C

CULINAIRE GEZELLIGHEID IN BERGEN: THE BOURBON ROOM

We lijken het soms eventjes te vergeten; dat er buiten Amsterdam ook veel te beleven is. Zeker op culinair gebied. Af en toe bezoeken wij dan ook omliggende steden en dorpen, om jullie op de hoogte te brengen van bijzondere plekken buiten ons Mokum. Wij bezochten Het Bourgondische drop bergen en ook daar hebben we een zaak gevonden voor op jullie Culinaire Bucketlist. En niet alleen voor dit restaurant is Bergen een bezoekje waard. Het gefilterde licht dat door de bomen valt, de lommerrijke lanen en de unieke ligging tussen bos en duin, de gezelligheid komt overal terug – de inspiratie borrelt als vanzelf op. The Bourbon Room Bergen.

We lijken het soms eventjes te vergeten; dat er buiten Amsterdam ook veel te beleven is. Zeker op culinair gebied. Af en toe bezoeken wij dan ook omliggende steden en dorpen, om jullie op de hoogte te brengen van bijzondere plekken buiten ons Mokum. Wij bezochten het Bourgondische dorp Bergen en ook daar hebben we een zaak gevonden voor op jullie Culinaire Bucketlist. En niet alleen voor dit restaurant is Bergen een bezoekje waard. Het gefilterde licht dat door de bomen valt, de lommerrijke lanen en de unieke ligging tussen bos en duin, de gezelligheid komt overal terug – de inspiratie borrelt als vanzelf op.

De Sfeer & Het Interieur

The Bourbon Room, gelegen in het kleine stadshart van Bergen, heeft een fijn plekje in ons hart veroverd. Niet alleen door de bijzondere gerechten en smaakcombinaties (daarover later meer), maar ook door de extreme gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer die in de eigentijdse zaak hangt. Deze aangename sfeer wordt deels bepaald door de inrichting van de zaak.

Voor de zaak staat een gezellig terras die klaar staat om buiten te beginnen met een aperitief. Buiten dineren kan ook, maar de rumoerigheid die uit de zaak kwam zagen wij ook wel zitten. Zeker op zonnige dagen zoals we die achter de rug hebben, is een terras een fijne bijeenkomst.

Als je The Bourbon Room binnenkomt, zie je een mooie lange bar die door de eerste helft van de zaak loopt. De bar eindigt in een open keuken waar het keukenteam gepassioneerd boven de pannen en borden hangt. Iedereen kan meespieken wat er gebeurt en dat is alleen maar leuk; ook onderling hangt er een erg goede sfeer.

Bron: hans mooijer photography. The Bourbon Room Bergen

Het Personeel

Belangrijker dan de uitstraling en het interieur vinden wij toch wel de bediening die een zaak maakt wat het is. Zoals ik hierboven al kort vermeldde hangt er onderling in het team een opvallend fijne sfeer. De sommerlier en de chef communiceren over de smaakcombinaties, de twee serveerders vullen elkaar goed aan terwijl ze aan je tafel staan en ook de barman lacht om de grapjes van zijn collega’s. Het is zo’n plek waar je met plezier naar je werk gaat. Heel fijn om dat als gast mee te krijgen.

‘De gasten genieten, dat valt op’

Eigenaar Shervin begon op zijn vijftiende bij Nero als glazenophaler, doorliep de middelbare hotelschool en deed ervaring op in zowel eetcafé’s als Michelin restaurants. Nu is hij ook trotse eigenaar van The Bourbon Room. De zaak zit vol, het personeel is gepassioneerd en heeft het naar hun zin. Datzelfde geldt overigens voor de gasten die de zaak vullen. Ze genieten, dat valt op. Per gerecht krijgen we een goed geselecteerde wijn en een uitgebreide uitleg over waarom deze nou zo goed samengaat met het gerecht. Na de eerste succesvolle gang vertrouw je direct op de kennis van het personeel, ook dat is fijn.

‘Als de meeste gasten vertrokken zijn, komt de Bourbon op tafel en worden er goede gesprekken gevoerd’

Ook chefkok Ilka Bon weet maar al te goed waar ze mee bezig is. Maar met een flink portie culinaire ervaring achter de rug in onder andere een sterrenzaak, kan dat ook haast niet anders. En oh, wat is het leuk om een vrouwelijke chef te zien genieten in een open keuken. Moet toch even gezegd worden!

Niemand is vies van een gezellig praatje. Wanneer de meeste gasten de zaak hebben verlaten en de hoogste druk van de avond af is, komt de Bourbon op tafel te staan en worden er goede gesprekken gevoerd. Deze persoonlijke touch & interactie maakt de avond nóg leuker en maakt The Bourbon Room een nog fijnere plek.

The Bourbon Room Bergen

Eten & Drinken

Je bent er tot dusver waarschijnlijk al achter dat The Bourbon Room in Bergen een bezoekje waard is, en we hebben het nog niet eens écht over het eten gehad. Tijd om je daar wat meer over te vertellen dus, zodat het besluit hierna echt gemaakt kan worden. 

The Bourbon Room hanteert een uitgebreid a-la-carte menu met tamelijk herkenbare gerechten zoals een steak tartaar, pasta vongole en boerderij kip. Ieder gerecht wordt geserveerd met verfijnde ondersteuners. De kip bijvoorbeeld komt met rouleau, een boutje en schuim van gevogelte. Wil je verschillende dingen proeven, dan is Plateau The Bourbon Room iets voor jou; een assortiment van verschillende luxe bites die door de chef zijn samengesteld.

