8

8 x EETBARE BLOEMEN OM JOUW RECEPT MEE OP TE FLEUREN

Bloemen in de tuin of in huis, we houden ervan! Maar wist je dat (eetbare) bloemen ook erg vrolijk op je bord staan? En, naast dat het mooi is, zorgen de bloemen in de meeste gevallen ook voor een extra lekker, subtiel smaakje. Tijd om het uit te proberen! Hier vind je 8 x eetbare bloemen om jouw recept mee op te fleuren.

Als garnering in je salade, op je taart of in je drankje: dit zijn 8 x eetbare bloemen om jouw recept mee op te fleuren >

Waar kun je eetbare bloemen kopen?

Voordat we verklappen welke bloemen eetbaar zijn, is het handig om te weten hoe je eraan komt. Natuurlijk kun je de bloemen zelf zaaien, met zaden van een tuincentrum. Maar je kunt eetbare bloemen ook kopen in de supermarkt of bij een groenteboer. Denk bijvoorbeeld aan de Albert Heijn, Jumbo of Lidl.

Bloemen uit een bloemenzaak zijn niet geschikt voor op je bord. Deze zijn namelijk vaak bespoten met giftige stoffen!

Recept: kokosijs met eetbare bloemen >

Viooltjes

Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie voor jouw recepten. Door de neutrale smaak kan je letterlijk alle kanten op met viooltjes op je bord. Zo kun je de blaadjes toevoegen aan een salade, maar zijn ze bijvoorbeeld ook leuk om mee te koken in een soepje of je risotto mee op te fleuren!

Korenbloemen

De korenbloem is te herkennen aan de prachtige blauwe bloem. Door de lichte smaak is deze eetbare bloem meer bedoeld als versiering dan als smaakmaker. Perfect voor garnering én ook erg lekker in de thee!

Rozenblaadjes

Alle rozenblaadjes zijn eetbaar en worden in tal van gerechten gebruikt. Niet voor niets natuurlijk, je kunt alle kanten op met deze eetbare bloemen. Gebruik de blaadjes om gebak te versieren, maak er rozen ijsthee van of fleur je salades op. De smaak is afhankelijk van de soort: hoe meer de roos geurt, des te meer smaak!

Bieslook

Bieslook ken je vast wel als lange, groene stengels. Maar wist je dat dit kruid ook prachtige paarse bloemen krijgt? En, deze zijn ook nog eens eetbaar! Door de zachte uiensmaak is bieslook de perfecte smaakmaker voor je gerechten!

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is te herkennen aan de prachtige oranjerode kleur en de peperachtige smaak. Een ander voordeel van deze eetbare bloem is dat de bladen boordevol vitaminen zitten. In andere woorden: de Oost-Indische kers is lekker van smaak, mooi als decoratie én goed voor je lichaam. Wat wil je nog meer?

Courgettebloem

In tegenstelling tot de meeste andere bloemen is de grote courgettebloem helemaal eetbaar. De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren. Vul de courgettebloem bijvoorbeeld met heerlijke (ijs)toetjes of lekkere salades.

Ook leuk! Zo maak je gedroogde bloemen >

Lavendel

In de reeks met eetbare bloemen kan lavendel niet ontbreken. Want, naast dat deze bloem mooi in de tuin staat, is lavendel ook een lekkere toevoeging bij hartige gerechten. Of in combinatie met ijs of chocolade! Lavendel heeft een sterke smaak én geur, gebruik de bloem dus met mate.

Goudsbloem

De goudsbloem ken je waarschijnlijk ook wel van crèmes voor je huid. Maar, de geel- en oranjekleurige bloemblaadjes zijn zeker ook eetbaar! Het heeft een niet dominante, licht peperige smaak en de blaadjes geven hun kleurstof af. Dit betekent dat het niet alleen een lekkere toevoeging is aan je recept, maar ook een kleurrijke!

Plant cadeau doen? Hier vind je 8 x inspiratie >

Meer 5 x eetbare bloemen >

Afrikaantjes: citroenachtige smaak én geur
Komkommerkruid: de naam verklapt het al – een komkommersmaak
Vlierbloesem: muskusachtig met een sterke smaak
Orchidee: redelijk neutrale smaak, mooi om gerechten mee te serveren
Daglelie: fris & knapperig

En, welke eetbare bloemen gebruik jij om je recept op te fleuren?