&

”IK KOCHT EEN JAAR LANG GEEN KLEDING” | Drankje met Noëlle As, YouTuber & Founder Bomb

Ibtervuew Noelle van As - een jaar geen kleding kopen - made by noelle - youtuber noelle as - kledingmerk bomb - lea

Onder de categorie ‘Drankje Met’ vind je interviews voor én door ambitieuze levensgenieters. Van social influencers tot vrouwelijke auteurs of ondernemende fashionista’s.
Deze week spraken wij de ambitieuze Noëlle As, die naast student aan het AMFI met haar beste vriendin een duurzaam kleding bedrijf oprichtte. Ook kocht ze een jaar lang geen kleding om fast fashion tegen te gaan. Hoe dat was én wat jij kan doen t
egen deze vervuilende industrie? Lees het hier!

Hi Noëlle! Hoe zou je jezelf in 2 alinea’s beschrijven?

”Hi Girls Who! Ik ben Noëlle As, 22 jaar oud en laatste jaars Fashion&Management student aan het AMFI. Ik woon momenteel in Amsterdam (buiten de ring, haha) dus maak flink wat kilometers op de fiets. Ik heb naast mijn studie een YouTube Kanaal MadebyNoelle waar ik alles laat zien wat mij als student bezighoudt. Daarnaast ben ik onlangs het merk Bomb begonnen samen met Lea Pauw.

Ik zou mezelf omschrijven als creatief, ondernemend en ik heb altijd veel te veel ideeën. Naar mijn mening is alles in het leven mogelijk! ‘Gewoon doen’ daar sta ik voor.”

That’s the spirit! Je bent ondernemer én studeert. Hoe combineer je dat?

”Vorig jaar was ik met veel te veel tegelijk bezig. Met mijn Youtube Kanaal, het merk Bomb en met mijn studie op het AMFI. Dat waren soms nog wel eens nachten tot laat door werken.

Nu volg ik samen met Lea de minor ondernemerschap aan de HVA en mag ik dus full-time met Bomb bezig zijn. Dit is dus echt ideaal! Volgend semester ga ik afstuderen en dit ga ik ook doen met ons bedrijf Bomb. Zo is het allemaal een stuk beter te combineren en kan ik ook af en toe met vriendinnen wijntjes drinken!”

”Mijn studentenkamer werd omgetoverd tot aterlier”

Tegen welke obstakels loop je nu aan als ondernemer? En, hoe tackel je die?

”Als startende ondernemer moet je alles zelf doen. Gelukkig heb ik een geweldige business partner/beste vriendin Lea die mij erg goed aanvult. Toch komen wij van sommige zaken wel eens kennis te kort en dat leer ik mezelf dan maar aan via het internet of YouTube. Ook moet ik vaak creatief zijn met het budget. Als startende ondernemer groeit het geld niet aan de bomen en wordt alle winst direct weer geïnvesteerd in het bedrijf.

Toch zie ik dit niet altijd als een beperking en houdt dit mij scherp om creatief na te denken. Eerst maakte Lea en ik alles zelf, maar de volgende collectie baseball jackets zijn gemaakt door AMFI studenten die een centje bij willen verdienen. Zij hebben de perfecte skills en zijn toch net iets beter te betalen dan ateliers. Zo was dus afgelopen weekend mijn studentenkamer omgetoverd tot een Bomb atelier.”

Ibtervuew Noelle van As - een jaar geen kleding kopen - made by noelle - youtuber noelle as - kledingmerk bomb - lea

Naast Instagrammen maakt je filmpjes voor YouTube. Hoe helpt dit platform jou in het ondernemen?

”I love YouTube! Ik ben al een hele tijd actief en is dan ook mijn grootste hobby. Ik vind dat je op YouTube jezelf net wat beter kan uiten dan via Instagram. Mijn audience is uiteraard ook handig om mensen te bereiken met alle updates van bijvoorbeeld Bomb.”

”Al deze ellende omdat wij zo nodig T-shits van €5 willen kopen”

Laten we het eens hebben over je challenge. Een jaar geen kleding kopen, hoe kwam je op dat idee? 