Binnenkort in Haarlem? Dit restaurant moet je
niet overslaan!

Wil je echter wat meer uitpakken, dan zou ik absoluut gaan voor een 3-, 4-, of 5-gangenmenu. Met wijnarrangement uiteraard! Door middel van een aantal gerechten te specificeren zal ik jullie toelichten waarom.

Wij begonnen met een seizoensgebonden eerste gang: Asperge Flamande.Uiteraard anders doen hoe we deze thuis klaar maken. De witte & groene asperges werden geserveerd met beenham, aardappelkraantjes, een kwartelei, peterselie en een gelei van het asperge-vocht. Dit frisse gerecht werd versterkt door de Delobel Sauvignon Blanc Touraine.De wijn smaakt enerzijds pittig en groen, anderzijds zacht en weelderig. De afdronk was zuiver en verlangde naar een volgende slok. Bij gebrek aan wijnkennis kan ik niet precies uitleggen wáarom deze wijn goed samenging met dit gerecht, maar feit is dát ‘ie goed samenging.

Asperge Flamande & Forel. The Bourbon Room Bergen

De volgende gang was tevens de favoriet van de avond. Op een prachtig blauw-gekleurd bord lag een hardgebakken verse makreel die aan de andere kant perfect gegaard was. Deze lag op een bedje van rauwe langoustine en werd omringd door een vinaigrette die gecombineerd werd met een smaakvolle visbouillon van de graat van de makreel. De courgette & venkel gaven een frisse touch aan het geheel. Onze vriendelijke serveerder schonk hier een goudgele Viognier Corette van De Gouden Ton bij. Deze wijn beviel zo in de smaak, dat we eigenlijk ons wijnarrangement wilden stopzetten en de romantische relatie met de krachtige wijn wilden voorzetten. Uit professionaliteit hebben we dit idee maar uit ons hoofd gehaald en gewacht tot na het dessert. De smaak was krachtig, rijk en goed in evenwicht. Vettig van structuur, maar fris van smaak.

The Bourbon Room Bergen

We gingen nog één gang door met vis. Ditmaal een zeeforel met cremé van doperwten, truffel, fondant aardappel en een sausje van het forel-vocht en champagne. Zeer verdrietig was ik toen ik van de laatste hap genoot en deze smaaksensatie voorbij was. Maar goed, kleinigheidje houd je toch;). We dronken hier een Verdejo van Okhuysen bij, die werd getypeerd door tropisch fruit en een vleugje vanille. Het hout werd mooi versmolten met de frisse structuur van de verdejo en ging wederom uitstekend samen met het gerecht.

Deze rode wijn is heerlijk op zonnige dagen!

Het hartige gedeelte eindigde met dungesneden rib-eye met daar omheen tuinbonen, bundelzwam en artisjok, waar de eigen jus a-la-minute overheen gegoten werd. Uiteraard dronken we hier een rode wijn bij; Matsu el Picaro uit 2016. Op de wijnfles stond een groot gezicht van een jonge man; de kleinzoon van de wijnboer. De fles wordt in verschillende formaten verkocht. De grootte van de fles werd gekenmerkt door de verschillende generatie-gezichten van het wijnbedrijf. Leuk weetje, vond ik.

The Bourbon Room Bergen

De hangop van vanille met aardbei, merinque en rabarber was een heerlijke afsluiter van 5 geweldige gangen. Om het compleet te maken dronken we hier een typische Moscato D’asti bij, gekenmerkt door  honing, zoet wit fruit en bloemen.

De uitvoerige uitleg over zowel de wijn als de ingrediënten zorgde voor een interessante en leerzame avond. Weten wat je eet & drinkt maken de twee hobbies nóg leuker.

De Rekening

Voor 3 gangen betaal je bij The Bourbon Room €31,50. Voor 4 gangen €37,50 en voor 5 gangen €42,50. Nou, je hebt kunnen zien uit wat voor gerechten dit menu bestaat. Wij vinden de prijs-kwaliteit verhouding erg goed! Voor een bijpassend glas wijn betaal je €5,50 per gang!


Wijn Spijs Wandeling & Heerlijk Bergen.. op Wielen

The Bourbon Room doet regelmatig mee aan leuke evenementen in de beurt. Zo nemen ze op 10 juni bijvoorbeeld deel aan de WijnSpijs wandeling in Bergen. Met deze gezellige wandeling loop je met culinair gezelschap langs vijf hotspots en fine dining zaken, waaronder The Bourbon Room. Overal wordt je gastvrij ontvangen en staat er een verfijnde wijnspijs combinatie voor je klaar. Een heerlijke ontspannen middag voor winelovers en foodies. Lekker Bourgondisch doen in Bergen!

Ook staan ze van 22 t/m 24 juni Heerlijk Bergen.. Op wielen op de planning. Tijdens dit event wordt Het Ruïnekerkterrein omgetoverd tot een waar foodfestijn. Het evenement staat in het teken van culinair genieten op wielen, echt iets voor ons!

Deze foodfestivals en culinaire evenementen wil jij
niet missen dit jaar!

Bron: @lifeoflonneke, WijnSpijs Wandeling