DO / Weekend tips

FEITJES ÉN TIPS OVER HOE JE DUURZAMER KUNT LEVEN

dit is een goede gids marieke eyskoot duurzaamheid boek

Zou jij wel iets duurzamer willen leven maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is het boek ‘Dit is een goede gids’ echt iets voor jou. Het boek van Marieke Eyskoot is opgedeeld in verschillende categorieën en staat boordevol makkelijke tips & trics die laten zien dat je met wat kleine aanpassingen al een heel eind komt!

Hoe kun je duurzamer leven?

In haar boek deelt Marieke Eyskoot heel veel tips om iets duurzamer te leven, en je zal al heel snel merken dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is! Maar om te beginnen geeft ze inzicht in hoe vervuilend we op dit moment bezig zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat er 10.000 liter water nodig is voor het maken van een outfit (jeans en T-shirt)? Dat we massal per jaar 140 miljoen kilo kleding en textiel verbranden? En dat we meer dan 80 miljard kledingstukken per jaar produceren wereldwijd (en dat is 4x meer dan in 2000)?!

Bizar toch? Dat zijn niet zomaar cijfers, maar geeft aan dat er écht iets moet veranderen. Daarom geven ze in het boek gelijk een aantal tips voor als je de volgende keer gaat shoppen:

  1. Kies eerlijke merken. Ideeën nodig? Hier vind je inspiratie: 12x duurzaam shoppen voor guilt-free fashion
  2. Bedenk of je het écht nodig hebt
  3. Kies kwaliteit boven kwantiteit
  4. Waardeer tweedehands. Je kan natuurlijk kleding tweedehands kopen maar je kan ook je oude kleding verkopen
  5. Shop lokaal

EreadersEreaders

(on)duurzeimheid in de voedselindustrie

Maar de kledingindustrie is niet de enige vervuilende industrie. Ook de voedselindustrie kan heel wat verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat we (schrik niet) per jaar 1,3 miljard ton voedsel verspillen (dat is een derde van de hele productie)? Of dat we gemiddeld 27 dieren per persoon in ons leven eten? En dat 20% – 30% van de milieubelasting die we veroorzaken te maken heeft met onze voeding?

Dus, hoe draag je je steentje bij aan een betere wereld?

In de keuken kan je dus ook je steentje bijdragen aan een betere wereld. Vaak denken mensen dat biologisch eten een stuk duurder is maar dat hoeft helemaal niet. Lees snel onderstaande tips voor duurzaam eten met een klein budget:

  1. Doe aan het einde van de dag boodschappen, vaak krijg je dan korting.
  2. Let op aanbiedingen in natuurvoedingswinkels en supermarkten (en koop ze alleen als je ze echt op gaat eten).
  3. Online zijn veel websites met suggesties voor maaltijden. Bijvoorbeeld deze snelle vegetarische opties.
  4. Koop minder, maar meer strategisch. Denk bijvoorbeeld vooruit zodat je minder verspilt.
  5. Koop lang houdbaar eten in grotere hoeveelheden.

Ook handig: 13 trucjes om minder plastic te gebruiken in de keuken >
8 Tips voor een duurzame reis (zonder schuldgevoel dus!) >

Meer weten over duurzamer leven? Klik op onderstaande foto om het boek aan te schaffen!

Wil je nog meer weten over wat jij kan doen? In het boek worden de categorieën kleding en voeding nog veel uitgebreider besproken én staat een heleboel informatie over verzorging, wonen, werken en vrije tijd. Ook vind je er hele uitgebreide lijstjes met de leukste restaurants en winkels die bij dit thema aansluiten!

 Gerelateerde artikelen