1

10 x ZO KUN JIJ (CORONAPROOF) EENZAME OUDEREN HELPEN

Eenzame ouderen helpen - eenzame ouderen activiteiten - eenzame ouderen corona - eenzame ouderen kerst

Eén op de twee ouderen voelt zich eenzaam deze dagen. De COVID-19 maatregelen blijven maar duren en (persoonlijk) contact neemt steeds verder af. Gelukkig zijn er allerlei  manieren waardoor ook jij deze eenzame ouderen kunt helpen – coronaproof! Hoe kom jij ook in actie?

Onze editor in chief Kiki Bosman maakte voor AT5 een item over jongeren die zich inzetten voor eenzame ouderen. Hoe draag jij je steentje bij? Bekijk de video en lees onderstaande tips!

Eenzame ouderen helpen – eenzame ouderen activiteiten – eenzame ouderen corona – eenzame ouderen kerst

11 x Een helpende hand bieden bij bijzondere Corona-initiatieven >

Eenzame ouderen helpen, bijvoorbeeld tijdens Corona en/of Kerstmis? Dit kun je doen.

Verstuur een kaartje

Ouderen ontvangen steeds minder bezoek en hebben hierdoor meer behoefte aan communicatie. Hoe leuk is het dan om een brief of een kaartje te sturen? Een lieve boodschap en wat bemoedigende woorden kunnen iemands dag écht opfleuren. En die persoon hoeft niet perse jouw eigen opa of oma te zijn, maar kan ook gewoon een vreemde zijn.

Een kaartje sturen doe je bijvoorbeeld via deze organisaties >

Omapost
Voor mensen die zelf een opa en oma hebben, maar ook voor mensen die onbekenden zou willen schrijven. Via Omapost kun jij meerdere keren per jaar een kaartje sturen naar een eenzame oudere. Dit doe je door een opa of oma te ‘adopteren;, hoe leuk! Ken jij iemand die deze post kan gebruiken? Dan kan jij hem of haar ook opgeven.

No Facebook
Door social media is het voor (bijna) iedereen makkelijk om contact te hebben met anderen. Maar voor veel ouderen is dit niet vanzelfsprekend. Veel ouderen hebben maar één keer per maand sociaal contact. Daar kun jij verandering in brengen!

Dit zijn de leukste brievenbus cadeautjes per post >

Postmaatje
Bij Postmaatje richten ze zich in principe op ouderen, maar sinds een tijdje trekken ze iets breder: iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken, die zich soms eenzaam voelt, of gewoon enorm geniet van post kan zich aanmelden als ontvanger.

NLvoorelkaar
Zij organiseren een heuze coronapost challenge: als jij een kaartje stuurt, zorgen zij dat het bij de juiste mensen terecht komt die het ontzettend goed kunnen gebruiken de komende tijd.

corona - coromapost - coronacrisis - coronavirus - quarantaine - eenzame ouderenEenzame ouderen helpen – eenzame ouderen activiteiten – eenzame ouderen corona – eenzame ouderen kerst

(Video)bellen met eenzame ouderen

Je kunt (video)bellen met iemand in jouw omgeving die wel wat gezelschap kan gebruiken: je opa of oma waar je niet naartoe mag of iemand die je misschien nog niet kent maar wel heel blij is met een praatje.

Bij de Luisterlijn of Zilverlijnorganisaties die met behulp van vrijwilligers dagelijks een praatje maken met eenzame oudere – zijn ze altijd op zoek naar hulp. Stuur ze meteen een berichtje als je geïnteresseerd bent. Alle hulp is welkom!

6 x Organisaties voor tof vrijwilligerswerk >

Koken & boodschappen doen

Kan jij heerlijk koken en bakken? Verblijd eenzame ouderen dan met jouw skills! Zeker wanneer het voor iemand lastiger is boodschappen te doen, kan je ze erg blij maken met jouw (extra) portie.

Maar, je kunt ouderen ook al heel goed helpen door simpelweg wat boodschappen te halen als je zelf toch al in de supermarkt bent. Ook hier zijn verschillende organisaties die eenzame ouderen helpen én jouw hulp kunnen gebruiken:

Stichting Thuisgekookt
Of je nu op zoek bent naar maaltijden op vaste dagen, of af en toe een maaltijd wilt afhalen of thuisgebracht wilt krijgen, of zélf aan de slag wilt als thuiskok: alles kan via Thuisgekookt. Het recept tegen eenzaamheid!

Oma’s Soep
Tegen eenzaamheid? Tegen voedselverspilling? Check dan Oma’s Soep eens. Nu de buurthuizen zijn gesloten en ouderen hun woning niet durven te verlaten, kunnen ze niet meer samen met de ouderen koken.
Daarom maken ze eenzame ouderen nu blij met verrassingspakketjes. Voor elke drie soepen die verkocht worden, bezorgen ze iedere week aan ouderen tasjes met daarin soep, een motiverend kaartje en wekelijks een andere verrassing. Dus ook als je minder van het koken bent, kun je Oma’s Soep steunen door te eten!

Eenzame ouderen helpen - eenzame ouderen activiteiten - eenzame ouderen corona - eenzame ouderen kerstEenzame ouderen helpen – eenzame ouderen activiteiten – eenzame ouderen corona – eenzame ouderen kerst

De kleine beetjes helpen

Naast bovenstaande organisaties zijn er ook verschillende sites waar ouderen zelf een oproep kunnen plaatsen. Neem bijvoorbeeld WijHelpen.

Op deze site worden oproepen geplaatst voor kleine dingen: het harken van een tuin, samen een wandelingetje maken, een bordspel spelen. Je kan het zelfs nog kleiner zoeken: oogcontact in de supermarkt, een knikje tijdens het uitlaten van de hond – dit kan al genoeg zijn om iemand een glimlach te bezorgen!

Welke organisaties of acties ken jij nog die eenzame ouderen helpen?

CategoriesGive