EAT / Recepten & Trends

DOEN! 13 x TIPS VOOR MINDER PLASTIC IN HUIS

tips minder plastis gebruiken - minder plastic in huis - recyclen - duurzaam boodschappen doen - reusable producten -

Eén van de grootste vervuilers op aarde nu is plastic. Zeker in de keuken en tijdens het boodschappen doen, komen we dit veel tegen. Toch kunnen we kleine, simpele aanpassingen maken om onze plastic footprint te verminderen.

Op dit moment wordt geschat dat er 80.000 ton plastic in enkel de Stille Oceaan drijft. De oceaan heeft een nieuwe bijnaam gekregen – plasticsoep, het ligt overal op straat en dieren denken dat het voedsel is of raken erin verstikt. Ook al zijn de stappen nog zo klein, ze hebben een groot effect op het milieu.

1. Snijd je groente en fruit zelf

Voorgesneden groente en fruit zit altijd verpakt in grote bakjes of zakjes gemaakt van plastic. Het kost je misschien vijf minuten extra werk, maar je bespaart hiermee ontzettend veel verpakkingsmateriaal.

8 x tips voor een duurzame reis >

2. Groente dat verpakt is: laten liggen

Het is simpelweg niet nodig. Een komkommer of een paprika hoeft niet volledig in plastic verpakt te zijn. Zorg dat je niet meer koopt dan je nodig hebt, dat je koelkast koud genoeg staat en you’re good to go.

Apps die je leven nét iets makkelijker maken, vind je hier >

minder plastic // zelf koken // tips // verse producten
minder plastic // zelf koken // tips // verse producten

3. Herbruikbare zakjes

Elke supermarkt heeft plastic zakje voor groente, fruit en broodjes liggen. Investeer in houdbare zakjes die je zelf mee kan nemen om snoeptomaatjes, andijvie en kaiserbroodjes in te doen. Thuis uitkloppen en weer terug in de boodschappentas voor de volgende keer.

4. Zelf bakken

Heerlijk, al die koekjes, cakejes en taarten – vinden wij zelf natuurlijk ook, maar deze zijn altijd in plastic verpakt in de supermarkt. Hoe leuk is het om zelf aan de slag te gaan en een hoop koekjes te bakken voor de week. Kan je ook nog eens helemaal zelf bepalen wat erin gaat!

5. Stevige boodschappentas

Elke keer een nieuw plastic tasje moeten kopen, omdat je toch te weinig tassen mee hebt of eentje gescheurd is, is zonde van het plastic én je geld. Investeer in een stevige, grote boodschappentas en je hebt er jaren plezier van. Ook handig: neem altijd een canvas tasje mee, vouw je op en je hoeft nooit meer voor kleine boodschappen een plastic versie te halen.

minder plastic // tips // reusable // waterflesje
minder plastic gebruiken // tips voor minder plastic in huis // reusable plastic 

6. Reusable waterfles

Het kraanwater in Nederland is prima te drinken, dus iedere keer een flesje halen op werk of school is niet nodig. Zoek een leuke reusable fles en bespaar zo weer plastic en geld. Makkelijkst is eentje die in de vaatwasser kan natuurlijk.

7. Lunch to go

In plaats van je plastic zakje met broodjes kun je jouw lunch ook meenemen in een lunchbox of papieren zak. Tegenwoordig heb je genoeg toffe opties voor een strakke lunchbox die niet te veel ruimte inneemt in je tas. Ook handig voor salades!

10 x Heerlijke homemade lunchrecepten >

8. Minder bestellen

Wanneer je bestelt of kant-en-klaar koopt, zit bijna alles verpakt in plastic; de bakjes van de Chinees, salades van de supermarkt, et cetera. Probeer zoveel mogelijk zelf te koken om dit te ontwijken. Als je een avondje geen tijd hebt, kun je de dag van tevoren extra maken en in de koelkast bewaren.

9. Afval scheiden

Een hele voor de hand liggende tip, maar nog lang niet iedereen doet dit. Grondstoffen kunnen op deze manier veel efficiënter worden gerecycled. Jaarlijks zorgen we per persoon voor zo’n vijftig tot zestig kilo plasticafval, laten we dit dan netjes opruimen.

minder plastic // tips // meal prep // bulk
minder plastic in huis // tips // tips minder plastic gebruiken // duurzaam boodschappen doen

10. Alternatieve rietjes

Een kleine maar simpele aanpassing zit in de rietjes. Een plastic rietje doet ongeveer 200 jaar over zijn afbraakproces. Koop dus een setje herbruikbare rietjes die in de vaatwasser kunnen of doneer aan een goed doel en bestel de duurzame, bamboe rietjes van het WNF.

11. Haal in bulk

Er zijn bio-winkels en supermarkten waar je producten in bulk kan halen, bijvoorbeeld pasta of meel. Hier kan je in papieren zakken het product dat je zoekt inslaan, die je vervolgens thuis in een glazen pot bewaard. Zo blijft het alsnog heel lang goed en je hebt er altijd genoeg van in huis.

12 x tips om duurzamer te winkelen >

12. De afwas

Nog een kleine aanpassing: haal het plasticje van je vaatwastablet. Er staat op de verpakking dat het oplost in het water, maar het worden gewoon heel veel kleine stukjes plastic die alsnog in de oceanen terecht komen. Ook als je afwast met de hand is er een optie: vervang je plastic afwasborstel met een houten variant.

13. Theetips

Alle theezakjes hebben plastic labeltjes en zijn voorverpakt. Om dit te vermijden kun je losse thee in papieren zakjes halen en dit drinken door middel van een theezeefje. Bovendien is dit vaak een stuk verser dan uit een zakje en er zijn honderden smaken te vinden in winkeltjes als Simon Levelt.

Plastic is toch minder fantastic dan we dachten – maar zo ruimen we het beetje bij beetje op!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Gerelateerde artikelen