I

INTERESSANT: DIT IS WAT JE ‘MOET’ WETEN OVER BITCOINS

bitcoin info - bitcoin uitleg - bitcoin jip en janneke taal

Bitcoin, ook wel bekend als cryptocurrency of digitale munten. We kennen de term en weten dat het om een soort geld gaat. Maar, hoe het precies werkt en wat je ermee kunt blijft voor veel mensen een vraag. Daarom geven we jullie in dit artikel meer informatie rondom de Bitcoin. In een soort van Jip & Janneke taal! 

Wat ís Bitcoin precies en wat doe je ermee?

Om het zo simpel mogelijk te houden: Bitcoins zijn digitale munten en je kan ze gebruiken net zoals je nu ook euro’s of dollars inzet. Je kunt ze kopen en weer verkopen, uitgeven bij verschillende winkels of webshops, zelf aannemen als betaalmiddel, ermee handelen of ze bewaren in de hoop dat ze met de tijd steeds meer waard worden.

Bitcoin is wat ze noemen een “cryptcocurrency” – een digitale munteenheid waarvan de koers varieert op de open markt. In contrast met de systemen waar we nu mee betalen, zoals pinpassen en creditcards, is Bitcoin voornamelijk geschikt voor gebruik op het Internet.

Financiële soevereiniteit

Een belangrijk voordeel van Bitcoin is dat het financiële soevereiniteit mogelijk maakt. Het is jouw geld en jij bepaalt wat je ermee doet. Er zijn bij Bitcoin namelijk geen banken of financiële instellingen die de koers bepalen. Transacties gaan van de ene persoon rechtstreeks naar de andere en zijn niet te censureren of terug te draaien.

Alles over de AVG voor ZZP’ers en freelancers >

Geld in de Cloud

Bitcoin kan je dus zien als “geld in de Cloud”, je kan er altijd en overal bij en betalingen zijn op een snelle en veilige manier. Doordat het in de Cloud zit houdt Bitcoin, net als het internet, geen rekening met landen, tijdzones of grenzen, maar kan het netwerk, zolang er internet is, altijd bereikt worden.

bitcoin info - bitcoin uitleg - bitcoin jip en janneke taal

Bitcoins kopen

Wanneer je een Bitcoin koopt via een crypto exchange, is het belangrijk om te onthouden dat elke Bitcoin eenheid staat voor een exclusief virtueel roerend goed dat een digitaal bezit van je is. Het is dus geen schuldinstrument, maar een nieuw digitaal bezit.

Als je zelf de Bitcoin-wereld in wilt stappen, is het slim om iemand in je omgeving te zoeken die al een tijdje bezig is met cryptocurrencies. Diegene kan je helpen met het opzetten van een account, het beveiligen en de wegwijs in deze interessante wereld. Je kan met een klein bedrag beginnen, maar zorg altijd dat je je goed inleest voordat je investeringen doet. Dit kan bijvoorbeeld op BesteBank.org, een Nederlandse gids en handleiding over Bitcoins.

Zo ontdek je welke carrière bij je past >

In je digitale portemonnee

Wat veel mensen niet weten is dat Bitcoin is geïnspireerd op de werking van goud. Om die reden is het ideaal om in te zetten als het gezonde, veilige contant geld van het internet. Vergelijkbaar met betalingen in contant geld, gaan een x aantal eenheden Bitcoin van jouw ‘portemonnee’ hoppa, direct naar de Bitcoin portemonnee (ook wel crypto wallet genoemd) van iemand anders. Daarom kun je deze portemonnee beschouwen als een soort online bankrekening, alleen is het verschil dat jij deze bank 100% zelf beheert.

Bitcoins worden inmiddels wereldwijd ingezet en er zijn flink wat mensen stinkend rijk mee geworden. Zij hebben de voordelen van het gebruik van dit digitale geld op tijd ingezien. We hebben deze voordelen even structureel onder elkaar gezet voor jullie:

Waarom zou je Bitcoins gebruiken?

Veel mensen gebruiken Bitcoins om de volgende redenen:

  • Transacties kunnen niet gecensureerd worden en hebben een hoge mate van anonimiteit
  • Internationale transacties zijn veel sneller dan het huidige bankensysteem.
  • De lage transactiekosten, of je nu 0.1 of 1 miljoen Bitcoins overmaakt.
  • Geen instap of abonnementskosten voor het gebruik van Bitcoins.
  • Bitcoin is onafhankelijkheid van regeringen, grenzen, landen en tijden.
  • De mogelijkheid tot het overmaken van zéér kleine bedragen (micropayments)
  • De mogelijkheid tot diversificatie vanuit euro/dollar.
  • De financiële soevereiniteit!

En, zou jij overwegen Bitcoins te gebruiken? Of doe je het al? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring!

 

 

 

CategoriesWork