K

KIJKEN! 17 x FILMS & DOCU’S OVER RACISME, APARTHEID EN WHITE SUPREMACY

black woman - blm

De strijd tegen white supremacy is weer in volle gang gezet, maar hierbij is het van belang dat we weten waar we het over hebben – dat je het probleem erkent én herkent. Skip voorlopig die romcoms; deze films over ongelijk- en apartheid openen je ogen en geven je stof tot nadenken. 

Waarom is het kijken van documentaires en films over racisme en ongelijkheid belangrijk?

Het demonstreren en posten van foto’s en video’s op Instagram helpt zeker om het probleem aan te blijven kaarten, maar om echt verandering teweeg te kunnen brengen, moet je weten wat er achter dit probleem schuilt. Je moet het erkennen en herkennen. Alleen dan kunnen we echte stappen ondernemen om de white supremacy cyclus te verbreken.

Educate yourself: 9 x boeken over (on)gelijkheid en (anti-)racisme >

Denk ook niet dat het een ver-van-mijn-bed-show is: ook in Nederland is er nog altijd sprake van institutioneel racisme. Discriminatie op de arbeidsmarkt en etnisch profileren komen meer voor dan je je er bewust van bent. Wanneer je je verdiept in de ervaringen van niet-witte mensen en de geschiedenis en werking van racisme, leer je het probleem niet alleen te begrijpen en herkennen, maar kun je je er ook beter tegen uitspreken.

Black Lives Matter - demonstratie - films over racismeFilms racisme // Racisme Netflix Films // films over white supremacy // films apartheid // documentaires racisme

Justice for George: 10 x belangrijke petities & websites om geld te doneren >

Hieronder vind je 17 x films en documentaires over racisme >

When They See Us

De Netflix-docuserie When They See Us is geregisseerd door Ava DuVernay. De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van vijf jonge, getinte jongens die in 1989 ten onrechte veroordeeld zijn voor verkrachting en mishandeling. Het hartverscheurende verhaal van de jongens en hun families wordt sterk laten zien in deze serie.

Te zien op Netflix.

13th

Van dezelfde regiseusse verscheen eerder al een documentaire over intersectie van ras, gerechtigheid en de gevangen in de Verenigde Staten (dit is overigens een kwart van de Amerikaanse bevolking, echt waar). 13th verwijst naar het ‘Dertiende amendement’. Deze grondwet is in 1865 aangenomen in de VS om slavernij en onvrijwillige dienstbaarheid af te schaffen. DuVernay bewijst echter dat dit niet opgaat wanneer je als niet-wit persoon vast zit voor een misdaad.

Te zien op Netflix.

Selma

De film vertelt over Martin Luther King en de drie vreedzame protestmarsen van Selma naar Montgomery in 1965. Toen ging de Afro-Amerikaanse bevolking de straat op om te strijden voor stemrecht en tegen racisme. Bij de eerste mars op 7 maart 1965 werd gewelddadig ingegrepen door de politie waarna dit moment de geschiedenis inging als het Bloody Sunday-conflict.

Te zien op Cinetree >

The Best of Enemies

The Best of Enemies van Robin Bissell is een reconstructie van de strijd om gelijk onderwijs voor Afro-Amerikanen in North Carolina begin jaren zeventig. Mensenrechtenactivist Ann Atwater wordt gedwongen om samen te werken met een lokale Ku Klux Klan-leider. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Te zien op Netflix.

Wit is ook een kleur

In deze Nederlandse documentaire gaat documentairemaakster Sunny Bergman op onderzoek uit. Bergman vraagt aan witte mensen waarom zij zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme of witte privileges gaat. Ook kijkt ze naar de ‘elite’, de hogeropgeleiden van ons land: kunnen zij hun kinderen wel ‘kleurenblind’ opvoeden?

