K

KOFFIEGEWOONTES IN HET BUITENLAND: HOE ZIT DAT?

koffie bestellen in frankrijk - koffie bestellen in spanje - cappuccino frankrijk - gewone koffie frankrijk

Wat bestel je als een cappuccino wil in Frankrijk? Wat zijn de koffiegewoontes in Italië en hoe drinken Spanjaarden hun koffie het liefst? In dit artikel vind je een aantal van de (ongewone) koffiegewoontes in het buitenland. 

Koffie bestellen in Italië

In Italië kun je flink wat koffiebloopers maken. Dus, tijd voor een lesje koffiegewoontes in het land van de koffiespecialisten. Wil je niet scheef aangekeken worden? Bestel dan alleen een cappuccino in de ochtend en bestel absoluut geen coffee to go. Dit is erg beledigend voor de Italianen.

Ook leuk om te weten: in Italië drinken ze de koffie vaak staand aan de bar, in één teug leeg. Wanna know why? Italianen zien koffie als een oppeppende ‘drug’ en een normaal medicijn neem je ook niet zittend. In Italië doen ze trouwens niet mee aan de blue latte of red velvet smaakjestrend. Hier drinken ze koffie zo puur mogelijk, dus zonder enige toevoeging.

De laatste tip is een hele belangrijke, want veel toeristen gaan hier de mist in. Als je in Italië een ‘espresso’ bestelt, krijg je een normale koffie. Wil je een espresso, dan bestel je een ‘caffe’. Phoe, ze maken het ons niet makkelijk.

Koffie bestellen is gelukt, maar hoe zit het met de fooi etiquette hier?

Koffie bestellen in Spanje

Spanje kent een uitgebreide koffiecultuur. Spanjaarden nemen over het algemeen overal hun tijd voor, en dit geldt ook voor het drinken van koffie. Dit doen ze de hele dag door. Voor en tijdens hun werk, na alle maaltijden en op gezette tijden. Ze beginnen zo vroeg mogelijk met hun eerste bakkie. Nog niet zolang geleden was het heel normaal om ’s avonds koffie klaar te maken om deze de volgende ochtend in de magnetron op te warmen.

De Spaanse koffie Cortado is een espressovariant met warme melk en één van de meest populaire koffiesoorten in Spanje.
Zin in een ‘normale’ koffie? Bestel dan een Americano. Liever een sterk scheutje?Voor een cappuccino zoals wij deze gewend zijn bestel je een café con leche.

Je een avondje dineren kun je ook een ‘Carajillo’ bestellen: aan deze mini koffie-cocktail wordt een scheutje brandy of likeur toegevoegd.


Koffie bestellen in Frankrijk

De Fransen serveren een café au lait bij het ontbijt, in een brede mok, zodat je er een croissantje in kan dippen. Goed om te weten: als je op toeristische plekken (vooral in Parijs) zeker wilt zijn dat ze niet expres een dure en gigantische kop koffie met melk serveren, dan kun je specifiek vragen om un petit crème.

Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin.

Wil je gewone koffie in Frankrijk? Bestel dan “Un café”. Hiervoor krijg je een klein kopje sterke zwarte koffie en 9 van de 10 keer is dat een espresso.

Cappuccino in Frankrijk? Pas op, want deze koffievariant met opgeklopte melk kan in Frankrijk nogal teleurstellend (en duur) uitpakken. Bestel je een cappucinno in Frankrijk, dan krijg je óf koffie met slagroom, óf met koude melk, óf met melk in een afzonderlijk kannetje, óf met een mini laagje schuim. Kortom, don’t even try. 

Koffie drinken in Amerika

Koffie wordt in Amerika vooral on the go gedronken, en daarom is de Starbucks mega populair in Amerika. Ook is het gebruikelijk om koffie in een ‘coffeeshop’ te drinken, om gebruik te maken van gratis Wi-Fi. Zo kunnen zakenmensen makkelijk buiten de deur werken. In New York nemen ze er wel tijd voor trouwens want eh, Instagram! Doe maar een Iced Caramel Frappucino, voeg er wat slagroom aan toe, ga klaarzitten of –staan, poseer, klik en deel met #coffeegram.

Koffiegewoontes in het buitenland

Koffie bestellen in Zweden

Tot slot.. ook Zweden heeft zijn eigen koffie gewoontes. Zo is het heel normaal om een gratis tweede kopje te krijgen, als je eerste op is. Dit noemen de Zweden “påtår”. In Zweden wordt minstens een, soms twee keer per dag een Zweedse koffiepauze ingelast, ‘de fika’. Dit zien ze als een moment van rust, die ze alleen of met vrienden door brengen. ‘Leven zonder fika is ondenkbaar.’  Een kopje koffie met kanellbullar. Het is precies het clichébeeld dat we hebben van een Zweedse koffiepauze.