&

”ALS JE KLEIN BEGINT, KAN EIGENLIJK NIETS MIS GAAN” | Drankje met… Onderneemster Mandy de Groot

In een van de oude zij staarten van Leiden bevindt zich concept store MEI van Mandy de Groot. Als je denk dat dit haar eerste concept is dan heb je het mis want dit is alweer haar tweede succesvolle onderneming.

In een van de oude straatjes van Leiden bevindt zich concept store MEI van Mandy de Groot, haar tweede succesvolle onderneming. Samen met haar hond Elton ontvangt ze haar klanten met een brede glimlach op haar gezicht. Dat is logisch, want ze staan op het moment een winkel binnen te lopen vol wonderbaarlijke spulletjes. 

 

Na je taartenwinkel BLOEM in Den Haag werd het tijd voor je mooie concept store MEI in Leiden. Hoe kom je bij deze concepten?

Eigenlijk combineer ik gewoon de dingen die ik het gaafst vind om te doen, met wat ik zelf graag wil zien in het straatbeeld of online. Bij BLOEM wilde ik een plek creëren waar mensen zich thuis voelen, zoals ik me vroeger bij mijn oma voelde. Met MEI wil ik laten zien dat vintage en fairtrade niet stoffig of duf is, maar juist bijzonder en creatief.

Dagje Leiden? Hier moet je echt gaan lunchen

En hoe ziet een week werken in concept store MEI eruit?

Elke week is anders in concept store MEI, dat vind ik het allerleukst aan ondernemen. Ik gebruik de winkel vaak als mijn kantoortje waar ik nieuwe projecten uitwerk, foto’s maak, aan de webshop werk en heel veel klets met lieve mensen die langskomen. Als ik zelf niet in de winkel ben, struin ik vintage markten af naar treasures, plan ik nieuwe reizen, ben ik op zoek naar nieuwe fairtrade merken of bouw ik de winkel of mijn huis om. En nu het lekker weer is kan ik eindelijk eens op mijn vintage zwembad-ligbedjes in mijn zelf-verbouwde tuin liggen.

Wat maakt concept store MEI bijzonder?

Ik denk vooral de combinatie van vintage en fairtrade. Alles is óf oud en gerecycled óf met de hand gemaakt door kleine lokale ondernemers uit het verre oorden. Zo breng ik tijden, culturen en stijlen die me inspireren samen in iets wat toch als één geheel voelt. Kelim kussens uit Marokko, slangen armbanden uit Indonesië, Frida Kahlo tasjes uit Mexico of gouden spinnen uit de fifties. Ik verzamel alles wat ik zelf heel mooi vind.

Steeds vaker merk ik dat mensen letten op waar hun spullen vandaan komen en of er iemand onder geleden heeft. Ik denk (en hoop) echt dat fairtrade straks de norm gaat worden. Want, het is toch helemaal niet gek om mensen een eerlijk loon te betalen en ervoor te zorgen dat ze een fijn leven kunnen hebben?

Bekijk hier het assortiment van conceptstore MEI

Wat vind jij het leukste aan ondernemen? En heb je tips voor andere girlbosses?

Het leukst is eigenlijk dat je kunt doen en laten wat je wilt. Dat gevoel heb je natuurlijk niet altijd, want er zijn sowieso klussen die je leuker vindt dan anderen, maar je kunt je eigen pad bepalen en steeds weer iets nieuws zoeken om je bedrijf te verbeteren of uit te breiden. Je kunt altijd wel ergens je creativiteit in kwijt.

”Doe waar je energie van krijgt”

Mijn grootste tip is misschien wel dat je moet gaan doen waar je energie van krijgt. Als je klein begint, kan er eigenlijk niets misgaan. En als ‘the time right’ is, kun je zo groot worden als je wilt. Zo creëer je je eigen droombaan. Natuurlijk is er stress en zijn er tegenslagen, maar die heeft echt iedereen. De aanhouder wint. En vergeet niet dat in de natuur niets het hele jaar bloeit; neem ook tijd voor jezelf.