Te zien op VPRO 2Doc >

The African Doctor

De Franse komedie-dramafilm The African Doctor uit 2016 van Julien Rambaldi is gebaseerd op het leven van Seyolo Zantoko, een Congolese man die naar Frankrijk trekt en hier arts wordt. De plaatselijke bevolking heeft echter nooit zwarte mensen gezien en de familie wordt volledig buiten gesloten. Daarnaast worden de kinderen op school gepest en uitgescholden.

Te zien op Netflix.

Alice Walker, beauty in truth

Alice Walker, auteur en feministe, werd geboren in een kartonnen hut in de katoenvelden van Georgia. Als eerste zwarte vrouw won ze de Pulitzer Prize for Fiction met haar roman The Color Purple. Deze documentaire vertelt een verhaal over onderdrukking en emancipatie van de zwarte Amerikaanse vrouw.

Te zien op VPRO 2Doc >

Dear White People

Dear White People is een komedie-drama serie uit 2017. Hierin worden verschillende zwarte studenten op Ivy League Institutions gevolgd. De studenten komen nieuwe uitdagingen tegen op de universiteiten wat betreft racisme en volgt ze hierbij op de voet. Er zijn al drie seizoenen en in het vierde en laatste seizoen staat voor dit jaar gepland – we zijn nog even zoet.

Te zien op Netflix.

What Happened, Miss Simone?

Als kind bleek Eunice Kathleen Waymon, oftewel Nina Simone, al snel een talentvol pianiste. Ze werd ontdekt door twee witte vrouwen die haar lessen aanboden. Voor deze lessen moest ze het spoor over – van de zwarte naar de witte buurt.

Ondanks haar talent is ze nooit toegelaten tot de muziekschool vanwege haar huidskleur. In deze docu zie je hoe Nina Simone veranderde in een activistische muzikant, hoe ze mishandeld werd, van haar voetstuk viel en hoe ze de United Snakes of America, haar woordkeuze, ontvluchtte en zelfs in Nijmegen terecht kwam.

Te zien op Netflix.

Mudbound

Na de Tweede Wereldoorlog keren twee soldaten terug naar hun families in Mississippi Delta: de een naar een witte familie, de ander naar zijn zwarte familie. De laatste strijder krijgt echter weinig lof voor zijn geleverde strijd en mag opnieuw vechten tegen een andere vijand: racisme. Dan wordt hij het doelwit van de Ku Klux Klan.

Te zien op Netflix.

I am not your Negro

De documentaire I Am Not Your Negro van regisseur Raoul Peck is gebaseerd op een onafgemaakt boek van schrijver en activist James Baldwin (eerder al langsgekomen in ons artikel over boeken over racisme). Peck vertelt het radicale verhaal van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. Dit doet hij met behulp van de verhalen over de levens van en de moorden op Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King Jr.

Te zien op CineTree >


Films racisme

A Fool’s Paradise

Regiseusse Saskia Vredeveld groeide tijdens de hoogtijdagen van de Apartheid op als blanke in Zuid-Afrika. Het eeuwige vakantieland: dat was Zuid-Afrika in de jaren 60 voor haar. In haar film keert ze terug en wordt ze geconfronteerd met de schaduwkant van het land. Dan is de vraag: hoe verhoudt ze zich tegenover de Afrikanen die een minder paradijselijke jeugd hebben gehad?

Te zien op VPRO 2Doc >

Zwarte Limburgers

1945: tijdens de bevrijding werden de Amerikaanse soldaten dankbaar in Limburg ontvangen. Er ontstonden relaties en er volgden soms zelfs zwangerschappen. Enkelen van deze baby’s waren niet-wit. Zij werden toch anders behandeld. Zwarte Limburgers vertelt het verhaal van enkele van deze bevrijdingsbaby’s.

Te zien op VPRO 2Doc >

Meer Netflix tips over white supremacy, racisme en apartheid:

12 years a slave (Netflix)
The Help (Netflix) 
Seven Seconds (Netflix)
The Death and Life of Marsha P. Johnson (Netflix)

Dit is de eerste stap naar het erkennen en herkennen van ongelijkheid. Welke filmtips heb jij nog voor ons?

CategoriesChill