Al eerder hadden we het over etiquette tijdens een chic diner, maar we gaan (letterlijk) nog een stapje verder met culinaire etiquette in het buiteland. Want ‘blijkbaar’ steek je je middelvinger op in Griekenland of krijg je een zoveelste mandje brood voorgeschoven omdat ze denken dat je nog niet genoeg hebt. Oh en in Japan worden ze razend als je een fooitje achterlaat. Tja, dat wist je van tevoren niet. Snappen wij gewoon. Maar de volgende keer ben je helemaal voorbereidt, want dan heb je dit artikel gelezen. Toch?
Op sommige plekken in Azië wordt boeren zeer gewaardeerd, mag je niet zoenen in het openbaar en riskeer je een boete van €500 als je kauwgom op de grond gooit. Zout strooien op je gerecht? Je krijgt een Egyptische boze chef naast je tafel. Blend with the locals en know your things. Ready? Lees snel verder!
Vietnam
Je bent aan het backpacken in dit prachtige land en wordt uitgenodigd door een gastvrije familie voor een etentje (een zeer waarschijnlijke situatie). Wees niet bang dat je voor de kosten van het familiediner op moet draaien, want in Vietnam betaalt de oudste persoon aan tafel. Probeer het ook niet, want het wordt niet gewaardeerd. Wacht overigens ook met aanschuiven voordat de oudste persoon zit. Soms moeilijk in te schatten, dus ga gewoon als laatste zitten. En oh ja, geef alles met beiden handen aan.
10 x écht leuke plekken op Canggu, Bali
”Stokjes in je rijst steken tijdens een eetpauze?
Doe maar niet….”
Japan
Waar je in Amerika nog net niet (of net wel) achtervolgd wordt als je geen fooi achterlaat, wordt het achterlaten van geld in Japan gezien als pijnlijk en neerbuigend. Tip is een extra stimulans die ze niet nodig hebben. Oh en als je verkouden bent, loop dan af en toe naar het toilet. Je neus snuiten in het openbaar (en zéker aan tafel) is echt n-o-t d-o-n-e.
Diner-etiquette in het buitenland
Hoe zit het eigenlijk met fooi in andere landen?
Maleisië
Ben je een beetje naar beneden gereisd en inmiddels een hele leuke jongen tegen gekomen, of is je lover overgevlogen om jouw backpack-avontuur samen voor te zetten. Leuk. Waarschijnlijk zijn jullie flink in de mood voor een romantisch diner inclusief natafel sessie. Maar let op, want op veel plekken in Maleisië is het absoluut niet toegestaan om in het openbaar te zoenen.
In geheel Azië…
… kun je lekkere noedels- en rijstgerechten bestellen. Maar als je even een eetpauze neemt om bijvoorbeeld de indrukken om je heen in je op te nemen, laat dan je stokjes niet rechtop in je gerecht staan. Dit wordt tijdens begrafenissen in Azië gedaan en zoals je snapt: dat toont niet echt respect voor de doden. Hetzelfde geldt voor je het schoonlikken van je kom: een bizarre belediging.
Diner-etiquette in het buitenland
”Je eten slurpen om vervolgens een harde boer te laten? Helemaal oké!”
Singapore
Sta je een uur in de wind te ruiken door die knoflookbollen die in jouw gerecht zaten? Tandenpoetsen, geen kauwgom knauwen. Dat is in Singapore totally not done. Net als weggooien op straat, dan kun je je rekening plunderen voor een boete van €500. Just saying.
Taiwan
Mocht je richting Taiwan gaan; dan wordt, anders dan in ons kikkerlandje, een boertje na het eten zéér gewaardeerd. Gekke verdeling van manieren trouwens in Azië, want ook als je je eten slurpt vinden ze dat meer dan oké.
Spanje
Ook al staan al je knopen al open en zit je bommetje vol. In Spanje is het normaal om een dessert (postre) te bestellen na je maaltijd. Met al je tafelgenoten delen is prima, maar beledig de Spanjaarden niet. Koffie is overigens ook goed.
Houd rekening met deze belangrijke koffiegewoontes
in het buitenland
Diner-etiquette in het buitenland
Turkije
Niet iedereen is zo greedy als sommigen Nederlands. Zoals wij bij het vertrekken in een restaurant soms durven aan te geven dat we ‘’één koffie hadden’’, en ‘’1/5 van de frietjes’’, is dat in Turkije ondenkbaar. De rekening splitten doe je hier niet. Uiteindelijk betaalt de initiatiefnemer altijd. Tikkie, ik zie hier een businessplan liggen. Of toch niet..
Griekenland
Stel, je zit met vier vriendinnen op een terrasje en wil vijf wijntjes bestellen (wat sowieso al dom is, bestel een fles), steek dan never vijf vingers op. Dat staat in Griekenland namelijk gelijk aan je middelvinger. Het gebaar heet ‘moutza’ en is extreem beledigend voor de Grieken. Mocht je in het ergste geval toch écht het getal vijf moeten uitbeelden, richt je handpalm dan naar je gezicht.
8 reisapps voor een geslaagd tripje
Egypte
Ben jij een zoute eter en vind je de crispy zoutkorrel soms een toevoeging aan je gerecht (ik wel), zoek dan een andere vakantiebestemming. Zout toevoegen aan je gerecht is in Egypte een van de grootste beledigingen voor een kok. Het betekent maar een ding: je vindt zijn eten smakeloze shit.
Diner-etiquette in het buitenland
“Ook al kampt de bevolking met een drankprobleem, in Oost-Europa is het erg onbeleefd om drank te weigeren.”
In de Arabische samenleving…
…is de linkerhand onrein. Bah. Goor. Weet je waarom? Ze gebruiken deze om hun bips mee schoon te vegen en geld mee aan te nemen. Ben je aan het eten en vraagt iemand je om de couscous? Geef deze dan aan met je réchterhand.
Niet opvallen als toerist en blenden met de locals?
Dit moet je weten!
Brazilië
Met je handen eten is hier echt niet netjes. Zelfs niet je patat. Of je pizzapunt. Of sticky chickenwings. Locals eten zelfs deze gerechten haast allemaal met mes en vork. En als het echt niet anders kan, dan doen ze het met een servetjes. Wat een manieren.
Mexico
In Mexico is het volgens de bronnen dan weer omgekeerd. Hier kun je verwaand aangekeken worden als je met mes en vork eet.
Oost-Europa
Ook al kampt een groot deel van de bevolking met een drankprobleem, in Oost-Europa is het heel onbeleefd om drank te weigeren. Misschien is dat juist de reden van het probleem. Wil je minderen in je alcoholconsumptie, drink je glaasje dan niet tot de bodem leeg, want er staat zo weer een refill voor je neus. Ook koffiekopjes worden in Oost-Europa tot de rand volgeschonken. Een volle kop koffie staat voor een rijk, gevuld en gelukkig leven.
PIN IT!
Houd rekening met deze diner-etiquette in het buitenland en het komt helemaal goed met jouw tripje. Geen scheve blikken, risico op alcoholisme of hoge boetes. Wat is jouw grootste culinaire blunder in het buitenland geweest? Deel het op @girlswhomagazine!