Z

ZO VERBETER JE DE LUCHTKWALITEIT VAN JE HUIS

luchtkwaliteit - luchtkwaliteit in huis - milieu in huis

Je slaap er, je eet er, je werkt er (tegenwoordig): je huis. We zijn steeds vaker thuis. Zeker nu het buiten ook nog eens kouder wordt. Het is daarom belangrijk dat je in een fijne, gezonde omgeving zit. Hoe verbeter je de luchtkwaliteit dan? Lees snel verder.

De luchtkwaliteit verbeteren in huis, zo doe je dat >

Slechte luchtkwaliteit thuis, hoe komt dat?

Het is koud en donker. Deze wintermaanden zitten we met name lekker thuis op de bank. Wel met de verwarming op 23 graden, kaarsjes aan en warme baksels in de oven. Niet per se de beste keuzes voor een goede luchtkwaliteit.

Volgens een onderzoek van TNO en Inhome Air Quality Consortium blijkt dat de luchtkwaliteit in één op de zeven huizen in Nederland er slecht aan toe is. Een zorgwekkend aantal, al helemaal als je je bedenkt dat iedereen nu veel thuis zit.

Uit de resultaten bleek dat de fijnstofnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in vijftien procent van de huizen wordt overschreden. Dat is met name in energiezuinige woningen het geval, omdat die vaak een stuk luchtdichter zijn dan oude huizen.

De luchtkwaliteit in Nederlandse huizen is vooral ’s avonds slecht en wordt veroorzaakt door het bakken en braden van eten, en/of door het branden van kaarsen. Daarbij komt veel fijnstof vrij, wat schadelijk is voor de gezondheid en zelfs voor luchtwegklachten kan zorgen.

8 x Tips om de lente in huis te halen >

Luchtkwaliteit thuis verbeteren, zo doe je dat >

We snappen dat je niet meteen wilt stoppen met bakken en kaarsjes branden. We geven je hier enkele alternatieven.

1. Ventileer

Met stipt op één: ventileer! Ventileer regelmatig voor een gezonde luchtkwaliteit. Volgens Gezonder Leven zou je de deuren en ramen in je huis minstens twintig tot dertig minuten per dag open moeten zetten om de lucht te verversen. Als je dit doet in kamers waar je toch niet bent, heb je ook geen last van de kou die binnenkomt. Hier vind je mooie ventilatoren >

2. Ruim grondig op

Zeker niet onze favo bezigheid. Meestal zijn we meer van het verplaatsen dan echt spullen wegdoen. Toch is het wel nodig. Een opeenhoping van huisstofmijten, stof en andere stoffen die door de lucht dwarrelen helpen niet. Die zijn het gevolg van veel spullen in huis en worden verergerd door vloerbedekking, tapijten of andere vormen van textiel.

3. Planten voor betere luchtkwaliteit

Eigenlijk een relatief makkelijke tip: planten. NASA wetenschappers toonden aan dat planten de lucht zuiveren en dus ontzettend belangrijk zijn om in huis te hebben. Welke groene vrienden het beste werken? Ga voor een lepelplant, sansevieria, klimop of monstera.

Hier vind je een pakket met 4 luchtzuiverende planten >

4. Milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Daarnaast is het goed om je schoonmaakkastje te vullen met natuurlijke alternatieven. De chemische dampen en gifstoffen van traditionele schoonmaakproducten zijn niet alleen onwijs slecht voor de luchtkwaliteit in huis, maar ook voor je omgeving. Hier vind je milieuvriendelijke schoonmaakproducten >

5. Een air purifier

Om het allemaal wat automatischer te regelen, kun je een air purifier aanschaffen. Dat is een verontreinigend apparaat dat (schadelijke) stoffen uit de lucht haalt. De meesten zien er ook nog eens modern en stijlvol uit. Het zal dus niet moeilijk zijn om er een mooi plekje in huis voor te vinden. Hier vind je luchtreinigers >

6. In de keuken

Bij koken komen fijnstof en bij koken op vuur verbrandingsgassen vrij. Zet tijdens het koken daarom je deksel op de pan en zet de afzuiging aan. Heb je geen afzuiging? Zet dan de ramen ook na het koken een kwartier open. Kook je bovendien graag met boter of extra vierge olijfolie? Overweeg dan toch over te stappen op bakboter of gewone olijfolie. Dat scheelt weer wat fijnstof, tipt het Longfonds.

Wat doe jij om de luchtkwaliteit van je huis te verbeteren?

CategoriesWork