Wat voor leuke ideeën heb je nog allemaal  op de plank liggen?

Ik heb nog zoveel ideeën voor MEI! Ik wil graag meer aan het werk als interieurstylist en vaker startende girlbosses helpen met dingen waar ik zelf tegenaan liep. Daarnaast is één van mijn grote dromen het schrijven van een boek, maar ik ben ook bezig met mijn eigen fairtrade lijn waarvan een deel van de opbrengst naar goede dieren-doelen gaat. Ook wil ik al heel lang beginnen met eigen organic beauty producten. Ooit komt er een eco-hotelletje met een gave glamping. En dan in de zomer keihard werken en de hele winter reizen.

Als je nu je tas mocht pakken en in het vliegtuig mocht stappen, wat zou je mee nemen en waar zou je dan naar toe gaan?

Zo moeilijk dit! Ik heb de halve wereld op mijn wish-list staan. Ik heb een tijdje in Amerika gewoond en dat land blijf ik geweldig vinden. Zoveel diversiteit, mooie natuur, gave steden en zulke lieve mensen. Maar ook Guatemala en Marokko hebben mijn hart gestolen.
Op dit moment staan Peru en Midden-Afrika het hoogst op mijn lijstje. Ik neem nooit veel mee als we gaan reizen (mijn vriend neemt meer mee dan ik, en blijft stug 3 truien en 2 vesten meenemen naar het warme oorden). Maar ik neem wel altijd héél veel mee terug haha.

Wat te gek! Maar laten we voor nu toch maar even in Leiden blijven. Wat zijn je favoriete spots in Leiden?

Leiden is een mega mooie stad waar ik nu iets meer dan twee jaar in een te schattig oud wevershuisje uit 1850 woon. Het is net Amsterdam, maar dan wat gemoedelijker. Als je hier iemand aanstoot zegt iedereen sorry en mensen houden de deur nog voor elkaar open. Heerlijk. Ik lunch graag bij favoriet Roos of Francobolli, waar ze een enorme wand met ansichtkaarten hebben die je kunt uitzoeken en zij voor je op de bus doen. Nét buiten Leiden is Noordwijk Buiten; een heel gaaf theehuis middenin de bollenvelden, in een kas met rotan hangstoelen, een oude bus en een pluktuin. En er zijn echt héél veel gave vintage kledingwinkels, zoals VNTG en Kleedvermaak.

182 koffiespots met de lekkerste koffie

Welke items van concept store MEI zou ik echt in mijn huis moeten hebben?

Ik neem zelf natuurlijk regelmatig iets mee naar huis. Ik vind alles in MEI mooi (anders mag het de drempel niet over) maar soms heb je gewoon favorietjes die gelijk mee moeten. Zo ben ik nog steeds mega blij met mijn slangen-kandelaar van Doing Goods, parelmoer appel van À la en art prints van Studio Roux en Hotel Magique. Maar ik heb ook heel veel vintage schatten, treasures van reizen en mineralen die overal en nergens vandaan komen. Ik zeg altijd dat mensen alleen moeten kopen waar ze écht heel blij mee zijn. Niet de beste verkooptactiek, maar ik vind het zonde dat we tegenwoordig te veel spullen hebben. Mensen zijn soms bang dat items niet in hun huis passen, maar als je steeds kiest wat je mooi vindt en als je dat met elkaar combineert krijg je vanzelf een hele mooie mix aan stijlen!

Ik denk dat we nu allemaal wel zin hebben om goed te shoppen bij Mandy en haar lieve hond Elton even flink knuffelen! Mocht je niet gelijk naar Leiden kunnen gaan. Dan kan je ook online bij concept store MEI shoppen. Meer interviews lezen met girlbosses?
Vind ze hier!

 

CONCEPTSTORE MEI
Pieterkerk Choorsteeg 18 Leiden
Telefoon: 071-7852199
Email: info@conceptstoremei.nl
Openingstijden
Woensdag t/m zaterdag: 11:00 – 18:00
Laatste zondag van de maand: 12:00 – 18:00

CategoriesDrankje met