O

ONDERZOEK BEWIJST: DE TOETJESMAAG BESTAAT!

In de horeca grappen gasten vaak dat ze ”een andere maag hebben voor de desserts”. Leuk bedacht, maar regelrechte onzin natuurlijk. Althans, dat dachten we tot voorheen, want nu wijst onderzoek uit dat die speciale toetjesmaag wel degelijk bestaat!

Een onderzoek van 40 jaar

Onderzoeker Barbara Rolls van Penn State University dook in het fenomeen van “de toetjesmaag”. Maar liefst 40 jaar lang onderzocht ze dit topic. Je, echt. Die zal flink wat desserts hebben uitgeprobeerd in die periode.

Onlangs publiceerde ze dan eindelijk haar resultaten. Een vrij lang en complex verhaal, maar om ‘m begrijpelijk te maken: de ‘sensorische specifieke verzadiging’ zorgt ervoor dat wij levensgenieters nog ruimte kunnen maken voor een dessert na het eten. Niet figuurlijk, maar letterlijke ruimte.

Aan de slag dan maar! 10 x lekkere dessert recepten >De evolutie van de mensheid

Dat we na het eten nog ruimte hebben voor iets zoets na een etentje, is te danken aan de evolutie van de mens. Vroeger at men veel van hetzelfde, maar sinds het culinaire aanbod is gestegen heeft de mens behoefte gekregen aan variatie in het menu. Die variatie is tevens nodig om voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Ook kan je misselijk worden van teveel hetzelfde eten, terwijl je afwisseling tussen hartig en zoet eten je juist voldoening kan geven. Na een groot bord spaghetti heb je vaak geen zin in nóg zo’n bord met dezelfde smaken. Je eetlust is nog niet weg, maar je hebt wel trek in een andere smaak, die van een cheesecake bijvoorbeeld. Daar is dan gelukkig nog ruimte voor, en op die manier mogen we allemaal in ons handjes klappen met de toetjesmaag. Feest!

Dit zijn de dieettrends van 2020 >