”Ik word op het AMFI overspoeld met hoe slecht de huidige (fast) fasthion industrie is. Na een schooldag zat ik dan thuis ‘shoplogs’ op te nemen met kleding die waarschijnlijk onder slechte omstandigheden werd gemaakt. Dit voelde zo tegenstrijdig. Ik wilde juist mensen niet aansporen om meer en meer te kopen. Toen kwam ik met het radicale besluit om 1 jaar geen kleding te kopen. Hiermee wilde ik vooral de mensen om mij heen en op YouTube bewust maken.”

En, hoe ging dit?

”De challenge viel zo ontzettend mee! Het was echt makkelijker dan gedacht. Ik heb echt genoeg kleding en je wordt super creatief met je eigen kledingkast.

Nu moet ik zeggen dat ik erg geluk had dat ik 6 maanden op Bali heb gezeten voor mijn stage. Hier liep ik 24/7 in bikini en spijkershorts. Al hoewel, op Bali heb je wel de leukste boetiekjes met schattige zomerjurkjes. Dat was nog wel eens moeilijk, toch heb ik mij niet laten overhalen.”

Branding tip

Over creatief met je kledingkast gesproken: wil jij een écht uniek en tijdloos (waardoor milieubewuster) item? Overweeg dan om je eigen jassen te bedrukken. Als cadeautje voor jezelf, als branding voor je eigen bedrijf of misschien zelfs om te verkopen als merchandise. Super tof!

Via deze website kun je allerlei promotiemateriaal laten bedrukken om de branding van jouw onderneming te professionaliseren. Van gepersonaliseerde kledingstukken tot usb met logo en zelfs etenswaren met jouw handelsnaam erop. Zo til je jouw onderneming direct naar een hoger niveau!

Ibtervuew Noelle van As - een jaar geen kleding kopen - made by noelle - youtuber noelle as - kledingmerk bomb - lea
Interview Noëlle As – co-founder Bomb – YouTuber MadebyNoelle

Wat goed! Want wat gebeurt er volgens jou met de fashion industrie als iedereen doorgaat met deze manier van consumeren?

”Ik vind dat iedereen meer van zijn kleding moet houden. Niet zomaar iets kopen wat je niet nodig hebt en dan dit uiteindelijk nooit aantrekken. We hebben nu al gemerkt dat dit niet zo door kan gaan. Een aantal jaar geleden stortte een extreme grote fabriek in Bangladesh Rana Plaza totaal in elkaar. Hier zijn zoveel mensen bij omgekomen. Deze ellende allemaal omdat wij massaal T-shirtjes van €5,- euro willen kopen. Als we dus nu niet bewuster gaan nadenken over ons koopgedrag, dan gaat dit alleen maar erger worden.

Er zijn veel documentaires op internet die de omstandigheden in kledingfabrieken laten zien. Dit is zeker een eye opener en dan denk je wel 2 keer na voordat je iets bij de ‘Black Friday’ in je winkelmandje stopt.”

Onze tips: 12 x duurzaam winkelen voor guilt-free fashion >

Heb je tips voor de mensen die, net als jij, bewuster willen shoppen?

”Natuurlijk! Zie bewuster kopen als iets positiefs en zoektocht naar toffe items. Er zijn zoveel manieren om aan leuke kleding te komen. Ga een keertje naar de IJ-hallen, de kringloop of kijk op United Wardrobe. Er zijn ook veel nieuwe merken die duurzaam te werk gaan.

De ultieme tip is om zelf te leren kleding maken. Een simpel rokje maken is echt niet moeilijk en YouTube leert je stap voor stap hoe je dit doet. Gebruik een oude jurk of iets uit je moeders kast als stof, en je hebt een item dat niemand op de wereld heeft!

Als laatste tip heb ik natuurlijk Bomb. Op www.bombthebrand.nl shop je unieke items die gemaakt worden van restpartijen, vintagepartijen en reststoffen. Wij hebben het speurwerk van deze pareltjes al voor je gedaan!”

Bedankt voor je adviezen business babe!
Ook spraken wij laatst Maxine
, die op haar duurzame platform Dressoir kleding verhuurt in plaats van verkoopt. Nog een manier om Fast Fasion tegen te gaan.

Girls Who Dress Up, op naar guilt-free fashion!

 

CategoriesDrankje met