1

12 x DUURZAAM SHOPPEN VOOR GUILT-FREE FASHION

De voedselindustrie is éen van de meest vervuilende industrieën ter wereld met daaropvolgend, jawel, de mode-industrie. Het maken van verantwoorde keuzes is dus zeker niet alleen gerelateerd aan onze eetgewoontes: ons overmatig shopgedrag speelt hierin een grote rol. Hoe zit dit en hoe kunnen wij guilt-free shopping? shoppen, vegan, veganistisch shoppen, schuldloos winkelen, vintage fashion, vintage food, healthy food

Vega(n) en bio-food wordt vaak benoemd als trend of hype. Veel aanhangers hebben echter een heel ander uitgangspunt: het aannemen van een bewuste levensstijl. Bijdrage leveren door meer seizoensgebonden en plantaardig te eten is een belangrijke stap om vervuiling te beperken. De voedselindustrie is namelijk éen van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Aan kop gaat de olie-industrie met daaropvolgend, jawel, de mode-industrie.

Het maken van verantwoorde keuzes is dus zeker niet alleen gerelateerd aan onze eetgewoontes. Ons overmatig shopgedrag speelt hierin een grote rol. Hoe zit dit?

Fast Fashion

Een imitatie leren jasje voor €39,95, met 5 ritsen, 3 zakken, gevoerd en wel? Inmiddels zijn we ervan op de hoogte dat deze prijs ver onder de échte kostprijs ligt, maar dat iemand anders hem voor ons betaald. Massaproductie zorgt er namelijk voor dat fast fashion ketens enorme hoeveelheden kleding in een mum van tijd, voor een absurd lage prijs kunnen laten maken. Simpelweg omdat de fabrieken gevestigd zijn in lageloonlanden.

Hier zijn de werkomstandigheden bizar slecht en leeft het overgrote deel van de bevolking ver onder de armoedegrens. Niet te vergeten het gebruik van extreem goedkoop materiaal dat een reeks aan vervuilende en uitputtende processen veroorzaakt. Dat alles omdat wij zoveel mogelijk, voor een zo laag mogelijke prijs en alleen volgens de allerlaatste trends, willen kopen. En ja, zolang we dit blijven stimuleren zijn we allemaal guilty.

Zelf ook bijdragen aan een beter milieu? Laat dan bomen planten door online te shoppen! Het kan via deze gratis duurzame Chrome extensie >

Stijlvol én bewust

Maar girls, niet getreurd. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om van shoppen een guilt-free pleasure te maken. Het aanbod aan eerlijk en duurzame kleding is de afgelopen jaren namelijk enorm toegenomen. En nee, dit betekend niet dat je in van die prikkende, geitenwollen sokken en suffe jurken hoeft te lopen.

Wat het wel betekend is dat je minder vaak iets hoeft te kopen. Want ondanks het feit deze items een wat hogere prijs hebben, investeer je in kleding van hoge(re) kwaliteit met een tijdloze uitstraling.

De ‘prijs per gebruik’ is dus lager, omdat je deze over een langere tijd kunt verdelen. Wat je ervoor terugkrijgt zijn items die langer mooi blijven en minder snel verslijten. Ook aan stijl hoef je zeker niet in te leveren met het aanbod van vandaag, believe me.

Bron: Sukha – duurzaam winkelen – fair trade fashion – eerlijke kleding amsterdam – eerlijke mode

14 x duurzaam shoppen: Guilt-free shopping

Om je alvast op weg te helpen vind je hieronder een heus lijstje met voorbeelden van merken en winkels waar je guilt-free de mooiste items kunt shoppen. Dát is pas elegant.

Your Bamboo Basics

In 2001 ontdekte de Universiteit van Peking hoe je van bamboe textiel kunt maken. Bamboe heeft vele unieke eigenschappen waardoor bamboe kleding vele voordelen kent. Daarmee werd het maken van bamboe kleding een stuk populairder en ook Yourbamboobasics.com zag hier een gat in de underwear markt.

Met het gebruik van de grondstof bamboe streven zij naar een duurzamere wereld. Want wat weinig mensen namelijk weten is dat het gebruik van bamboe textiel waterbesparend is, omdat bamboe voldoende heeft aan natuurlijke regenval en zorgt voor minder verdamping. Zo is de prodcutie van bamboe textiel 80% minder schadelijk dan traditionele.

