C

CITY GUIDE ZAGREB: 11 x TO DO’S & LEUKE HOTSPOTS

zagreb - city guide - citytrip - kroatië

Eén van Europa’s mooiste en nog redelijk onontdekte steden: Zagreb. De hoofdstad van Kroatië biedt toffe musea, heerlijk eten en veel geschiedenis. Daarnaast is het weer ook zeker een pluspunt! Hieronder zetten we nog enkele pluspunten op een rijtje voor jouw perfecte citytrip.

Wat te doen in Zagreb? Hier vind je de leukste tips >

Leuke dingen om te doen in Zagreb

1. Bezoek De Kaptol

Zagreb bestond in eerste instantie uit twee oude steden: Kaptol en Gradec. Het heeft honderden jaren geduurd voor de twee mengden. De geestelijken zaten gesitueerd in Kaptol, waar in 1094 het bisdom ontstond. Hier vind je dus ook de kathedraal, welke je absoluut niet mag missen. De kathedraal vertelt precies de geschiedenis die Zagreb heeft doorstaan: invallen van de Mongoliërs, aardbevingen & heerschappij van de Ottomanen.

Zagreb - Gradec - city guide - citytrip - Kroatië
Zagreb – Gradec – city guide – citytrip – Kroatië

2. En de straatjes van Gradec

Het tweede deel, Gradec, is meer middeleeuws en bestaat uit veel kleine, schattige straatjes. Het romantische uiterlijk met alle pleintjes met terrasjes geeft een heerlijk sfeertje in de grote stad. St. Marksplein is het bekendste deel van Gradec. De naam is te danken aan het kerkje dat aan het plein staat, wat nog veel 14e eeuwse en gotische kenmerken heeft.

11 x Prachtige plekken in Kroatië >

3. Bewonder het Mimara Museum

Mimara is een kunstmuseum vernoemd naar kunstverzamelaar Ante Topić Mimara. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog beschuldigd van vervalsing en diefstal. Thomas Harving, art consultant en director van het MET, beweert zelfs dat 95% van de topstukken in het museum nep is. Toch blijft het de moeite waard, alleen al voor het gebouw zelf!

Zagreb – Kroatië – city guide – citytrip – Mimara Museum

4. Lenuci Horseshoe

De 19e eeuwse ontwerper Milan Lenuci ontwierp een gebied met pleintjes, parkjes en fonteinen in Zagreb. Onder andere het Kroatische Nationaal Theater en de botanische tuinen zijn er te vinden. Geweldige locatie om even af te dwalen en rondjes te lopen.

City guide Napels: een andere tip in het zuiden >

5. Museum of Broken Relationships

Ja, je hebt het goed gelezen. In Zagreb is een museum dat volledig gewijd is aan gebroken harten. Een kunstenaarskoppel wist niet goed wat te doen met gedeelde spullen, dus stelden zij deze tentoon. Hier kwamen al snel spullen van andere stellen bij. Klinkt misschien wat random, maar overal staat een toelichting bij waarom ze het niet wisten te verdelen. Het is dus grappig, verdrietig en hartverwarmend in één. Absolute must see!

6. Mirogoj begraafplaats

Klinkt misschien gek, maar ook deze mag je niet missen. De begraafplaats stamt uit 1876 (!) en is ontworpen door een bekend Oostenrijks-Hongaars architect: Herman Bolle. Het bijzondere is dat de begraafplaats en het park eromheen niet gewijd zijn aan één religie. Daarnaast liggen hier verschillende bekende Kroaten begraven, zoals de eerste president van Kroatië: Franjo Tudman.

Zagreb - Mirogoj - Kroatië - to do - to see - city guide
Zagreb – Mirogoj – Kroatië – to do – to see – city guide

Hotspots in Zagreb

1. Tkalčićeva Straat

Deze kan je als Girl Who Eats & Drinks niet overslaan. Hier vind je heerlijke cafeetjes met live muziek, gekleurde huisjes met balkonnetjes en toffe hotspots voor een avondje uit. ‘s Avonds zit de hele straat vol met etende mensen die genieten van de zonsondergang.

2. Dolac markt

Als je Airbnb huurt en zelf in de keuken aan de slag gaat, moet je zeker inslaan op de Dolac markt. Hier komen regionale boeren, bakkers en vissers die hun beste producten verkopen. Het marktplein wordt ook wel de ‘buik van Zagreb’ genoemd.

16 x tips voor de beste reisvoorbereiding >

3. Licitar

Door heel Zagreb heen vind je rode hartjes op de markten. Dit zijn Licitars, traditionele koekjes die het symbool van de stad zijn geworden. Het honingachtige deeg heeft ongeveer zeven weken om gebruikt te worden.

Op de hartjes wordt rood glazuur geschonken waar vervolgens een lief tekstje op geschreven wordt. UNESCO heeft het koekje zelfs benoemd als representatie van de Kroatische cultuur. Dit moet je dus gegeten hebben voor je vertrekt.

Zagreb - Kroatië - city guide - citytrip - to do - bezienswaardigheden
Wat te doen in Zagreb – Kroatië – city guide Zagreb – citytrip – to do in Zagreb – bezienswaardigheden Zagreb

4. Vlaska Street

Het meest instragammable café van Zagreb is te vinden in Vlaska Street: Finjak. De beste spot voor een lunch is de Mali Bar volgens enkele locals. Wanneer je ‘s avonds toe bent aan een pizza, kun je in Vlaska Street terecht bij Karijola.

5. Bistro Karlo

Wil je iets chiquer uiteten? Ga dan langs bij Bistro Karlo. Er is maar plek voor 30 mensen, dus if you snooze you lose. Het menu wisselt wekelijks, soms dagelijks. Een bekende Kroatische sommelier heeft de touwtjes in handen, dus dat zit sowieso goed!

Slapen in ZagrebBooking.com

Met deze tips heb je sowieso een geslaagde citytrip in Zagreb – tijd om deze toffe stad op de kaart te zetten!

CategoriesEuropa