6

6 x TOFFE ORGANISATIES VOOR VRIJWILLIGERSWERK

vrijwilligerswerk - nederland - organisaties

Heb je tijd over en zin om dat beetje extra te geven komend jaar? Vrijwilligerswerk doen ontwikkelt jouw kwaliteiten, voelt goed en staat tevens goed op je CV. Maar waar begin je? Wij tippen 6 toffe organisaties waar jij je steentje kunt bijdragen.

6 x plekken om vrijwilligerswerk te doen >

1. WelnU Taal

Heb je een talenknobbel die wat extra uitdaging kan gebruiken? Dan is het lesgeven van Nederlands aan iedereen die nieuw is in Nederland de moeite waard. Hierdoor leren zij simpele gesprekjes te voeren met de buurman in de supermarkt, maar ook brieven van de overheid te ontcijferen. In de steden Amsterdam, Utrecht & Rotterdam worden nu door WelnU Taal lessen aangeboden, maar er zijn natuurlijk veel meer organisaties die dit oppakken andere steden.

2. Meer vrouwen in de politiek

Het percentage vrouwelijke politici in de Tweede Kamer en de Provinciale Staten zit nu op 35%. Dat is al redelijk, maar kan beter volgens de organisatie Meer vrouwen in de politiek. Zij geloven dat met meer vrouwen in de politiek, en dus meer verschillende benaderingen, achtergronden, perspectieven en ervaringen de kans vergroot dat alle onderwerpen die in de samenleving spelen, ook op de politieke agenda terechtkomen. Meer vrouwen in de politiek probeert laagdrempelig vrouwen kennis te laten maken met politiek. Iets voor jou?

7 x inspirerende boeken voor powervrouwen >

vrijwilligerswerk // Nederland // organisaties // bijbaan // CV updaten // goede doel
vrijwilligerswerk // Nederland // organisaties // bijbaan // CV updaten // goede doel

3. Ronald McDonaldhuis

Ze staan door het hele land heen vlakbij ziekenhuizen: Ronald McDonaldhuizen. Hier kunnen gezinnen verblijven waarvan het zieke kind in het ziekenhuis moet slapen – zo blijven ze dichtbij. Deze huizen zijn dan ook 365 dagen per jaar geopend. Je kan op verschillende manieren helpen, maar vooral het schoon houden van de huizen is belangrijk. ‘Een thuis ver van huis’ vat het mooi samen.

Onze tips voor een goede eerste indruk op werk >

4. VoorleesExpress

In Nederland heeft ongeveer 25% van de kinderen een taalachterstand. Hoe tof is het als jij dat getal naar beneden kan helpen? Bij VoorleesExpress krijgt deze 25% extra aandacht door vrijwilligers die voorlezen en taalspelletjes spelen. En ze zijn effectief: ‘Kinderen die mee hebben gedaan aan de VoorleesExpress presteren significant beter op tekstbegrip,’ volgens een onderzoek aan de Erasmus Universiteit. Super leuk als je iets met kinderen doet of wil doen!

vrijwilligerswerk // Nederland // organisaties // CV updaten // goede doel
vrijwilligerswerk // Nederland // organisaties // bijbaan // CV updaten // goede doel

5. Het Dierenasiel

Goed met dieren? Google een asiel dicht bij jou in de buurt en wedden dat ze altijd jouw hulp kunnen gebruiken? Naast het asiel heb je steeds meer opvangcentra waar dieren verblijven waarvan de baasjes overdag werken – ook hier kun jij als dierenvriend de handen uit de mouwen steken: met de dieren spelen, ze voeren, hokken schoonmaken, ze uitlaten, noem maar op.

6. Make-A-Wish

Iedereen kent de organisatie wel: zieke kinderen die een wens mogen doen en die voor één dag niet bezig hoeven te zijn met hun ziekte. Maar deze wensen komen niet zomaar tot stand. Ook hier kan jij een steentje bijdragen op verschillende manieren: als wenshaler, wensvervuller, fotograafvrijwilliger, communicatievrijwilliger, vrijwilliger in het Prinses Maxima Centrum – er is altijd iets te doen.

Inspiratieboost nodig? Dit zijn wereldwijde women empowerment organisaties >

En er is nog zó veel meer te doen! Training geven, stukjes schrijven, naar het buitenland – ga maar door. Heb jij al vrijwilligerswerk opgepakt?

CategoriesWork