D

DOEN IN MONTENEGRO: 11 x MOOIE PLEKKEN OM TE BEZOEKEN

bezienswaardigheden Montenegro - mooiste steden montenegro - montenegro steden - kust montenegro - badplaatsen in montenegro - baai van kotor - kotor montenegro

Een verstopte parel in de Balkan – want ondanks we Montenegro vaak vergeten of overslaan, zit het land vol met prachtige plekken. Zoals immense natuurparken, prachtige stadjes vol cultuur en schattige verborgen baaien en stranden. Hieronder vind je 10 van deze mooie plekken om te doen in Montenegro op een rijtje!

Van cultuur snuiven in de adembenemende Kotor en wandelen in het nationaal park Lovcen tot aan strandhangen in badplaats Budva: dit kun je doen in Montenegro >

Kotor

Kotor is zonder twijfel een van de meest magische plekken langs de kust van Montenegro. In de ommuurde schilderachtige binnenstad komen kronkelende straatjes, pittoreske kerkjes en gezellige pleintjes samen. De stad ligt een beetje verstopt in de baai en wordt omringd door prachtige bergen. Voor perfect uitzicht hierop beklim je de stadsmuren!

Ook leuk! 11 x mooie plekken aan de kust van Kroatië >

Vissersdorpje Perast

Aan de baai van Kotor vind je meerdere prachtige plekjes om te bezoeken. Eén daarvan is het vissersdorpje Perast, waar zelfs met een kleine oppervlakte veel te zien is. Zo bezit het dorpje meerdere musea, talloze paleizen, kerken en prachtige uitzichtpunten over de kloostereilanden tegenover Perast. Hier vind je overigens ook veel bootjes die je maar al te graag naar de Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rotsten willen brengen.

Havenstad Tivat

Naast Perast vind je aan de baai van Kotor ook havenstad Tivat. Door de glamourachtige trekjes zoals jachthavens, hippe cafés, dure restaurants en luxe hotels wordt deze stad ook wel de ‘Monaco’ van Montenegro genoemd.

Nationaal Park Durmitor

Natuur- en wandelliefhebbers kunnen hun hart luchten in één van de meest ongerepte stukjes natuur van Europa. We praten over hoge bergtoppen waar helderblauwe meren verstopt liggen, bijzondere kalksteengrotten en indrukwekkende flora & fauna. Je vindt het allemaal en meer in het Nationaal Park Durmitor.

Badplaats Budva

In de badplaats Budva komt strand en cultuur samen. Zo vind je in de baai een kilometerslange zandstrand waar je heerlijk je handdoek kunt uitrollen of kunt dineren bij de gezellige strandtentjes met uitzicht over het water. Eenmaal onder de stadsmuren wandel je een romantisch decor in met smalle straten, eeuwenoude kerken, prachtige huisjes en zelfs overblijfsels van Romeinse ruïnes.

Ook leuk! 8 x mooie badplaatsen in Turkije >

Eiland Sveti Stefan

Op ongeveer 5 kilometer rijden van Budva vind je Sveti Stefan. Een klein eilandje dat door middel van een dam is verbonden met het vaste land. Het volledige eiland is één resort met strandjes, restaurants en zelfs een casino. Voor wie hier wilt slapen, moet diep in haar buidel tasten. Maar het haalt niet weg dat het een pareltje langs de Adriatische kustlijn is én dat het leuk is voor op je lijst met doen in Montenegro!

Het Skadar meer

Het Skadar meer is een groot zoetwatermeer op de grens tussen Montenegro en Albanië. Je vindt hier prachtige uitkijkpunten over het blauwe water, maar ook rondom het meer is het genieten geblazen. Met boottochtjes over het meer, wijnboerderijen en bergen waar je door heen kunt wandelen.

Historische hoofdstad Cetinje

Hoe vroeger de hoofdstad van Montenegro Cetinje was, is dat na de tweede wereldoorlog omgeruild voor Podgorica. Maar tot de dag van vandaag blijft de historische hoofdstad dé culturele hotspot van Montenegro. Zo vind je hier de Cipur kerk, het klooster van Cetinje, belangrijke (staat)musea en bestaat het centrum uit een aantal indrukwekkende gebouwen en barokke paleizen.

Ostrogklooster

Op een steile klif en in een massieve grote rots vind je een van de belangrijkste religieuze plaatsen van de Balkan. Het Ostrogklooster is niet te missen: het contrast van het bijzondere witte gebouw tegen de grauwe rotsen zijn opmerkelijk en het torent flink boven de beboste heuvels van Ostroska Greda uit. Vanuit het klooster kun je genieten van adembenemende uitzichtpunten. Maar wat voor velen het klooster zo heilig maakt, is het lichaam van Vasilius die hier begraven ligt en volgens gelovigen helende krachten heeft.

Dit zijn bijzondere steden in de Balkan om te bezoeken >

De blauwe grot van Montenegro

We eindigen de reeks met een prachtige blauwe grot die verstopt ligt aan de wilde kust van Lustica. Deze prachtige plek is enkel bereikbaar per boot, wat het stiekem nóg leuker maakt om te doen in Montenegro. Want vaar je eenmaal naar dit natuurfenomeen wordt je begroet met een blauwe ligt dat in de grot reflecteert. Boek hier je tour >

En, wat staat er op jouw bucketlist om te bezoeken en te doen in Montenegro?

CategoriesEuropa