Op woensdag 16 maart vindt de Nederlandse Gemeenteraadsverkiezingen 2022 plaats. Dit betekent dat we binnen ons eigen gemeente mogen stemmen op de partij dat ons het best vertegenwoordigd. Maar dat kan soms best lastig zijn. Ben jij nog in dubio op welke partij je wilt stemmen? Dan helpen de tips hieronder een handje!
Stempas binnen en datum omcirkelt in je agenda, maar twijfel je nog? Zo kies je tijdens de gemeentelijke verkiezingen welke partij het best bij je past >
Wat zijn gemeenteraadsverkiezingen?
De gemeenteraadsverkiezingen zijn natuurlijk héél wat anders dan de Tweede Kamerverkiezingen. Zo kies je bij de gemeentelijke verkiezingen de leden van de gemeenteraad in je gemeente uit. En beslis je zo (in)direct wat er in jouw stad of dorp gebeurt.
En.. waar stem je eigenlijk precies voor?
Het kan best verwarrend zijn, het verschil tussen landelijk en gemeente stemmen. Dus het is niet zo gek als jij je afvraagt waar je dan eigenlijk precies voor stemt. Het zit zo: de leden van de gemeenteraad gaan over grote onderwerpen als afval, verkeer en woningbouw binnen je gemeente én gaat dus (in)direct ook over jouw wooncomfort. Je zou dus kunnen zeggen dat óók gemeentelijk stemmen belangrijk is!
Kijk welke partijen beschikbaar zijn
Dit kan namelijk per gemeente verschillend zijn. Zo zitten de grotere en bekendere partijen vaak ook in de kieslijst van je gemeente, maar vind je ook partijen die alleen in jouw stad of dorp bestaan. Wil je weten welke partijen (en kandidaten) beschikbaar zijn? Bezoek dan de website van jouw gemeente voor een overzicht. Ook krijg je altijd vlak voor de verkiezingen een lijst op de deurmat met al je opties.
Verzamel informatie over de verkiezingsprogramma’s
Oké, je weet welke partijen zich verkiesbaar stellen tijdens de gemeentelijke verkiezingen. De volgende stap is om te achterhalen, waar deze partijen precies voor strijden. Dit doe je door zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Ook dit kan per gemeente verschillen dus bezoek de website van je gemeente, struin de lokale krant af. Of ga in gesprek wanneer de partijen bij jou in het winkelcentrum zijn.
Doe een StemWijzer
Misschien ken je ‘m al van de Tweede Kamerverkiezingen: de StemWijzer. Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen kun je deze handige tool gebruiken. Kies je gemeente én aan de hand van vragen en stellingen krijg je een overzicht van partijen die aansluiten bij jouw standpunten. Handig als je nog niet weet op welke partij je gaat stemmen. Maar ook zeker wanneer je het wél al weet. Zo ontdek je of de partij nog bij je past of ontdek je misschien een andere partij, die beter aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Je doet de StemWijzer hier >
Bepaal wat jij belangrijk vindt
Er zijn enorm veel onderwerpen en standpunten. Het kan daardoor goed zijn dat geen partij jou 100% vertegenwoordigd. Dat hoeft ook niet per se. Bepaal voor jezelf de belangrijkste kwesties en kijk welke partijen daar hetzelfde in denken.
Check wat de partijen al hebben gedaan
Hou in je achterhoofd: elk partij probeert zichzelf te ‘verkopen’. Tijdens de verkiezingen zal je van alle partijen mooie verhalen horen. Daardoor is het ook belangrijk dat je kijkt naar de partij in voorgaande jaren: wat hebben ze gestemd in verschillende moties en komt dat overeen met wat ze nu zeggen?
Praat erover
En, vergeet niet: je bent niet alleen. Vele Nederlanders zitten in hetzelfde schuitje en weten niet welke (gemeentelijke) partij het beste bij hun past. Praat erover met familie, vrienden en kennissen. Motiveer je keuzes en standpunten, zodat het voor jezelf óók duidelijk is waarom en waarop je gaat stemmen.
Kijk niet alleen naar de lijsttrekker
Vaak wordt er gestemd op de eerste persoon op de kieslijst van een partij. Deze persoon wordt ook wel de lijsttrekker genoemd. Terwijl de kieslijst van een partij zoveel meer is dan één persoon. En bestaat uit kandidaten verschillend van geslacht, kleur, opleiding en expertise. Dus: kijk verder dan je lijsttrekker lang is en stem op een kandidaat die jou het best vertegenwoordigd.
Ook handig om te weten:
- Zoek van tevoren op waar je kunt stemmen via waarismijnstemlokaal.nl. Je vindt op deze websites ook de stembureaus die (extra) toegankelijk zijn voor slechtzienden of mensen in een rolstoel.
- Vanwege corona zijn in sommige gemeentes de stembureaus ook op 14 en/of 15 maart open.
- Ben je tijdens de gemeentelijke verkiezingen in het buitenland? Dan kan je iemand machtigen om voor jou te stemmen
- Heb je vanwege een (lichamelijke) beperking hulp nodig om te stemmen? Dan mag er iemand mee het stemhokje in.