Zo kun je zelfs met het aanschaffen van ondergoed bijdragen aan een beter milieu. Hier vind je de verkooppunten van Bamboo Basics.

duurzaam winkelen - your bamboo basics - vintage shops amsterdam

Lena the fashion library

Wacht even, een bibliotheek met kleding?! Ja, je leest het goed. Bij Lena kun je werkelijk waar een abonnement op kleding afsluiten, waarmee je maandelijks de coolste items tot je beschikking kunt stellen.

Het is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook bespaar je ruimte in je kast. Plus, doordat de levensduur van kleding wordt verlengt en er niks nieuws wordt geproduceerd, vermindert de schade aan mens en milieu.

De fysieke bibliotheek bevindt zich op de Westerstraat in Amsterdam. Daarnaast kun je ook online gebruik maken van dit geweldige systeem met onder andere merken als Filippa K, MUD Jeans, iNDiViDUALS, Kuyichi en Studio Jux.

Filippa K

Een van de populairdere Zweedse kledingmerken, waarvan de collecties omvangen zijn van verfijnde en fashionable items met een clean design. Filippa K biedt tijdloze essentials waar je de ultieme garderobe omheen kunt bouwen. Dankzij de hoge kwaliteit en stijlvolle designs streven de collecties een lange levensduur na, om impact en vervuiling te verminderen. Dat is pas guilt-free shopping!

Studio JUX

Een bedrijf dat is opgericht om te laten zien dat mode leuk kan zijn voor iedereen. Voor ons die het dragen maar ook voor de designers, producenten en werknemers in de fabrieken waar het gemaakt wordt. In hun eigen fabriek in Nepal wordt alles op een eerlijke manier en onder goede omstandigheden geproduceerd. Met de collecties voor zowel mannen als vrouwen laten zij zien dat stijlvol én duurzaam heel goed samengaat!

De flagshipstore van Studio Jux is gevestigd in een gerenoveerde garage aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Naast hun eigen collectie hebben zij een aanvullend assortiment met producten die gemaakt zijn volgens ethische en duurzame uitgangspunten. Onder andere de merken Kings of Indigo, People Tree en Wunderwerk.

De voedselindustrie is éen van de meest vervuilende industrieën ter wereld met daaropvolgend, jawel, de mode-industrie. Het maken van verantwoorde keuzes is dus zeker niet alleen gerelateerd aan onze eetgewoontes: ons overmatig shopgedrag speelt hierin een grote rol. Hoe zit dit en hoe kunnen wij guilt-free shopping? shoppen, vegan, veganistisch shoppen, schuldloos winkelen, vintage fashion, vintage food, healthy food
Bron: Filippa K – fairtrade fashion – duurzaam winkelen – fair fashion merken – eerlijke kledingmerken

Sukha

Één van de bekendste concept stores van Amsterdam, misschien wel door de inspirerende teksten. De witte oase in een van de leukste straatjes van Amsterdam; de Haarlemmerstraat, dat is Sukha. De betekenis van Sukha is ‘joy of life’ in Sanskrit.

De eigen producten worden handgemaakt in India, Nepal, Marocco, Peru, Indonesië en Nederland met oog voor de maker en de omgeving. Daarnaast verkopen ze kleding en lifestyle producten van bekende namen en jonge designers.

Vintage shops Amsterdam

Hoe leuk het ook is (of lijkt) om iets nieuws te kopen, zo onnodig is het als we kijken naar de hoeveelheid kleding die ongedragen weggedaan wordt. Gelukkig zijn daar vintage winkels die een groot aanbod aan te gekke items voor ons verzamelen.

Onze favorieten in Amsterdam zijn Bis bij de Nieuwmarkt. Ook Episode in de 9-Straatjes doet het erg goed, vooral de accessoires hier zijn te gek (riemen, mutsjes, petjes etc.) en daarnaast verkopen zij een goede vintage Levi’s collectie. Voor de online liefhebbers raad ik aan een kijkje te nemen op The Next Closet voor de coolste designer vintage must-haves!

Oh, en die berg kleding die je toch niet draagt, zet ‘m gewoon even op United Wardrobe. Zo verdien jij er nog wat aan en heeft iemand anders er weer plezier van.

Happy guilt-free shopping girls!

CategoriesDress Up