Z

ZO DOE JE DAT: OMGAAN MET FINANCIËLE TEGENSLAGEN DOOR COVID-19

geld - tegenslagen - inkomsten - corona - covid-19 - werk - zzp'er

Minder inkomsten tijdens deze coronacrisis? Je bent niet de enige. De helft van werkend Nederland verwacht financiële tegenslagen door COVID-19. Natuurlijk is geld niet het enige, maar het is zeker belangrijk en fijn om te hebben. Niet enkel voor eventuele zorgkosten, maar ook voor onverwachte tegenslagen. Dit zijn onze financiële tips om jou door deze tijd heen te helpen!

Zet je uitgaven onder elkaar

Dit klinkt heel simpel, maar is boven alles vooral heel effectief. Check je rekening van de afgelopen drie maanden. Waar geef je veel aan uit? Waar zou je op kunnen besparen? Zorg voor overzicht. En misschien wel belangrijker: begin vanaf nu je uitgaven bij te houden. Op die manier kun je eerder ingrijpen wanneer je neigt nog een trui te kopen of weer eten te bestellen.

10 x Handige apps die jouw leven makkelijker maken >

Check je verzekeringen

De crisis zet veel ondernemers aan het denken. Klussen die stil komen te liggen of facturen die niet betaald kunnen worden – het laat veel mensen inzien hoe onzeker het leven van een ondernemer kan zijn. En wat nou als je als ondernemer zelf getroffen wordt door COVID-19 en langere tijd uit de roulatie ligt, of een burn-out krijgt door de stress die deze tijd met zich meebrengt?

Ook dan kunnen de financiële tegenslagen groot zijn. Daarom is het slim om je verzekeringen te checken, zo zorgt een arbeidsongeschiktheidsverzekering er bijvoorbeeld voor dat je inkomen beschermd is als je inkomen wegvalt. Iets om over na te denken!

Zet beperkingen

In verschillende bankierapps kun je beperkingen instellen voor bepaalde uitgaven. Merk je dat je veel geld uitgeeft aan etentjes? Reken het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden uit, ga hier 20% onder zitten en stel dit in als jouw maximum. Op die manier bespaar je en houdt je meteen goed bij waar jouw geld naartoe gaat.

Wacht met je schulden

Nog een studieschuld staan? We snappen heel goed dat je daar zo snel mogelijk vanaf wilt zijn, maar in tijden als deze is het meer van belang een potje te hebben voor huur, boodschappen en eventuele zorg. Die schuld gaat nergens heen. Alwetende dat je de pure essenties kunt betalen, geeft meer financiële rust dan een schuld afbetalen waar je eigenlijk op het moment geen geld voor hebt – dan ga je die schuld ergens anders weer opbouwen door geld te lenen.

Deze ondernemers startte een bedrijf tijdens CODIV-19 >

Creëer een ‘emergency fund’

Als zzp’er of ondernemer loop je al snel financiële risico’s. Mocht je nog wat geld apart kunnen zetten, doe dat dan nu! Bouw een emergency fund van ongeveer 3 tot 6 maanden van inkomsten. Wanneer er dan een tegenslag komt, heb je meer stabiliteit en een goede buffer tijdens de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Zo ben je beter voorbereid op eventuele financiële tegenslagen. Dit geeft jou de tijd rustig alles op een rijtje te zetten – hoe fijn is dat!

Kun je geholpen worden?

Werkte je in loondienst, maar is dat nu over? Verwacht je financiële tegenslagen? Dan heb je de eerste maanden nadat je in loondienst bent geweest, recht op een WW-uitkering, waardoor je hopelijk voldoende tijd hebt om iets nieuws te zoeken. Hoe lang je hier recht op hebt, ligt aan hoeveel jaren je hebt gewerkt.

Hier kun je uitrekenen hoe lang jij recht hebt op WW als je ontslagen wordt. Heb je in de tussentijd nog niks kunnen vinden? Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op een bijstandsuitkering. Tip! Hier kun je uitzoeken of je nog recht hebt op andere toeslagen, zoals huurtoeslag.

Side hustles

Wees creatief! Misschien zijn er nog talenten die jij niet benut waar je geld mee zou kunnen verdienen. Door kleine bijverdiensten kun je misschien toch wat opzij leggen om ondertussen die schuld af te blijven betalen of toch een weekendje weg met je partner te plannen. Denk hierbij aan fotograferen, coachen via Skype of Zoom, online cursussen aanbieden, schrijven of video editen.

5 x Inspirerende TED Talks voor ondernemers >

Toch geld uitgeven?

Zoek dan een manier om dit goedkoper te kunnen doen. Je huis pimpen? Check eerst Marktplaats, app je vrienden om te checken of zij nog verf hebben staan, schuif je meubels nog wat in het rond. Nieuwe kleding op je verlanglijstje? Scroll door apps als United Wardrobe of Vinted. Er zijn online vaak zat kortingscodes te vinden voor eettentjes wanneer je écht geen behoefte hebt om zelf te koken.

Je hoeft niet rijk te zijn, maar vooral goed voorbereid op financiële tegenslagen! Hebben jullie nog tips?

CategoriesWork