B

BIJZONDERE STEDEN IN DE BALKAN OM TE BEZOEKEN

Een stedentripje plannen is dan een goed idee! Heb je alleen alle ‘standaardsteden’ als Londen, Parijs en Barcelona al gezien? Hieronder vind je 8 bijzondere steden in de Balkan om te bezoeken tijdens jouw citytrip.

Vind hier de bijzondere steden in de Balkan voor jouw eerst volgende stedentrip > 

1. Kotor, Montenegro

Hou jij van schilderachtige stadjes waar de tijd stil lijkt te staan? Kotor is zonder twijfel een van de meest magische plekken langs de kust van Montenegro. Het ligt een beetje verstopt in de baai van Kotor en wordt omringd door een prachtig uitzicht op de bergen. In de middeleeuwse, oude stad is het lekker druk in juli en augustus, maar over het algemeen heeft deze stad z’n authenticiteit en charme weten te behouden.

bijzondere steden balkan - stedentrip balkan - steden balkan - balkan - stedentrip europa

2. Belgrado, Servië

Misschien omdat het niet de állermooiste stad is die je ooit zal zien, maar een bezoekje aan deze Servische hoofdstad is zeker de moeite waard. In Belgrado kun je elke avond wel een goed feestje pakken, maar ook op cultureel en historisch gebied continu iets nieuws ontdekken. Daarnaast vind je hier Ada Ciganlija: een prachtig riviereiland omringd door bos.

Meer tips nodig? Vind hier 7 x bijzondere bezienswaardigheden in Belgrado >

belgrado - servie - balkanlanden - balkan landen - stedentrip europa - citytrip europa - bijzondere steden europa

3. Ohrid, Noord-Macedonië

Deze stad ligt aan een van Europa’s oudste, diepste en mooiste meren: het Ohrid meer. Dit is een van de populairste zomerplaatsen in de Balkan. Installeer je op een van de kiezelstranden en geniet van een zonnige vakantie. Ohrid wordt daarnaast ook wel het ‘Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. Dat komt omdat er ooit 365 religieuze plekken in de stad te vinden waren. Nu zijn het er een stuk minder, maar degene die er nog staan, zijn zeker een bezoek waard.

4. Tirana, Albanië

Deze kleurrijke, bijzondere gateway naar de rest van Albanië heeft een van de mooiste stranden van Europa. Tirana is niet te gepolijst en heeft geen toeristische attracties waarvoor je een half uur in de rij moet staan. Daarnaast kun je hier overnachten en lekker eten voor een erg leuke prijs. Ook zonder al die toeristische highlights is er in deze stad genoeg te beleven om je een paar dagen te vermaken.

5. Split, Kroatië

Door heel Europa vind je oude ruïnes, maar er is geen andere plaats waar je zo omringd wordt door historie en oude gebouwen dan in Split. Traditioneel gezien was deze stad de belangrijkste haven om de nabijgelegen eilanden te ontdekken. Je vind hier allerlei restaurants waar je heerlijk eet, prachtige hotels en veel natuur in de omgeving zoals de Mosor berg en het wonderschone Krka National Park. Meer bijzondere plekken in Kroatië vind je hier >

split - kroatie - stedentrip - citytrip - balkan - steden balkan - stedentrip europa

10 x steden om goedkoop te drinken >

Vind hier meer bijzondere steden in de Balkan om te bezoeken > 

6. Prizren, Kosovo

Deze culturele hoofdstad van Kosovo is misschien wel de beste plek om een reis te starten door het tweede jongste land in de wereld. Ooit was Prizren een belangrijke stad in het Ottomaanse Rijk.

Daarom vind je hier nog steeds veel architectuur en cultuur uit die tijd en wordt hier nog veel Turks gesproken. De stad komt echt tot leven in augustus tijdens het Dokufest, een internationaal documentaire- en korte film festival. Je vind hier dan allerlei tentoonstellingen, filmvertoningen en feesten.

7. Sarajevo, Bosnië & Herzegovina

Sarajevo is een plek waar Turkse invloeden, multicultureel erfgoed en littekens uit de oorlog samenkomen, en waar je soms het idee hebt dat er sinds lange tijd niks is veranderd. ‘Oost meets west’ is een goede manier om het uiterlijk en de sfeer van de stad te omschrijven. Het gevoel dat je krijgt als je hier door de straten loopt en een koffietje in een van de gezellige cafés drinkt, is reden genoeg om een ticket te boeken.

8. Plovdiv, Bulgarije

Plovdiv in Bulgarije wordt gezien als de oudste nog bewoonde stad in Europa. Om een goede indruk van de stad te krijgen, kun je het beste naar het Romeinse amfitheater van Philippopolis lopen. Terwijl er in deze stad genoeg dingen te zien en te doen zijn, is het ook een echte aanrader om Valle de Tracia, Bulgarije’s wijngebied, te ontdekken. Kun je ook weer zeggen dat je een wijntje uit Bulgarije hebt gedronken!

Meer tips nodig voor deze stad? Vind hier de 12 leukste plekken van Plovdiv >

Welke van deze bijzondere steden in de Balkan staat er bovenaan jouw lijstje?

CategoriesEuropa