H

HET STARTEN VAN EEN BEDRIJF IN CRISISTIJD: CIELS TABLE TALES

een eigen bedrijf in crisistijd - kansen tijndes crisis - ondernemen tijdens crisis - cecile spanjers - ciels table tales

Beginnen met ondernemen tijdens een wereldwijde pandemie, dat vergt een flinke dosis lef. De economie gaat achteruit, omzet en winst van bedrijven staan onder druk en veel banken houden hun hand op de knip. Toch zijn er genoeg opportunisten die juist nú een bedrijf beginnen. Hoe, wat & waarom? Wij zijn nieuwsgierig, zij leggen het aan je uit!

Deze week spreken we Cécile Spanjers, een echte bourgondiër die in het begin van de COVID-19 uitbraak haar passie voor goed eten, heerlijke wijnen, gezelligheid en etentjes vertaalde in haar platform Ciels Table Tales

Jouw nieuwe onderneming in drie zinnen: hoe leg je dat uit?

Na een succesvolle start van mijn foodblog Ciels Table Tales begin dit jaar ben ik een stapje verder gegaan en heb ik een oldtimer foodtruck gekocht om vanaf volgend jaar compleet verzorgde vegetarische catering, borrels en diners op locatie te geven.

Denk hierbij aan catering voor bruiloften, heerlijke hapjes en drankjes tijdens je tuinfeestje of een tafel vol taartjes op je verjaardag thuis. Ik sta open voor alle culinaire wensen en wil mensen graag meenemen in mijn vegetarische keuken.

Waarom ben je hier juist nu mee begonnen?

Nadat ik vanuit mijn reis in Azië terug naar huis moest komen door de coronacrisis had ik geen werk meer. Ik had verwachtte dat als ik thuis zou komen ik zo weer aan een baan zou komen, maar door de coronacrisis was er weinig aanbod en werd ik steeds maar weer afgewezen door de hoge concurrentie.

Tussen het solliciteren door wilde ik wel iets nuttigs doen met mijn tijd en bedacht ik het idee om mijn grootste hobby te delen met mensen, koken! Al snel groeide mijn Instagram Ciels Table Tales en ik kwam erachter dat dit eigenlijk is wat ik het liefste doe, bezig zijn met lekker eten en deze grote passie delen met mensen.

pompoen recept - burrata pompoen - gegrilde groenten - parelcouscousCécile Spanjers // Ciels Table Tales // Een bedrijf in crisistijd

”Door de coronacrisis had ik geen werk meer”

In de zomer besloot ik om van Ciels Table Tales echt een bedrijf te maken en kocht daarom in september een oldtimer foodtruck. Ik had altijd al het idee om mijn eigen bedrijf te beginnen in de toekomst, maar omdat Ciels Table Tales al zo snel groeide in een korte periode wist ik gewoon meteen, ik moet hiermee doorgaan en mijn eigen bedrijf beginnen.  

Wat waren je overwegingen?

Vroeger had ik altijd het idee om mijn eigen lunchroom te gaan beginnen. Tijdens de coronacrisis heb ik ook nog veel rondgekeken in mijn omgeving of er pandjes vrijkwamen die misschien interessant zouden zijn voor mij. Deze plannen heb ik uiteindelijk toch omgezet naar het zoeken van een foodtruck, omdat ik besefte dat ik het toch minder vind om aan 1 locatie verbonden te zijn.

Meer inspirerende interviews met vrouwelijke ondernemers vind je hier >

Ik hou van nieuwe plekken ontdekken en een foodtruck geeft mij heel veel vrijheid. Ik overwoog ook nog om eerst een aantal jaar meer ervaring op te doen voordat ik een eigen onderneming zou beginnen, maar doordat de banenzoektocht werd belemmerd door de huidige situatie realiseerde ik eigenlijk hoe graag ik van mijn passie mijn werk wilde maken. Hierdoor besloot ik al snel om van mijn plannen realiteit te maken.

aubergine recept - leuke hapjes - gergilde aubergine Cécile Spanjers // Ciels Table Tales // Een bedrijf in crisistijd

Hoe blijf je optimistisch in deze tijd?

Vooral denken in mogelijkheden. Het is natuurlijk nog steeds heel onzeker hoe het volgend jaar gaat zijn en of ik al mijn huidige ideeën kan gaan uitvoeren. Maar we kunnen niet in de toekomst kijken en daarom probeer ik juist te kijken naar wat er wel allemaal mogelijk is. Er komt een periode aan die weer beter zal zijn en daar leef en kijk ik heel erg naar toe en uit.

”Wees creatief met je talenten en probeer de kansen te vinden die er juist nú zijn.”

Welk gouden advies zou je andere beginnend ondernemers meegeven?

Denk niet te veel na en twijfel niet te lang over het opstarten van een eigen bedrijf. Als een eigen onderneming jouw grootste droom is moet je die droom achternagaan en daar werkelijkheid van maken.

Het is zeker een uitdagende periode nu om een onderneming te starten, maar er komt een betere periode aan, dat is een ding wat zeker is. Wees creatief met je talenten en probeer de kansen te vinden die er juist nu zijn.

Tot slot mag je de laatste vraag van dit interview helemaal zelf bepalen. Wat wil je ons nog meegeven?

Wat vind jij het leukste aan jou onderneming?

Het leukste aan mijn onderneming vind ik dat ik twee van mijn passies kan combineren: koken en fotograferen. Op dit moment deel ik recepten vanuit huis om mensen te inspireren ze zelf uit te proberen. Ik vind het zo leuk om te zien als mensen mijn gerechten thuis maken en om zoveel positieve reacties te krijgen. Daarnaast kan ik niet wachten om volgend jaar op locatie te koken!

Meer recepten en tips van Cécile Spanjers? Volg Ciels Table Tales op Instagram!

Ben jij ook begonnen met ondernemen tijdens de crisis? Laat het ons weten, wie weet kan ook jij je verhaal hier delen!

CategoriesDrankje met