namelijk zo simpel, maar zo belangrijk: door op tijd op je werk te komen, laat je je (nieuwe) baas zien dat je nog net zo verantwoordelijk en enthousiast bent als tijdens jullie sollicitatiegesprek.

2. Ontdek de omgeving

Wennen aan je nieuwe werk bestaat voor een deel over het ontdekken van de nieuwe werkwijk. Waar kun je chill lunchen? Waar halen alle leuke mensen hun ochtendkoffie, middagthee en borrel na het werk? Als je deze praktische zaken weet, wordt je werkdag ineens een heel stuk fijner.

3. Laat je mobiele verslaving thuis

We kennen ‘m allemaal: dat WhatsApp-icoontje op je telefoon of desk dat je sméékt om te reageren. En je hebt natuurlijk allemaal dingen te vertellen over je weekend of eerste werkdag, maar hoe verleidelijk ook: blijf tot in de pauze van je telefoon af!

4. Drescode

Je bent aangenomen, dus nu moet je je daarnaar (ge)dragen. Beter een beetje overdressed in het begin, met in je achterhoofd de bedrijfscultuur. Geen enkele outfit schreeuwt meer ‘newbie’ dan een gladgestreken driedelig pak op het kantoor van een hippe start-up. Dit wil je niet. En daarom is het helemaal niet zo gek om aan je manager naar de dresscode te vragen.

10 x tips voor een professioneel LinkedIn-account >

5. Luister, luister, luister

Heb je dat gehoord? In je eerste werkweek vliegt de nieuwe info je waarschijnlijk om de oren. Onze tip: neem de tijd om al deze informatie goed te verwerken. Zorg ook dat je niet blijft zitten met vragen die je hebt, wat ons naar punt 6 brengt:

6. Vraag, vraag, vraag

Snap je iets niet? Voel je niet dom en vraag het! Je gaat er spijt van krijgen als je na twee weken nog steeds met die vraag zit en het ”te laat” is om het alsnog te vragen. Beschouw je eerste werkweken als je wittebroodsweken. Je medewerkers en baas staan (als het goed is) open voor vragen, dus brand los! Door vragen te stellen laat je ook zien hoe enthousiast en geïnteresseerd je bent. Altijd goed.

7. Weet wat je te doen staat

Weet je nou eigenlijk wel wat er precies van je verwacht wordt? Zo niet, dan is deze eerste week bedoeld om dat uitgebreid te ontdekken. Ga om tafel met je baas, bespreek zo duidelijk mogelijk je taakomschrijving en neem alle onduidelijkheden weg. Het laat zien hoe proactief je bent.

Lees hier onze interviews met inspirerende ondernemers >

8. “hallo, leuk je te ontmoeten!”

Hoe uitbundig je normaal gesproken misschien bent, tijdens de eerste dagen op je nieuwe werk ben je misschien wat verlegen, en dat is niet zo gek. Nieuwe gezichten, nieuwe verstandshoudingen en alle indrukken kan zelfs de meest extroverte persoon in een muurbloempje veranderen. Dat wil je niet, en daarom is het belangrijk om over je verlegenheid heen te stappen en je jezelf aan iedereen voor te stellen. Zo kom je zelfverzekerd en vrolijk over en maak je een goede eerste indruk. Ook belangrijk: onthoud de namen van je collega’s.

Heb jij nog een goede tip voor de eerste week op je nieuwe werk?
Succes powergirl, you can do this!

Bron: EF.nl
CategoriesWork